Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Komisaři marně vyhlížejí voliče v autech. Lidé v karanténě zůstali doma

  6:59aktualizováno  11:43
Lidé, kteří jsou v nařízené karanténě kvůli koronaviru, mohou ve středu rozhodovat o budoucích senátorech z auta. Ve druhém kole letošních senátních voleb mohou hlasovat jako první. Od sedmi do patnácti hodin pro ně jsou připraveny volební drive-in stanoviště, stejně jako před týdnem. O druhé kolo senátních voleb z auta je zatím stejně jako před týdnem minimální zájem.
Drive-in volby na Letné v Praze pro voliče v karanténě. (7. října 2020)

Drive-in volby na Letné v Praze pro voliče v karanténě. (7. října 2020) | foto: Petr TopičMAFRA

O volby z auta je stejně jako před týdnem malý zájem. Na stanovištích drive-in mají dnes možnost volit v druhém kole senátních voleb lidé, kteří jsou v karanténě nebo v domácí izolaci kvůli nemoci covid-19. 

Hlasování je bezproblémové a plynulé, na mnohá ze 44 míst k tomu vyčleněných nedorazil zatím žádný volič. Vyplývá to ze zjištění ČTK a krajských a městských úřadů. Senátora lidé volí ve 26 obvodech. Volební drive-in stanoviště jsou otevřena od 07:00 do 15:00. Minulou středu měli lidé k dispozici 78 stanovišť, volili ale současně také do krajského zastupitelstva.

V Praze se volí do senátu v obvodech Praha 1, Praha 5 a Praha 9. Drive-in stanoviště jsou na Letné a na Proseku. „Po prvních více než třech hodinách odvolilo ve druhém kole voleb na obou drive-in stanovištích dohromady 15 voličů. Za stejný čas to bylo v prvním kole voleb dohromady 30 voličů,“ uvedl dnes mluvčí magistrátu Vít Hofman. Volby jsou zatím podle něj bez problémů. Minulý týden volilo v Praze z auta 183 lidí.

V jižních Čechách odvolilo k 10:00 z auta 11 lidí. Pět voličů odevzdalo hlas v Písku, tři ve Strakonicích, tři v Jindřichově Hradci, v Prachaticích nikdo, řekla ČTK Hana Brožková z kanceláře hejtmanky. V Plzeňském kraji dnes za první tři hodiny, tedy od 7:00 do 10:00, volil z auta jeden člověk, v Ústeckém nikdo.

Také v Královéhradeckém kraji je zájem mizivý, na čtyřech stanovištích v regionu k 10:15 odvolilo pět lidí. ČTK to dnes řekli zástupci hejtmanství. Senátní volby se konají ve volebních obvodech Hradec Králové, Rychnov nad Kněžnou a Trutnov.

Na Vysočině možnost volit z auta ve druhém kole senátních voleb využilo v obvodu Pelhřimov za 2,5 hodiny deset voličů v karanténě a v obvodu Žďár nad Sázavou pouze dva. „Problémy žádné nemáme,“ řekl ČTK ředitel 

Koronavirové volby drive-in: Hlasování z auta nepřineslo žádné zácpy

krajského úřadu Zdeněk Kadlec. Před týdnem, kdy se zároveň hlasovalo i v krajských volbách, odevzdalo v Pelhřimově za celý den přímo z auta svůj hlas 77 lidí, kteří byli v karanténě kvůli covidu-19, na stanovišti ve Žďáru nad Sázavou hlasovalo 56 lidí.

Ve Zlínském kraji jsou tři stanoviště, ve Zlíně na parkovišti v ulici K Majáku, v Uherském Hradišti na parkovišti sever u vlakového nádraží a ve Vsetíně na točně u hotelu Sport v ulici U Bečvy. K 10:30 hlasovalo z auta ve druhém kole senátních voleb 14 lidí. „Z toho v Uherském Hradišti jich bylo 12, ve Zlíně dva a ve Vsetíně zatím žádný,“ řekla ČTK mluvčí hejtmanství Adéla Kousalová.

V Moravskoslezském kraji využilo dnes možnost volit zatím šest lidí. „V Ostravě to byli tři voliči stejně jako ve Frýdku-Místku,“ uvedla Miroslava Chlebounová z krajského úřadu. Na ostatní tři volební stanoviště umístěná v Opavě, Karviné a Novém Jičíně prozatím nepřijel volit nikdo. V minulém týdnu, kdy stanovišť bylo celkem šest a lidé měli možnost volit i krajské zastupitele, jich nakonec z auta volilo 234, kolem poledne jich bylo 135.

Také v Libereckém kraji, kde voliči rozhodují o senátorovi ve 36. obvodu Česká Lípa, je zájem mizivý. „První dva voliči dorazili až po 10:30 na stanoviště v České Lípě,“ řekla ČTK vedoucí oddělení voleb Krajského úřadu v Liberci Pavlína Kroupová. Stanoviště jsou v České Lípě a také v Liberci, protože součástí obvodu je i Hrádecko a Chrastavsko.

S absolutním nezájmem voličů v karanténě se zatím potýkají drive-in stanoviště pro senátní volby na Olomoucku a Přerovsku. Například v Olomouci do 09:30 nepřijel odvolit ani jeden volič v karanténě či v izolaci. „Totálně mrtvo. Je to festival ztraceného času,“ řekl k tomu ČTK muž, který dohlížel na příjezd vozidel do areálu Správy silnic Olomouckého kraje. Na místě tak stál pouze policejní vůz. Minulý týden sem ve stejnou dobu přijely zhruba dvě desítky aut.

Podobná situace byla i na parkovišti u bochořského letiště, kde podle zjištění ČTK nepřijel k volbám nikdo do 10:00. Členové volební komise oblečeni do ochranných obleků si tam čas krátili například čtením. V Olomouckém kraji mohu voliči v karanténě či v izolaci volit také v areálu Správy silnic Olomouckého kraje ve Vikýřovicích na Šumpersku.

Možnost volit dnes nevyužil ani nikdo ve středočeském Kolíně, řekla ČTK Jana Kramářová z městského úřadu. Volí se zde na parkovišti v areálu zámku. Zatímco obvykle zde parkují auta, dnes je areál uzavřený, mohou sem pouze voliči v karanténě.

Před týdnem možnost volit senátory využily desítky až stovky lidí s koronavirem v karanténě. Nejmenší zájem byl na Rychnovsku, kde jich hlasovalo jen 16. Naopak největší byl v Praze 1, kde se senátních voleb zúčastnilo 139 lidí v karanténě.

30. září 2020

Autoři: ,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Zavolíme! Kandidáti do eurovoleb zápolí v debatě vysílané i studentům škol

26. dubna 2024  5:42,  aktualizováno  9:13

Přímý přenos Šest kandidátů pro volby do Evropského parlamentu přijalo účast v debatě Zavolíme!, která je...

Byl na vozíku, po výměně kyčlí běhá, trénuje na maraton. Pomáhá mu konopí

26. dubna 2024  8:58

Jakub Kryšpín pracoval, dálkově studoval vysokou školu, měl plány do budoucna. Ty ale v roce 2006...

Z mrazu konečně do tepla. Už dnes bude 17 stupňů, o víkendu i přes 20

26. dubna 2024  8:21

Chlad a mráz zřejmě končí. Meteorologové avizují už na pátek teploty přes patnáct stupňů, o víkendu...

Ukrajinci dočasně stahují tanky Abrams. Jsou zranitelné při nasazení dronů

26. dubna 2024  8:01

Ukrajina dočasně stáhla z boje americké tanky Abrams M1A1, které se ukázaly být zranitelné při...

Pronájem bytu 3+1 74 m2
Pronájem bytu 3+1 74 m2

Alf. Šťastného, Strakonice - Strakonice II
12 500 Kč/měsíc

Bývalý fitness trenér Kavalír zrušil asistovanou sebevraždu, manželka je těhotná

Bývalý fitness trenér Jan Kavalír (33) trpí osmým rokem amyotrofickou laterální sklerózou. 19. dubna tohoto roku měl ve...

Herečka Hunter Schaferová potvrdila románek se španělskou zpěvačkou

Americká herečka Hunter Schaferová potvrdila domněnky mnoha jejích fanoušků. A to sice, že před pěti lety opravdu...

Největší mýty o zubní hygieně, kvůli kterým si můžete zničit chrup

Možná si myslíte, že se v péči o zuby orientujete dost dobře, přesto v této oblasti stále ještě existuje spousta...

Tenistka Markéta Vondroušová se po necelých dvou letech manželství rozvádí

Sedmá hráčka světa a aktuální vítězka nejprestižnějšího turnaje světa Wimbledonu, tenistka Markéta Vondroušová (24), se...

Za vytlačení z linky do Brna musí Student Agency zaplatit náhradu 21 milionů

Společnost Student Agency provozující autobusy a vlaky pod označením RegioJet musí zaplatit bývalému konkurentovi 21...