Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Děti na Ukrajině jsou dříči, hned bych se tam vrátila, říká učitelka češtiny

  8:18
Svůj život Eva Řezníčková zasvětila učení ukrajinských dětí česky. Roky života na Ukrajině však nečekaně utnula válka. „Nikdo nevěřil, že opravdu začne. Říkali mi, ať nepanikařím a nikam neodjíždím,“ vzpomíná učitelka. Přestože některé děti on-line vyučuje dodnes, s náhlým odjezdem a zpřetrháním vazeb se nesmířila. Vrátila by se zpět, i na vlastní nebezpečí, dodává.

Eva Řezníčková učila češtinu krajany na Ukrajině. (19. září 2022) | foto: Eva Řezníčková

Na Ukrajině jste až donedávna žila a učila místní český jazyk. Co Ukrajince motivovalo k učení češtiny ?
Většinou se učili česky, protože měli zájem o přesídlení do Čech. Každé dítě mělo jiné úmysly. Některé chtělo na osmileté gymnázium do Česka, jiné na čtyřleté, některé na vysokou školu. A co se týče dospělých, které jsem také po večerech učila, ti se taky chtěli přestěhovat do Evropy. Ať už s dětmi, nebo aby zde hledali práci jako jednotlivci.

Působila jste na Ukrajině od roku 2007. Jaké byly začátky?
Začínala jsem učit v jihoukrajinském Čechohradu, který před 150 lety založili Češi. Po několika letech jsem se dostala do Žitomiru, kam jsem přišla jako první učitelka češtiny. Nevěděla jsem, kolik dětí tam budu učit, nebyly tam žádné učebnice ani pracovní sešity, kopírka, nebylo nic.

Než mi toto pomohl Dům zahraniční spolupráce (který učitele češtiny do ciziny posílá, pozn. red.) zařídit, tiskla jsem si sama u jednoho ze studentů.

Postupně jsem se ale „zaběhla“, na děti jsem se mohla lépe připravit, věděla jsem, kdo má jaké úmysly, kdo chce kam vycestovat.

Eva Řezníčková

Eva Řezníčková učila češtinu krajany na Ukrajině. (19. září 2022)

Roky působila jako učitelka českého jazyka na Ukrajině.

Jejím prvním působištěm byl jihoukrajinský Čechohrad, poté učila a žila v Žitomiru.

V únoru se musela kvůli ruské válce vrátit do Česka.

Po propuknutí bojů učila češtinu ukrajinské uprchlíky v Praze.

Dosud pokračuje s výukou na Ukrajině on-line.

Jakým způsobem ovlivňuje válka motivaci Ukrajinců učit se češtinu?
Velice je popohání kupředu. Oni už předtím měli velkou touhu naučit se česky. Velkým cílem pro ně je získání nějakého diplomu z vysoké školy v Evropské unii.

Z osmi dětí, které jsem v posledním roce učila a připravovala na střední školy, všichni prošli klasickými českými přijímacími zkouškami, všichni je zvládli a nyní žijí v České republice.

Z vysokých škol mají zájem o VUT Brno, Zemědělskou univerzitu a o lékařské fakulty. Některé děti, které jsem učila, už mi vyrostly, je mezi nimi i medik.

Ukrajinu jste musela těsně před vypuknutím války opustit. Jak jste se dozvěděla, že budete muset odjet?
Teď už všichni dobře víme, co se na Ukrajině stalo v únoru. Tehdy jsme ale neměli ani tušení, co přijde. Jednoho dne mi volali z Kyjeva z ambasády a řekli mi, jak situace vypadá a ať jsem připravená odjet. Nebrala jsem jejich výzvu moc vážně, všichni se radovali, veselili.

Netrvalo ani dvě hodiny a volala mi moje nadřízená, že tomu sice také nevěří, ale ať jsem připravená, kdyby se situace vyhrotila. No a nakonec jsem opravdu musela urychleně zemi opustit.

Jak moc kvapný byl váš odjezd?
V pátek jsem ještě učila, rozdávala úkoly, na neděli jsme měli s dětmi a rodiči naplánovanou akci. Ale už jsem nikoho neviděla. Musela jsem ze dne na den vyrazit na cestu. Když jsem se vrátila do Česka, ani tady nikdo nevěřil, že válka opravdu vypukne. A stejně tomu bylo i tam. Proto jsem odjela bez rozloučení. Taky jsem si myslela, že na válku nakonec nedojde.

Ani sami Ukrajinci si to nemysleli?
Když jsem se chystala na cestu, všichni místní mi říkali, ať nepanikařím a neodjíždím. Když jsem si šla koupit jízdenku, paní v pokladně mě znala a říkala: ‚I vy odjíždíte? A proč? Vám někdo řekl, že bude válka?‘ Jenže já jsem na Ukrajině byla na služební pas a musela jsem poslechnout příkazu shora.

Zemi jste opustila ze dne na den. Nemáte pocit, že jste náhle přetrhala vazby, které jste si tam za roky budovala?
Dodnes se s tím nemohu vyrovnat. Kdybych nedostala příkaz, nikdy bych neodjela. Všichni na Ukrajině věřili, že se tam prvního září vrátím. Což se ale nestalo. Byl mi odebraný i služební pas, takže se tam nemám jak dostat.

Kdyby to ale po administrativní stránce bylo v pořádku, vrátila bych se. Mám tam všechny své věci a odjela bych i na vlastní nebezpečí. I kdyby to mělo být jenom na rok, abych se stihla rozloučit. Zakořenila jsem tam a je mi to moc líto, když čtu dopisy od místních, a píší mi, že jim chybím. Sice je dále vyučuji on-line, ale ne všechny.

Nebála byste se vrátit do země, kde se válčí?
Nebála. V Žitomiru, kde jsem donedávna působila, je situace poměrně klidná. Je tam akorát bývalé letiště, kam v březnu Rusové zacílili a zničili zahrádkářskou kolonii, která nyní místo letiště stojí. Ale žádné oběti na životech tam nebyly. Asi dvacet kilometrů opodál stojí vojenské letiště, kde ruští vojáci zničili několik starších letadel.

Proč vám zrovna děti na Ukrajině tolik přirostly k srdci?
Jsou to vděčné děti. A za ty roky už vím, jak na ně. Mají hrozně rády folklor. K dětem nemůžete nastoupit se slovy ‚dobrý den, děti, sedněte si‘. Je třeba zpívat písničky, poslechnout si vyprávění, básničky. Jako v klasické škole, jenom tam musí být ještě více hry, protože oni výuku češtiny absolvují po své běžné výuce.

Česky za dva roky

Musí být opravdu motivované.
Děti, se kterými jsem se setkala, jsou dříči. Jsou zvyklé se učit a mají dobré výsledky. Mnohdy mi jejich rodiče říkali, že jejich syn nebo dcera chodí spát o půlnoci, bez telefonu i tabletu, a jenom se učí.

Jak je pro Ukrajince náročné zvládnout češtinu?
Spolehlivě to dovedou za dva roky. Když opravdu chtějí, dokážou za tu dobu zvládnout veškerou gramatiku. Oni češtině nemají problém rozumět, ale neumí mluvit. Proto s nimi učitel musí neustále komunikovat, i když na začátku říkají jednoduché věty, jako popis toho, co vidí na obrázku.

Čeština je pro ně ale určitě snazší, než kdyby se musely učit třeba čínsky.
Je to slovanský jazyk, a pokud se jej dítě chce naučit, nemá problém. S látkou druhého stupně přijdou větné členy, rozbory, a to už je těžké. Pořád to ale není čínština, naučit se to lze.

Já jsem ty děti obdivovala, protože ony se kromě ukrajinštiny a angličtiny učí německy nebo francouzsky. A byly školy, které měly povinnou i ruštinu.

Mnohé ukrajinské děti už umějí ř, dospělí rozumějí, ale bojují s mluvou

Co je pro Ukrajince na češtině nejtěžší?
Těžká jsou pro ně podstatná jména. Oni nechápou, že ženský rod má své vzory, mužský má zase jiné a střední stejně tak. Naučit se osoby já, ty, on... to je pro mnoho z nich taky dost problém. Nepoužívají je v tomto smyslu jako my. Samozřejmě jsou náročná také měkká a tvrdá i/y, mnoho jich bojuje s hláskami r, ř, č, š.

Po ruské invazi jste začala učit dětské uprchlíky v Česku. Jak se vám s nimi pracovalo?
Začala jsem učit v březnu v Hotelu Legie. Fungovalo to tak, že děti měly dopoledne svou online výuku na Ukrajině, protože musely dokončit ročník, který začaly. A odpoledne se učily česky. Původně na hotelu bylo 165 matek s dětmi, postupně s přicházející letní turistickou sezonou ale hotel musel uvolňovat pokoje pro své hosty, takže se počet ukrajinských maminek zmenšoval.

Na hotelu, kde jsem učila, se ale maminky s dětmi neustále střídaly. Kdybych chtěla s výukou pokračovat pořád dál, děti, které prostupně přicházely, by se ztrácely. Takže jsem hodně opakovala. Za čtyři měsíce jsem je ale dokázala naučit učivo druhé třídy, což znamená číst, znát tvrdé a měkké i/y, s/z. Dál jsem se za tu chvíli nedostala. Některé děti jsem měla třeba jenom pár měsíců.

Byla s dětmi jiná spolupráce kvůli tomu, co prožily? Nesly si nějaká traumata?
Děti se dokážou rychle aklimatizovat. Také jsme se jim snažili čas tady alespoň trochu zpříjemnit. Jednou dostaly lístky do Divadla Spejbla a Hurvínka, podruhé do zoo, do multikina. Každý týden se měly na co těšit.

Ukazovali jsme si s nimi tradiční zvyky během Velikonoc, učili jsme se scénky, písničky, aby i rodičům děti předvedly, co se naučily. Výuka v hotelu už ale skončila. Některé děti dále žijí a pokračují s učením češtiny jinde v Česku, jiné se vrátí na Ukrajinu. To už nevím. Co se naučily, se jim ale už neztratí.

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Kvestor ČZU: Nejlepší disciplínu měli při nácviku na útok zahraniční studenti

  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Architektonickou cenu EU získal univerzitní pavilon, blízko byla i ostravská galerie

25. dubna 2024  21:23

Studijní pavilon Technické univerzity v německém Braunschweigu se stal vítězem prestižní...

Lidovci navrhli zvýšit slevy na dani na děti, stát to má přes 8 miliard ročně

25. dubna 2024  11:36,  aktualizováno  21:15

Zvýšení slev na dani na děti navrhuje KDU-ČSL a hodlá to prosazovat v jednáních s koaličními...

Prezident má absolutní imunitu. Trump zaměstnal Nejvyšší soud, věří v průtahy

25. dubna 2024  19:09,  aktualizováno  21:06

Většina členů amerického Nejvyššího soudu se ve čtvrtek zdála být skeptická k argumentu...

Zatkněte propalestinské levicové fašisty, vyzývá demokratický kongresman

25. dubna 2024  20:44

Demokratický kongresman Adam Smith označil propalestinské demonstranty za „levicové fašisty“ a...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

Manželé Babišovi se rozcházejí, přejí si zachovat rodinnou harmonii

Podnikatel, předseda ANO a bývalý premiér Andrej Babiš (69) s manželkou Monikou (49) v pátek oznámili, že se...

Bývalý fitness trenér Kavalír zrušil asistovanou sebevraždu, manželka je těhotná

Bývalý fitness trenér Jan Kavalír (33) trpí osmým rokem amyotrofickou laterální sklerózou. 19. dubna tohoto roku měl ve...

Herečka Hunter Schaferová potvrdila románek se španělskou zpěvačkou

Americká herečka Hunter Schaferová potvrdila domněnky mnoha jejích fanoušků. A to sice, že před pěti lety opravdu...

Největší mýty o zubní hygieně, kvůli kterým si můžete zničit chrup

Možná si myslíte, že se v péči o zuby orientujete dost dobře, přesto v této oblasti stále ještě existuje spousta...

Tenistka Markéta Vondroušová se po necelých dvou letech manželství rozvádí

Sedmá hráčka světa a aktuální vítězka nejprestižnějšího turnaje světa Wimbledonu, tenistka Markéta Vondroušová (24), se...