Zmocněncem pro rekonstrukci Ukrajiny je Kopečný, premiér vybízí ke koupi mikin

  • 261
Zmocněnce pro rekonstrukci Ukrajiny jmenovala vláda. Bude jím Tomáš Kopečný, který koncem roku odešel z funkce náměstka pro průmyslovou spolupráci na ministerstvu obrany, řekl po jednání vlády ministr zahraničí Jan Lipavský. Premiér Petr Fiala také přispěl k iniciativě Rozsvěcíme Ukrajinu.

„Jsem rád, že jsem mohl přispět k iniciativě Rozsvěcíme Ukrajinu. V rámci charitativní akce můžete získat mikiny s nápisem „Svoláme tolik energetických rad, kolik bude potřeba“. Některé jsem podepsal i já a kolegové z vlády Vít Rakušan a Jozef Síkela,“ napsal na Twitteru premiér Fiala.

Nynější česká pomoc Ukrajině podle Fialy funguje díky tomu, jak se k ní Česko od počátku staví a jak je aktivní. „Dříve či později se ta současná podpora, která probíhá na základě mezinárodních sítí, přemění v poválečnou rekonstrukci Ukrajiny. Je důležité, abychom v tom byli aktivní,“ řekl Fiala v rozhovoru pro ČTK Považuje to za velkou šanci pro české firmy a podnikatele, kteří mohou dobré jméno ČR na Ukrajině zúročit.

Síkela vydraží „slavné“ mikiny, výtěžek pomůže Ukrajině při blackoutech

„Potřebuje to někoho, kdo bude různé aktivity z různých resortů koordinovat, bude jednat s ukrajinskou stranou. K tomu by měl sloužit vládní zmocněnec,“ uvedl předseda vlády.

Senát také ve středu potvrdil prodloužení dočasné ochrany uprchlíkům z Ukrajiny před Putinovou válkou do konce března 2024.

Senát schválil prodloužení ochrany uprchlíků před Putinovou válkou o rok

Lokalitu pro konečné úložiště radioaktivního odpadu vybere vláda spolu s parlamentem

Vláda schválila i návrh zákona o řízeních o hlubinném úložišti radioaktivního odpadu, řekl po jednání kabinet ministr průmyslu a obchodu Jozef Síkela. Na hledání konečného hlubinného úložiště se má podílet vláda i parlament.

V Česku má Správa úložišť radioaktivních odpadů kvůli stavbě úložiště prověřovat čtyři území, a to Horka a Hrádek na Vysočině, Janoch u jihočeského Temelína a Březový potok na Klatovsku. Obce se úložišti brání.

Vicepremiér pro digitalizaci Ivan Bartoš řekl, že kabinet schválil jeho návrh na jednotnou doménu gov.cz a záměr jednotné podobu webů státních správy. „Jednotná doména státu zabezpečí, že vždy poznáte, kdy na vás mluví stát, a zamezí nejrůznějších phishingovým podvodům,“ napsal na Twitteru Bartoš.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video