Vít Rakušan

Vít Rakušan | foto: Michal Turek, MAFRA

Vnitro očekává až 600 tisíc uprchlíků. Přibylo zneužívání jejich situace

  • 202
Vláda se připravuje na zvládnutí 500 až 600 tisíc uprchlíků z Ukrajiny, uvedl ministr vnitra Vít Rakušan. Vláda ve středu probere návrh dlouhodobé strategie zvládání migrace. Policie eviduje podle ministra 500 podnětů na zneužívání situace ukrajinských migrantů, trestní řízení zahájila ve 138 případech.

Ministerstvo vnitra podle šéfa resortu pracuje se třemi možnými scénáři vývoje uprchlické krize z Ukrajiny. První počítá se 300 tisíci uprchlíků, kteří už v Česku jsou, druhý předpokládá 500 až 600 tisíc a vnitro zvažuje také scénář dalšího zhoršování krize v případě dlouhotrvající války.

„Nejrealističtější, i po konzultaci s odborníky, se jeví varianta, že do Česka přijde 500 až 600 tisíc uprchlíků z Ukrajiny,“ řekl v nedělních Otázkách Václava Moravce České televize ministr vnitra Vít Rakušan.

„Na to připravujeme veškerá opatření, která se budou týkat vzdělávacího systému, zdravotního systému, sociálního zabezpečení pro lidi, možnosti vstupu na trh práce,“ řekl.

Strategii zvládání uprchlické vlny chce Rakušan předložit vládě ve středu, celé Poslanecké sněmovně ji má představit 14. dubna. Materiál počítá rovněž se vznikem speciální pozice koordinátora pro zvládání uprchlické krize přímo na Úřadu vlády. „Teď se přeléváme z té fáze prvotní krize do práce strategické meziresortní skupiny,“ dodal. Koordinátor má být zároveň zástupcem premiéra v expertní komisi, která bude vládě radit.

Školy zvládnou i 200 tisíc dětí z Ukrajiny, chtějí pomáhat, chválí Černý

„Jenom náklady ministerstva vnitra se v téhle chvíli (měsíc od začátku války a přílivu uprchlíků, pozn. red.) pohybují okolo 10 miliard korun. Vnitro je nyní zodpovědné za veškerá opatření v rámci krizového řízení. Jde o provoz veškerých uprchlických center, systémů registrací a podobně,“ uvedl ministr vnitra.

Podvodníci zneužívají situace uprchlíků

Na tíživé situaci uprchlíků nebo jejich neznalosti českého právního systému se snaží vydělat mnozí podvodníci. „Policie eviduje v současnosti více než 500 různých podnětů s tím, že ve 138 případech zahájila úkony trestního řízení,“ sdělil Rakušan. Jde podle něj o nejrůznější druhy kriminality.

Zneužívají oběti války. Na uprchlická centra se zaměřila ukrajinská mafie

Mezi nimi podvody s vízy či výměnou finanční hotovosti ukrajinské měny, nebo i nebezpečnějšího kuplířství, tedy provozování či profitování z prostituce.

Mluvčí policejního prezidia Ondřej Moravčík doplnil, že čtyři desítky tvoří trestné činy z nenávisti, tedy například adorování postupu ruských vojsk nebo písemné útoky proti Ukrajincům. Další řešené případy se týkají i majetkových trestných činů nebo třeba sprejerství.

„Policie, nebudu říkat jak, ale monitoruje místa s největším výskytem Ukrajinců a snaží se předcházet těmto trestným činům,“ dodal Rakušan.

Ministr zdůraznil, že počet trestných činů samotných ukrajinských migrantů je minimální a policie neeviduje žádný závažný trestný čin. Poukázal na to, že do Česka přichází zejména maminky s dětmi.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video