Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Byruška, try, tyry. Ukrajinští prvňáčci se adaptují, někteří neznají zvířata

  17:17
Mají za sebou tři týdny v českých lavicích a po nelehkém rozkoukávání dělají ukrajinští prvňáčci první pokroky. Přestože ještě nemají dostatečnou slovní zásobu, pokynům učitelů rozumí. Hodně ale záleží, odkud děti pocházejí. Ty z vesnic mnohdy neznají některá zvířata nebo barvy ani ukrajinsky.
ilustrační snímek

ilustrační snímek | foto: ČTK

„Dobré ráno, děti. Přišla jsem se dnes podívat s panem novinářem na to, jak se vám ve škole daří a jaké děláte pokroky,“ zahájila výuku v osm ráno na Základní a mateřské škole Mendíků na Praze 4 její ředitelka Jitka Poková.

Děti, ty ukrajinské nevyjímaje, se rozpačitě pousmály, o chvíli později už ale naši přítomnost nevnímaly a naplno se soustředily na hodinu matematiky. „Na úvod si řekneme říkanku,“ pokračovala třídní učitelka v 1.B a děti při ní kroutily rukama a opakovaly po učitelce, která přednášela pomalu a nanejvýš zřetelně.

Po ranním rituálu už ale na řadu přišly klasické počty. Zatímco žáčci koukali do svých pracovních sešitů, korigovala učitelka výuku u dotykové tabule.

„Máme sešity, které promítáme na tabuli. Učitel může kliknout na dané cvičení na tabuli a dětem se přehraje zadání v ukrajinštině, což nám usnadňuje práci,“ vysvětluje mi ředitelka.

Jablíčka, pastelka a mráčky

V době návštěvy ve škole do ní školáci chodili teprve třetí týden, a tak tomu odpovídají i znalosti. Zvláště u ukrajinského kvarteta, které v 1.B sedí ve dvou lavicích za sebou. Kromě toho, že Diana a Stepan rozuměli pokynům učitelky, dokázali i česky odpovídat.

Mluvený projev dělal mírné problémy jen čtvrtému ze skupinky, Kyrylovi. „Co tady máme?“ ptá se ho učitelka a ukazuje na obrázku na jablka. „Jablíčka!“ vykřikne Diana sedící v lavici před ním češtinou, ze které není patrné, že v Česku žije teprve pár týdnů. „Jablíčka,“ zopakovala pomalu a zřetelně učitelka a chce, aby po ní Kyryl opakoval. „Jabližška,“ opakuje.

Přestože učitelka dává prostor všem dětem ve třídě, u těch ukrajinských dbá na výslovnost a při každé příležitosti s nimi neprocvičuje pouze počty, ale i výslovnost a význam jednotlivých slov.

Školy registrují 67 tisíc dětí z Ukrajiny, drží místo i těm, co nenastoupily

Po zpracování všech příkladů s jablíčky přichází na řadu pro Kyryla složitý úkol. „Otevřete si pouzdro a vemte si libovolnou pastelku,“ říká učitelka. Některé děti okamžitě, jiné si dávají načas, berou pastelku - nejčastěji vybírají svoji oblíbenou barvu.

Jen Kyryl sedí a neví, co má dělat. „Pastelku, vem si pastelku!“ snaží se mu radit Diana před ním. „Olivets,“ zkouší to ještě ukrajinsky, i když marně. To už k nim míří i učitelka.

„Ukážeš mi, jaké máš hezké pastelky?“ táže se přívětivě učitelka, zatímco spolu otevírají Kyrylův penál. Jako další úkol zadává popřemýšlet, jaký výsledek by asi mohl být u sčítání mráčků v následujícím příkladu.

Ve vzduchu se během chvíle objevují plápolající ruce žáčků, kteří by se rádi podělili o svůj výsledek, jen Kyryl pořád píše a nevnímá okolí. „Nejde ti to?“ ptá se ho učitelka, zatímco k němu míří. „Aha, Kyryl už má i ostatní příklady. A správně,“ reaguje překvapeně učitelka a zve ho k tabuli, aby domaloval příslušný počet mráčků.

Nezapomíná ho přitom ani vyzkoušet z výslovnosti jednotlivých čísel. „Jedna, dva,“ opakuje po učitelce. „Try, tyry, pět...“ přidává.

„Tohle ještě neznám“

Uplynulo dvacet minut od začátku výuky, a tak se s ředitelkou přesouváme do 1.C, kde zrovna probírají češtinu. Úvod hodiny už mají za sebou, a tak si děti sedají do kruhu na koberci a zpívají písničku, kterou složila jejich třídní učitelka. Ta sedí na židličce před nimi a hraje u toho na kytaru.

Přestože měli zpívat pouze jednu písničku na rozehřátí, přidává učitelka ještě druhou. O přídavek prosí především ukrajinské děti, kterým se zpívání do rytmů kytary hodně líbí.

Protože třída zrovna probírá písmenko B, procvičuje učitelka s dětmi slova začínající na dané písmeno, a to formou vymýšlení jedno, dvou a tříslabičných slov. „Byruška,“ přihlásil se malý Artík. „Byruška. Byruška, to je něco ukrajinsky?“ přemýšlí nahlas učitelka, zatímco malý Artík vrtí hlavou a hledá způsob, jak vysvětlit, co tím myslí.

Vidí letadlo a běží pod stůl. Ukrajinské děti se učí česky a zvykají si na mír

Po pár vteřinách uvidí daný objekt na penálu jednoho ze svých spolužáků. Rozbíhá se k nejbližší lavici, ukazuje prstem na berušku na pouzdře a opakuje: „Byruška. Byruška.“

Na závěr hodiny ještě děti rozložily desku s obrázkem školy, kolem které byla vypsaná abeceda. Žáci dostali kartičky s obrázky a jejich úkolem je říct, co je na obrázku a podle počátečního písmenka dát obrázek na dané písmenko v abecedě na desce.

„Tohle ještě neznám,“ přiznal smutně hezkou češtinou Artík. „Ukaž,“ prosila ho učitelka a pokračovala. „Aha, růže,“ odtušila, zatímco zvoní na přestávku.

Někteří se umí podepsat, jiní neznají barvy

„Některé děti jsou velmi šikovné, až jsme byli překvapení. Umí počítat, podepsat se. Ale jsou děti, které pokud pochází z vesnic, tak u nich je to špatné. Chybí jim návyky, děti jsou bojácné, nereagují a neznají ani moc zvířata, barvy,“ vysvětluje mi o přestávce Barbora Jelenová, která má na starost kromě přípravné třídy a družiny i koordinaci ukrajinských dětí.

Přestože děti působí v hodině jako šikovné, začátky s nimi podle zástupkyně ředitelky Hany Burgerové nebyly jednoduché. „Byl problém, aby se odlouply od svých rodičů.“ Nyní už jsou podle ní na tom děti lépe, ale je potřeba, aby jim učitelky dávaly podněty. „A to i o přestávkách,“ míní.

Zdechni a vypadni z metra, řval senior. Jak se také žije Ukrajinkám v Česku

Především menší dětí - hlavně prvňáčci - měly na začátku školního roku tendenci se shlukovat do komunity. „Neuměly česky, nerozuměly svým spolužákům, tak držely při sobě a bavily se jenom spolu. Naštěstí ne všichni Ukrajinci chodí do školní družiny, a protože si tam ti zbylí chtějí hrát, musí prolomit mlčení a snaží se spolu komunikovat,“ popisuje Burgerová.

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Šebo: Rodiče neočkovaných dětí jsou zločinci, černý kašel je pro kojence smrtící

  • Nejčtenější

Írán zaútočil na Izrael. Armáda zachytila většinu střel, pomohli spojenci

13. dubna 2024  20:38,  aktualizováno  14.4 8:54

Sledujeme online Írán vyslal na Izrael desítky bezpilotních letounů a také rakety. Je to odveta za útok na íránský...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Ženu soudí za sex se psem i zneužívání syna a vnuka. Byla to terapie, hájí se

15. dubna 2024  12:28,  aktualizováno  13:33

U Krajského soudu v Ústí nad Labem začalo projednávání případu dlouhodobého sexuálního zneužívání,...

Ozbrojenci vtrhli do domu a svázali podnikatele s rodinou, zřejmě šlo o mstu

12. dubna 2024  9:44,  aktualizováno  15:08

Policisté z Česka i Německa pátrají na Domažlicku po ozbrojencích, kteří v noci na dnešek přepadli...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Na začátku byl tajný projekt. Jak vypadá stanice metra, kterou nikdy nejel vlak

14. dubna 2024

Premium Nenápadná plechová vrata naproti Úřadu vlády na pražském Klárově skrývají velké tajemství. Praha se...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Britští lékaři dělali pokusy na dětech, infikovali je nakaženou krví

19. dubna 2024  15:44

Britští lékaři v 70. a 80. letech minulého století prováděli pokusy na dětech, stovky lidí...

Zdrogovaný motorkář ujížděl policii. Srazil se s autem a zastavil se u svodidel

19. dubna 2024  15:37

Pětačtyřicetiletý motorkář se zákazem řízení ujížděl minulý pátek večer libereckým policistům,...

Muž přinesl na policejní služebnu v Prostějově tašku plnou funkčních granátů

19. dubna 2024  15:30

Ráno policisty v prostějovské ulici Újezd pořádně vylekal senior, který na jejich služebnu přinesl...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

Náhle zemřel zpěvák Maxim Turbulenc Daniel Vali, bylo mu 53 let

Ve věku 53 let zemřel zpěvák skupiny Maxim Turbulenc Daniel Vali. Letos by se svou kapelou oslavil 30 let na scéně....

Sexy Sandra Nováková pózovala pro Playboy. Focení schválil manžel

Herečka Sandra Nováková už několikrát při natáčení dokázala, že s odhalováním nemá problém. V minulosti přitom tvrdila,...

Charlotte spí na Hlaváku mezi feťáky, dluží spoustě lidí, říká matka Štikové

Charlotte Štiková (27) před rokem oznámila, že zhubla šedesát kilo. Na aktuálních fotkách, které sdílela na Instagramu...

Vykrojené trikoty budí emoce. Olympijská kolekce Nike je prý sexistická

Velkou kritiku vyvolala kolekce, kterou pro olympijský tým amerických atletek navrhla značka Nike. Pozornost vzbudily...

Rohlík pro dítě, nákup do kočárku. Co v obchodě projde a kdy už hrozí právník?

V obchodech platí pravidla, která občas zákazník nedodržuje. Někdy se navoní parfémem, aniž by použil tester, nebo...