Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Diskuze

Úkoly psané robotem mění školství. Nebraňme se umělé inteligenci, zaznívá

Napsat seminární práci nebo referát byla donedávna pro středoškoláka dřina na několik hodin, možná večerů. Teď to s pomocí umělé inteligence a především nástroje ChatGPT – internetového robota – zabere jen pár minut. Nové technologie mohou zajistit „jedničky“ bez práce i ještě více znevýhodňovat chudé děti. A představují problém pro učitele.
Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
OS

Nechápu, jak tohle může učitel obhajovat. Naučit se přesunout myšlení na umělou inteligenci znamená přestat myslet.:-/

6 0
možnosti
KF

K22a34r50e81l 65F20a28j13t

9. 3. 2023 12:46

No jeho žáci v budoucnu nejspíš nic takového jak teď využívají "k pomoci" nevymyslí ...

0 0
možnosti
KH

Lze to vyjádřit obrazně tak, že je výborné, když nám nástroje "prodlužují ruce". Ale bohužel je skutečností, že nám je obvykle "zkracují". A tak degenerujeme.

0 0
možnosti
PN

P19e26t49r 63N45e80m48e14c

9. 3. 2023 11:37

já třeba používám AI k procvičování angličtiny...on mi napíše česky větu s požadovaným jevem, já se pokusím ji přeložit, on mi ji opraví a pošle další...lepší než učitel

1 0
možnosti
LB

Zkoušejte je ústně a hotovo. Tím se jednak zamezí podvodům s chatboty a jednak se děti znovu naučí komunikovat přímo a ne jen šmejděním prstů po displeji telefonu. Jedinou druhou možností je legalizovat to podvádění a ještě v něm napomáhat učení toho, jak "s využitím umělé inteligence dělat písemné práce". Mozek je sval, který potřebuje námahu a zejména v dětství a učení nazpaměť má bezpočtem generací pedagogů, rodičů a hlavně nás všech lidí nezastupitelný efekt na trénink toho svalu. Před legalizací těchto podvodů důrazně varuji!

5 0
možnosti
Foto

Mozek není sval.

0 1
možnosti
RS

Skvělý komentář, i když s ním nemůžu úplně souhlasit. Pracuji zrovna v oblasti, kde mi ChatGPT pomáhá hodně, a vlastně jsem se s ním začal seznamovat od prvního dne. A ze zkušenosti musím říct, že i používání ChatGPT správně, tak aby mi generoval výsledky, jaké potřebuji, je jistá forma mentálního cvičení. Takže si myslím, že i když tu taková technologie bude, respektive už je, opět bude potřeba zapojit mozek a využívat ty možností účelně i kreativně.

3 0
možnosti

No, ono stačí posunout úroveň tak, aby použití toho nástroje bylo v podstatě nezbytností. Tedy zadat velice složité, komplikované a obtížné zadání, které si chatGPT sám zcela nepřebere, ale ke správnému splnění úlohy bude nutné jej stejně částečně využít, protože jinak jej žák nebude schopen splnit.

0 2
možnosti
OB

Až na to, že tak komplikované zadání nedokáže učitel vymyslet a pak už vůbec žáci pochopit, nemají šanci v tomto přechytračit AI.

0 0
možnosti
LF

No já nevím. Pokud mám zadání o houbách a použiju Chat GPT pro získání nějakých dat místo Google, nevidím v tom problém. Důležité je, co mělo být vlastně výsledkem té studentovy práce: zjistit si fakta a pracovat s nimi? Pak je to OK. Pokud mělo být cílem ověření znalostí, neměl by se používat ani Google, ale takový práce se nezadává na doma, že. Ale že učitel řekne, že se naučil opsáním zadání do nějaké kolonky a následným skopírováním odpovědi chatbota víc, než kdyby si to vypraoval sám, tak takového učitele bych na hodinu vyhodil.

Hloupé totiž je, pokud student udělá copy-paste a ani si nepřečte, co AI vyplodila. Asi se to špatně rozpoznává a vlastně ta hra na kočku a myš je zbytečná, vždy stačí 5minutové zkoušení u tabule pro rychlé ověření znalostí. A je jedno, jestli práci psal brácha, táta nebo robot.

1 0
možnosti
Foto

J88a32n 85S58v67a47t54e86k

9. 3. 2023 9:16

Jsem prostě asi "stará struktura", protože když jsem si přečetl, že místo toho, aby zadal učitel seminární práci na téma "jak houby ovlivňují náš život", zadá raději něco, při čem student využije umělou inteligenci, okamžitě mi v mysli vytanula osnova takového pojednání (1. úvod, 2. stručně, co to jsou houby, 3. pozitivní vliv hub - kvasinky jako akcelerátor myšlení lidí, houbaření apod., 4. negativní vliv hub - vliv na lidské zdraví a na historickou námořní plavbu..., 5. shrnutí).

I po letech (od maturity v roce 1985 uplynulo již neuvěřitelných 38 let) bych byl schopen napsat pojednání o houbách, ačkoli vyjma tradičního houbaření a občasného popíjení alkoholu a pečení kynutého těsta se houbami nezabývám.

Umělá inteligence samozřejmě může autoru (i studentovi) pomoci, nicméně nesmí nikdy dojít k tomu, že ve skutečnosti student nenapíše nic sám, protože tím ubíjí svůj potenciál přijít s něčím novým, co může posunout hranice lidského poznání. Pokud se spolehneme jen na umělou inteligenci, prudce klesne množství inovací, které dosud vedly (většinou) ke zlepšování našeho života.

Čili správné zadání by nemělo znít "jak houby ovlivňují náš život", ale spíše "jaký může mít na náš život umělá inteligence" (se zahrnutím jak vlivů pozitivních tak i negativních).

0 0
možnosti
OU
VJ

Přesně... mám firmu a už teď to vidím na mladých uchazečích: lenost lenost lenost a dobře, možná občůrávání...

5 0
možnosti

Je třeba uzpůsobit tomu zadání. A nebo vymezit podmínky...i to má své důvody.

Je to jako s učením se malé násobilky, proč se jí učit, když to kalkulačka zvládne taky? No protože je s ní život výrazně snazší.

4 0
možnosti
  • Nejčtenější

Policie v pohotovosti kvůli hrozbě terorismu. Zadržela podezřelého cizince

8. června 2024  23:01,  aktualizováno  9.6 12:41

Policie dopadla cizince podezřelého ze zvlášť závažného zločinu, po kterém vyhlásila pátrání v...

V Turecku zemřela česká zpěvačka Victoria. Zavraždil ji její vlastní manžel

14. června 2024  8:59,  aktualizováno  11:23

Česká zpěvačka Victoria byla zavražděna v Ankaře. Podle tureckého portálu Hürriyet ji zabil její...

{NADPIS}

{LABEL} {POPISEK}

„Ukrajinská sebevražda“. Intriky v Kyjevě čím dál víc frustrují Západ

11. června 2024  19:21

Kádrové změny nezmítají jen ruským ministerstvem obrany, rostoucí pozornost vzbuzují i rošády v...

Dar pro Ukrajinu prostřednictvím Čechů vyvolal na Tchaj-wanu bouři

10. června 2024

Premium Dar, který má pomoci Ukrajině s obnovou tamního zdravotnictví, způsobil na Tchaj-wanu politický...

{NADPIS}

{LABEL} {POPISEK}

Volby vyhrálo ANO před SPOLU. Stačilo! i Přísaha mají dvě křesla, propadli Piráti

9. června 2024  20:29,  aktualizováno  10.6

Volby do Evropského parlamentu vyhrálo v Česku hnutí ANO. Od voličů získalo 26,14 procenta hlasů,...

Nej skluzavka, echt Divoký západ, exkurze do Bayernu... Krok za krokem zemí EURA

15. června 2024

Premium Od spolupracovnice MF DNES v Německu EURO je Německo. EURO si dělá z Německa, kde fotbal je národní sport, něco jako svoji výkladní...

Chtěl bych Turka v Česku, říká Macinka. Antibabiše má za nejhloupější program

15. června 2024

Premium V uplynulých dnech oslavil 16 let po boku Václava Klause. Ještě na Hradě dělal tehdejšímu...

Kvůli Le Penové ho sesadili. Soud však rozhodl, že šéfem Republikánů zůstává

14. června 2024  21:31

Pařížský soud v pátek zrušil rozhodnutí francouzské konzervativní strany Republikáni (LR), která ve...

PŘEHLEDNĚ: Proč Česko kupuje nové tanky za 52 miliard? A co všechno umí?

14. června 2024  21:01

Česká armáda by měla do roku 2030 získat 77 nejmodernějších tanků Leopard 2A8 ve společném nákupu s...

Svatý grál na ekzém a suchou pokožku u dětí
Svatý grál na ekzém a suchou pokožku u dětí

Produkty Atoderm od značky Bioderma jsou skvělou volbou pro péči o citlivou a suchou nebo atopickou pokožku. Slibují nejen hloubkovou hydrataci,...