Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Válka je i o pravdě, dejme hrdinné Ukrajině perspektivu EU, řekl Vystrčil

  9:07aktualizováno  10:38
Šéf Senátu Miloš Vystrčil se vrátil z Ukrajiny, která od konce února čelí ruské invazi. Byl tam na pozvání předsedy Nejvyšší rady Ukrajiny Ruslana Stefančuka. Po návratu uvedl, že brutalita ruských vojáků je neuvěřitelně vysoká. Ukrajinští představitelé podle něj stojí o to, aby politici ze svobodných a demokratických zemí tam jezdili a stali se očitými svědky ruských zločinů.

Na cestě vlakem doprovázeli Vystrčila také první místopředseda Senátu Jiří Růžička, nezávislý senátor Pavel Fischer a také polští senátoři v čele s předsedou komory Tomaszem Grodzkým.

Po návratu Vystrčil uvedl, že kromě Kyjeva navštívili i okolní obce, které byly cílem ruské agrese. Vysvětlil, že na organizaci celé cesty bylo málo času. Cíle podle něj byly dva. „Vyhovět ukrajinské straně a maximálně ji podpořit, protože válka na Ukrajině není jen válka mezi vojáky, ale i válka, kde se válčí o to, kdo má či nemá pravdu a kdo podává či nepodává pravdivé informace,“ řekl. Senátoři se podle něj na vlastní oči přesvědčili, že jednoznačnou pravdu říká ukrajinská strana.

„Zvěrstva na Ukrajině jsou čisté pravdy a brutalita ruských vojáků je neuvěřitelně vysoká,“ dodal.

Kromě toho chtěli podle něj senátoři svou cestou deklarovat, že vnímají Ukrajinu jako suverénní zemi, která má svého prezidenta, svůj parlament a i za těchto podmínek funguje.

Řekl také, že hrdému ukrajinskému lidu udělil stříbrnou medaili předsedy Senátu. Země si podle něj zaslouží perspektivu plnohodnotného členství v Evropské unii. „Vím, že to nebude jednoduché. Jejich hrdinství je ale takové velikosti, že jsme přesvědčeni, že si to zaslouží,“ řekl.

Růžička popsal, že nad „rozbitými městy“ kolem Kyjeva leží až trýznivý klid. „Jeden z nejdrsnějších zážitků byla naše návštěva v Buči, kde zrovna světový tým odborníků vyzvedával oběti z masového hrobu. A to je opravdu zážitek, na který nemohu nikdy zapomenout,“ řekl.

Doplnil, že si je jistý, že ruský prezident Vladimir Putin a jeho „barbarské hordy“ mohou jihovýchodní Ukrajinu srovnat se zemí. „Mohou je rozstřílet, mohou povraždit další tisíce dětí, žen, starců. Mohou si devátého května uspořádat parádní marš na troskách Mariupolu, ale nikdy nikdy v té zemi nemohou zvítězit, protože odhodlání, statečnost a obětavost ukrajinského národa a víra, že bojují za správnou, za správnou věc, je nezměrná,“ dodal.

Šéfka Sněmovny vydražila ruské dary, čtvrt milionu půjde na výstroj pro Ukrajinu

K cestě se vyjádřil i senátor Fischer. „Dokud nebude Ukrajina svobodná, nebude svoboda v Evropě,“ řekl. Ocenil českou pomoc ukrajinským uprchlíkům.

„V současné době poté, co nám Rusko jako České republice vyhlásilo, že jsme nepřátelskou zemí, je naší povinností, abychom společně s vládou informovali naše podnikatele, že obchodování v Rusku se nemůže vrátit k tomu, jak bylo dřív,“ řekl. Válka podle něj ponechá v Evropě hluboké stopy na několik generací.

Kyjev nyní podle Vystrčila z hlediska zabezpečení základních potřeb jeho obyvatel funguje. Město podle něj nyní rozhodně není bezpečné, probíhá tam hodně kontrol ze strany vojáků. „Na druhou stranu je to tak, že člověk je schopen se adaptovat na jakékoliv podmínky a z tohoto hlediska tam také ti lidé chtějí a musí žít,“ řekl.

Předseda Senátu také vyzval další politiky, aby se na Ukrajinu jeli podívat. To podle něj žádají i zástupci ukrajinského parlamentu. Je podle něj povinností politiků ze svobodných a demokratických zemí, aby přijeli a proměnili se v očité svědky tamního dění. Kromě toho země podle Vystrčila potřebuje další vojenskou a humanitární podporu a také podporu těm, kteří byli vyhnáni ze svých domovů.

Kyjev navštívil i Fiala či von der Leyenová

Senát již minulý týden schválil stanovisko, podle něhož Rusko musí nést následky za rozpoutání války proti Ukrajině včetně platby reparací. Horní parlamentní komora také konstatovala, že vraždění civilistů v ukrajinských městech nese všechny znaky válečného zločinu podle mezinárodního práva a že únosy obyvatel Ukrajiny do Ruska jsou neospravedlnitelné.

Ruští představitelé, kteří jsou odpovědní za válečné zločiny, musí být podle Senátu postaveni před soud a potrestáni. Téměř totožné usnesení přijala také Sněmovna.

Před měsícem podnikl cestu do Kyjeva český premiér Petr Fiala, a to společně se svým polským a slovinským protějškem Mateuszem Morawieckým a Janezem Janšou a s polským vicepremiérem Jaroslawem Kaczyńským. V ukrajinské metropoli se setkali s prezidentem Volodymyrem Zelenskými i premiérem Denysem Šmyhalem. Cílem jejich návštěvy bylo podpořit Ukrajinu.

Po nich Kyjev navštívili také šéfka Evropské komise Ursula von der Leyenová, šéf unijní diplomacie Josep Borrell a slovenský premiér Eduard Heger, nedávno také britský premiér Boris Johnson, rakouský kancléř Karl Nehammer a další evropští politici.

Autoři: ,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

  • Nejčtenější

Nahá umělkyně za zvuků techna házela před dětmi hlínou. Už to řeší policie

3. května 2024  10:10,  aktualizováno  13:43

Policie prošetřuje vystoupení, ke kterému došlo na Akademii výtvarných umění (AVU). Umělkyně a...

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Německo je otřeseno. Přišel brutální útok na politika, pak následoval další

4. května 2024  17:40,  aktualizováno  21:09

Na lídra kandidátky německé sociální demokracie (SPD) v Sasku do evropských voleb Matthiase Eckeho...

Přes Česko jdou bouřky s krupobitím. Dálnici D1 pokrylo bahno a větve

6. května 2024  15:47,  aktualizováno  22:48

Do Česka přišly přívalové deště, na některých místech padaly i kroupy. Hasiči hlásili desítky...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Vyváděla strašné věci. Zahradil označil Jourovou za nejhorší z eurokomisařů

4. května 2024

Premium Když Česko vstoupilo 1. května do Evropské unie, byl tam matador ODS Jan Zahradil kooptován...

Místo Česka Rwanda? Nejasný osud ilegálních migrantů do Evropské unie

7. května 2024

Migračním paktem jsme udělali důležitý krok k řešení ilegální migrace, ale je potřeba pokračovat....

„Žiju jen z humanitární pomoci.“ Válka vehnala do bídy miliony Ukrajinců

7. května 2024

Premium Kdo se měl před válkou špatně, ten se po dvou letech jejího trvání má ještě hůř. Důsledkem...

Pravda o Vrběticích. Ruští agenti nebyli jen dva a proč mrtví Češi neměli šanci

7. května 2024

Premium Co předcházelo a co následovalo po výbuchu muničního skladu ve Vrběticích v roce 2014? Kolik...

Přes Česko jdou bouřky s krupobitím. Dálnici D1 pokrylo bahno a větve

6. května 2024  15:47,  aktualizováno  22:48

Do Česka přišly přívalové deště, na některých místech padaly i kroupy. Hasiči hlásili desítky...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

V 59 letech zemřela herečka Simona Postlerová, ještě v sobotu zkoušela

Zemřela divadelní a filmová herečka Simona Postlerová, bylo jí 59 let. Zprávu o úmrtí potvrdil nadační fond Dvojka...

Dara Rolins je po další plastice. Kritiku fanoušků nechápe, cítí se svěží

Zpěvačka Dara Rolins (51) se na čas stáhla z veřejného života. V tom období prodělala „estetický zákrok“ a na sociální...

Titěrné sukně i míčky na podpatcích. Zendaya vzkřísila trend tenniscore

S nadsázkou bychom mohli říct, že největší tenisovou událostí tohoto roku je premiéra snímku Rivalové. Aspoň co se módy...

Je to šílený, hodnotily firmy práci řemeslníků, kteří opravili střechu

Po zimě se často ukážou mnohé „vady na kráse“ domu, střechy nevyjímaje. Někdy nezbývá nic jiného než kompletní výměna....

Ukradené auto s AirTagem si našel, ale od policie dostal vynadáno

Vyjít ráno před dům a nenajít tam svůj vůz je noční můrou každého majitele. Do takové nezáviděníhodné situace se dostal...