Premiér Andrej Babiš na otevření očkovacího centra na Smíchově (19. července 2021) | foto: Michal Turek, MAFRA

Babiš podal žalobu na černošický městský úřad kvůli řízení o střetu zájmů

  • 56
Premiér Andrej Babiš podal žalobu na městský úřad ve středočeských Černošicích. Chce zastavit řízení ke střetu zájmů, které s ním radnice vede kvůli vlastnictví mediálních společností Mafra a Londa. Považuje jej za nezákonné, úřad již totiž jednou o stejné věci rozhodoval. Na současný spor ale žaloba zatím vliv mít nebude.

Babiš podal žalobu na ochranu před nezákonným zásahem. „Nezákonný zásah má podle žalobce, jak je uvedeno v žalobě, spočívat – zjednodušeně řečeno – v zahájení a vedení přestupkového řízení pro podezření ze spáchání přestupku zákona o střetu zájmů se žalobcem,“ uvedla mluvčí Krajského soudu v Praze Hana Černá pro server iROZHLAS, který o celé věci informoval.

Hlavním argumentem žalobce pro nezákonnost zásahu má být podle vyjádření Černé pro iROZHLAS to, že černošický úřad o stejné věci již v minulosti rozhodoval. Celé řízení tehdy skončilo rozhodnutím o premiérově nevinně.

Úřad v Černošicích znovu zahájil řízení o střetu zájmů Babiše v médiích

Ačkoliv totiž v roce 2019 radnice rozhodla, že Babiš skutečně je vinen v případu střetu zájmu, premiér se po vydání rozhodnutí odvolal. O věci tak dále rozhodoval Středočeský kraj, který tehdy vedla hejtmanka zvolená za hnutí ANO Jaroslava Pokorná Jermanová. Kraj rozhodnutí města zvrátil.

Žaloba na město, kterou Babiš v polovině května podal, by však zatím podle iROZHLASu neměla mít na řízení vliv. „Tato žaloba odkladný účinek ani nic podobného nemá a je plně na úvaze žalovaného, zda bude v řízení pokračovat, či zda vyčká na výsledek soudního řízení,“ řekla Černá. Město se k věci nevyjádřilo, podle webových stránek úřadu však řízení dále běží.

Babiš není ve střetu zájmů, nezasahuje do médií, rozhodl Středočeský kraj

Podnět podala v obou případech nezisková organizace Transparency International. V druhém případě s tím, že k věci získala nové důkazní materiály. Premiér má podle organizace nadále ovládat mediální domy Londa a Mafra, pod který spadá mimo jiné i server iDNES.cz. To přitom podle české legislativy jako člen vlády nesmí.

Babiš: Je to pokračování ataku proti mně: 

Babiš střet zájmů dlouhodobě odmítá s tím, že holding Agrofert, do kterého oba mediální domy patří, vložil do svěřeneckých fondů. Jde tak podle něj o účelově vytvořenou kauzu.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video