Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Jak poskládat jazyk, aby mu děti rozuměly. Učitel sepsal unikátní slovník

  11:14
Překladatel, tlumočník, dabingový režisér a učitel češtiny Andrij Ševčenko zasvětil většinu života práci v reklamě. Válka ho vyhnala s zdravotně postiženou matkou do Česka. Nyní žije v Sázavě a v nedaleké škole učí ukrajinské uprchlíky češtinu. Nedávno dokončil Dospělý frazeologický slovník v obrázcích pro děti, ve kterém se zaměřil na situace z běžného českého života.
ilustrační snímek

ilustrační snímek | foto: Profimedia.cz

Před válkou jste utekl do Česka a krajany učíte český jazyk. Co vás motivovalo k vytvoření dětského konverzačního slovníku?
Chtěl jsem nějak pomoci spoluobčanům, kteří se za války ocitli v Česku, co nejrychleji komunikovat v českém prostředí, rychleji se socializovat. Při výuce jsem zjistil, že Ukrajinci, kteří se učí česky, mají často problém s intonací a výslovností češtiny. A často je nikdo neopraví a neřekne jim, jak co zní. Chtěl jsem tedy zjistit příčinu. Co je za tím, že mají tak silný přízvuk. Také jsem toužil pomoci Ukrajincům vypořádat se s hlavními úskalími češtiny, upozornit na ně a vytvořit co nejpřístupnější pomůcku pro každodenní použití.

Na co jste přišel?
Zjistil jsem, že když se učí, někdy v pasivním režimu přijímají ze zdrojů, které jim dávají nesprávné informace. Protože lidé, kteří je učí, taky výslovnost skvěle neovládají. Ale největší problém je transkripce, kterou běžný člověk vůbec nechápe. Symboly, které se používají, musí být pro studenty pochopitelné.

Chtěl jsem vytvořit pomůcku, která umožní okamžitou komunikaci i těm, kteří neovládají český jazyk. Kniha má správný a pochopitelný přepis, který konečně odpovídá správné české výslovnosti a písmenkovým symbolům ukrajinského jazyka.

Andrij Ševčenko

Překladatel a učitel českého jazyka Andrij Ševčenko (27. října 2022)
  • překladatel, učitel českého jazyka
  • pochází z Doněcké oblasti na Ukrajině, nyní žije v Sázavě ve středních Čechách
  • je autorem několika slovníků (Slovník homonym českého jazyka (2012), Ukrajinsko-český slovník v obrázcích (2014), Česko-ukrajinský a Ukrajinsko-český slovník pro zdravotnické školy (2022)
  • nyní připravil Nový kapesní ukrajinsko-český konverzační slovník v obrázcích pro děti

Jaké hlásky jsou pro Ukrajince nejvíc problematické?
Komplikace je třeba s „i“. Čeština ho používá tvrdé i měkké, dlouhé i krátké. Ale jak různé varianty i zní, o tom se studenti nedočtou. Zkuste najít na YouTube abecedu pro děti, ve které by byla výslovnost. Nenajdete. Přitom výslovnost je důležitá.

Dobrým příkladem jsou slova jedle a jedlé, paže a páže. Jedna čárka, která způsobí změnu ve výslovnosti i významu. Problematický pro studenty bývá i přízvuk, který v češtině dáváme na první slabiku, ale v ukrajinštině ho máme různě.

Jak jste problém s transkripcí ve slovníku vyřešil?
Vymyslel jsem přístup, který by umožnil udělat transkripci způsobem, který by byl pochopitelný a co nejblíž reálné výslovnosti. Obešel jsem to tak, že používám ukrajinskou abecedu pro česká slova.

Vaše příručka se jmenuje Dospělý slovník pro děti. Jak se název v textu odráží?
Celý název slovníku je Dospělý frazeologický slovník v obrázcích pro děti. Jsou tam různé situace z běžného života. Celou náplň jsem vytvořil originální, odnikud jsem ji nekopíroval. Pro děti tam jsou témata, se kterými se v běžném dni opravdu setkají. Například téma veřejného stravování je obsaženo i v jiných slovnících, ale všechna slova v této kombinaci v jiném ukrajinsko-českém slovníku nenajdete. Přestože je dětský, nechybí v něm nouzové kontakty a téma různých nepříjemností, které člověk někdy může řešit.

Jenže slovník zatím existuje pouze v elektronické podobě. Aby mohl jít do tisku, potřebuji finance, které zatím nemám. Posílal jsem návrhy na různé státní instituce a ministerstva, ale zatím jsem nedostal rozhodující odpověď. Tak doufám, že najdu nějakého partnera.

Nový kapesní ukrajinsko-český konverzační slovník v obrázcích pro děti (26. října 2022)

Odrážela se do výběru témat vaše nová zkušenost s žitím v Česku?
Chtěl jsem, aby slovník obsahoval témata, pro jejichž pochopení potřebuje Ukrajinec poznat a žít český život. Třeba ryze česká je část o výletech do přírody se všemi elementy, které během nich potkáte. Například posedy. Je to zvláštní, ale posedy Ukrajinci vůbec dobře neznají a na Ukrajině je nemají blízko jejich obydlí, naopak tady v Česku jsou běžnou součástí krajiny.

Nyní žijete v Sázavě a v Kostelci nad Černými lesy učíte češtinu děti i dospělé. Odlišuje se v něčem práce s nimi?
Obecně platí, že pro děti je snadnější látku pochopit, zvládají to pružněji. Ale vnímám rozdíl hlavně v tom, že každý dospělý nemá vnitřní motiv k učení. Mnoho z nich si myslí na svou vlast, napůl jsou v Česku, ale zároveň přemýšlí nad domovem.

Nejsou takoví všichni, ale určitě polovina z nich to tak má. Oproti tomu děti jsou děti. Žijí, moc nad tím nepřemýšlí. Podle mě by měly maminky využít možnost naučit se česky, je třeba to udělat. Navíc za to nic neplatí. Ale mají to těžké, pracují od rána do noci, dny letí.

Jak ve škole mluvit s dětmi o válce na Ukrajině. Učitelé dostali manuál

Kolik se toho stihly děti v Česku zatím naučit?
Různě. V každém konkrétním případě vše probíhá individuálně, záleží na věku dítěte a na postavení a motivaci matek. Některé se od začátku přidaly do místních běžných škol, kde se učily od českých učitelů, kteří vyučují rovnou v českém jazyce. Tento intuitivní přístup, kdy člověk nový jazyk nezná a přijde do prostředí, kde ho neustále poslouchá, je sice dobrý, ale zároveň strašně zdlouhavý. Musíte na to vynaložit obrovské množství času. Proto na to jdu jinou cestou, kdy ty cihly v podobě jazyka rozložím, abych z toho dětem postupně stavěl jazykový „domeček“.

V Česku žijete teprve několik měsíců. Co jste dělal na Ukrajině?
Pracoval jsem jako překladatel do ukrajinského a českého jazyka. Dělal jsem dabingy a titulky k různým českým filmům. Překládal jsem třeba film Obecná škola, Tátova volha, Hastrman nebo Čertoviny. Tohle všechno ale přišlo až později, většinu života jsem se zabýval reklamou.

Nyní mám plán, chtěl bych si s pány Uhlířem a Svěrákem a sborem ukrajinských dětí zazpívat písničku Narozeninová. Já ji před časem s jejich svolením přeložil do ukrajinštiny. Tak snad to jednou vyjde.

Zmínil jste, že jste se věnoval reklamě. Čemu přesně?
Nějakou dobu jsem se zabýval reklamou, psal scenáře a natáčel. Třeba i pro českou značku Dobrá voda. Pak už jsem měl dost tančení s tamburínou před namyšlenými zákazníky, a rozhodl se pracovat pro nejlepší lidi. Děti.

Musíme dělat, co je potřeba

Učení vás naplňuje?
Řekl bych, že je to pro mě velký koníček. Snažím se to dělat z lásky a kvalitně. A to mě drží dál.

Děti na Ukrajině jsou dříči, hned bych se tam vrátila, říká učitelka češtiny

Máte tady v plánu zůstat natrvalo?
To je otázka, na kterou dodnes nedokážu odpovědět. Tady je se mnou jenom zdravotně postižená maminka, o kterou se musím pořád starat. Dcera žije v Kyjevě. Teď absolvovala bakaláře a nastoupila na magisterské studium Kyjevské státní univerzity. Asi jako každý rodič i já na ni každou vteřinu myslím, jestli je v bezpečí. 10. října, když bylo ostřelování Kyjeva, jedna z raket spadla 200 metrů od baráku, kde žije s babičkou a dědečkem. Celou dobu sleduji, co se u nás na Ukrajině děje. Samozřejmě s nadějí, že válka brzy skončí. Takže, jestli tady zůstanu, záleží na mnoha faktorech.

Nechtěla přijet s vámi?
Bereme to tak, že jestli odjedeme všichni, nikdo tam za chvíli nezůstane. Já tady sice sedím v bezpečí, piju kávu, ale v naší zemi lidé obětují životy. Každý musí dělat to, co v danou chvíli musí a má dělat. Nemůžeme si pořád sypat popel na hlavu nebo plakat. Ale hodně krajanů to tak nemá. Chtějí, abychom co nejdříve zvítězili a mohli se vrátit domů. Já říkám, že je třeba se adaptovat a dělat, co je potřeba.

Autor:

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Kvestor ČZU: Nejlepší disciplínu měli při nácviku na útok zahraniční studenti

  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

„Smrt režimu.“ Za nápis si má nezletilá ruská studentka odpykat 3,5 roku

26. dubna 2024  6:20

Ruský vojenský soud odsoudil žákyni desáté třídy, sedmnáctiletou Ljubov Lizunovovou ke 3,5 roku...

Zavolíme! Kandidáti do eurovoleb se utkají v debatě vysílané i studentům škol

26. dubna 2024  5:42

Šest kandidátů pro volby do Evropského parlamentu přijalo účast v debatě Zavolíme!, která bude...

Další případ zpožděné dodávky zbraní. Česká firma se soudí na Ukrajině

26. dubna 2024

Premium Vztahy mezi Českem a Ukrajinou nejsou vždycky idylické. Svědčí o tom soudní spor, na který narazila...

Světlušky mění válčení ve městech. Nové drony snížily počet padlých Izraelců

26. dubna 2024

Premium Jen několik decimetrů velký přístroj může znamenat revoluci městské války: minivrtulník, který...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

Bývalý fitness trenér Kavalír zrušil asistovanou sebevraždu, manželka je těhotná

Bývalý fitness trenér Jan Kavalír (33) trpí osmým rokem amyotrofickou laterální sklerózou. 19. dubna tohoto roku měl ve...

Herečka Hunter Schaferová potvrdila románek se španělskou zpěvačkou

Americká herečka Hunter Schaferová potvrdila domněnky mnoha jejích fanoušků. A to sice, že před pěti lety opravdu...

Největší mýty o zubní hygieně, kvůli kterým si můžete zničit chrup

Možná si myslíte, že se v péči o zuby orientujete dost dobře, přesto v této oblasti stále ještě existuje spousta...

Tenistka Markéta Vondroušová se po necelých dvou letech manželství rozvádí

Sedmá hráčka světa a aktuální vítězka nejprestižnějšího turnaje světa Wimbledonu, tenistka Markéta Vondroušová (24), se...

Za vytlačení z linky do Brna musí Student Agency zaplatit náhradu 21 milionů

Společnost Student Agency provozující autobusy a vlaky pod označením RegioJet musí zaplatit bývalému konkurentovi 21...