Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

‚Roky blahobytu skončily.‘ Při vstupu na památky si připlatíme až o 30 korun

  12:38aktualizováno  13:46
Nová turistická sezona začíná 1. dubna. Už teď je jisté, že vstupné na státních památkách bude zdražovat. Zvýšení se bude pohybovat od desíti do třiceti korun. Národní památkový ústav (NPÚ), který stovku státních hradů, zámků a dalších objektů spravuje, to zdůvodnil nižšími výnosy z návštěvnosti během dvou pandemických let i růstem cen za energie.

„Musíme si zvyknout na to, že skončily roky blahobytu a že musíme daleko více šetřit. Věřím ale, že díky úpravám cen vstupného tento rok přežijeme,“ uvedla pro portál iDNES.cz Naděžda Goryczková, ředitelka NPÚ. Fungování ústavu ani přes veškeré škrty v rámci „zeštíhlení“ státního rozpočtu napříč všemi resorty není dle ředitelky ohroženo.

Národní památkový ústav také v 17 svých objektech poskytl ubytování pro uprchlíky, nabídl jim 110 lůžek a možnost pracovní výpomoci. Ústav podle ředitelky každoročně využívá velkého počtu sezonních pracovníků – jde třeba o dělnické profese, kde podle ní nemusí být jazyková bariéra a mohly by být pro Ukrajince příležitostí.

České hrady a zámky přijaly přes stovku Ukrajinců. Jsou i v Českém Krumlově

Základní vstupné se zvyšuje o deset až 30 korun. „Výše zdražení se liší podle charakteru objektu a lokality, ve které se nachází,“ uvedla Goryczková. Zvýšení se podle ní neprojeví na ceně vstupu pro děti a mládež.

Děti do šesti let mají nadále vstup zdarma. Starší děti a lidé do 24 let loni platili 50 procent z plného vstupného. Nově budou platit 40 procent základního vstupného. „Pro ně se tedy vstupenka nezdraží ani při zvýšeném vstupném,“ uvedla dále Goryczková.

Cena vstupného se také výrazně liší na jednotlivých památkách. Na těch nejvíce exponovaných, jako jsou třeba Lednice, Hluboká nebo Český Krumlov, stojí základní vstupné podle informací na webech 240 korun. Výběrový okruh na Karlštejně, který nabízí historicky nejcennější prostory hradu, stojí 550 korun. Hradní zříceniny jako Krakovec, Točník nebo Žebrák mají nově základní vstupné za 80 až 120 korun.

Ředitelka NPÚ doplnila, že ani očekávané výnosy ze vstupného nepokryjí veškeré výdaje, protože NPÚ vstupuje do nové sezony s vysokými mandatorními výdaji. Způsobují je růst cen energií a služeb například za údržbu a zabezpečení objektů.

„Je to nárůst mandatorních výdajů o 200 milionů korun. Příspěvek od zřizovatele se nám nekrátí ani nenavyšuje, mandatorní výdaje musíme pokrýt vlastními výnosy,“ sdělila Goryczková. „Tyto výdaje nám zatím nijak kompenzovány nejsou,“ doplnila Goryczková.

„Co se týče covidových ztrát, ty se nám zcela pokrýt nepodařilo, ale byly nám částečně kompenzovány navýšením příspěvku ze strany zřizovatele. Nicméně ne v plné výši, takže jsme museli přistoupit k velmi razantním úsporným opatřením,“ doplnila ředitelka. Ke konci minulého roku představovaly ztráty NPÚ způsobené pandemickými restrikcemi zhruba 190 milionů korun.

Připomněla, že počítá s tím, že po dvou letech poznamenaných pandemií se bude turistická sezona rozjíždět jen velmi pomalu. „Budeme rádi za více než čtyři miliony návštěvníků,“ uvedla. Prodloužení sezony ale zatím v plánu není.

„Letos počítáme se standardní sezonou, protože bude otevřeno i přes advent, který minulý rok kvůli covidovým restrikcím nebyl. Ten je u návštěvníků velmi oblíbený,“ uvedla ředitelka NPÚ Goryczková. Nicméně prodloužení hlavní letní sezony nevylučuje, bude prý záviset na zájmu návštěvníků.

Cestovní ruch prožil další obtížný rok. Stále chybí zahraniční hosté

Loni státní památky k 19. říjnu navštívilo 3,1 milionu lidí. V porovnání s rokem 2019, který ještě nebyl ovlivněn pandemií, jde o propad o dva miliony návštěvníků. Loňská návštěvnost v hlavní sezoně byla ještě nižší než předloni, kdy památky navštívilo 3,6 milionu návštěvníků. Před pandemií bývala roční návštěvnost i přes pět milionů lidí.

Národní památkový ústav má taktéž bohatou publikační činnost plynoucí z vědecké sféry instituce. „Připravujeme v této chvíli anglickou verzi publikace ohledně české šlechty ve službách evropské diplomacie, která byla v češtině vydána v roce 2018,“ nastínila ředitelka pro iDNES.cz.Před pár měsíci publikovala organizace například knihu o kachlových kamnech.

Návrat ukradeného štítu po 80 letech

„V Jihočeském kraji se na hradech a zámcích ve správě Národního památkového ústavu dochovalo přibližně dvě stě padesát stojících kamen a několik desítek rozebraných celků uložených v depozitářích. Většina z nich nebyla nikdy publikována. Tato kniha je výsledkem čtyřleté spolupráce historiků umění, archeologa, kamnářů, restaurátorů kamen a archiváře v rámci projektu nazvaného Tradiční řemeslné technologie na záchranu kulturního dědictví a současný životní styl,“ uvedl ústav v tiskové zprávě.

K novinkám na zámcích a hradech patří nová prohlídková trasa na zámku Uherčice, kde se od konce dubna do obnovených prostor objektu budou moci návštěvníci podívat vůbec poprvé od zpřístupnění zámku veřejnosti v roce 1990. Dvě nově přebudované prohlídky přiblíží rodinu Colloredo-Mannsfeldů na zámku Opočno. Za návštěvu stojí též zámek Konopiště, kam byl z USA navrácen renesanční štít ukradený během druhé světové války nacisty.

Jednání byla složitá a trvala mnoho let, šlo o dialog zejména mezi právníky. Jsem ráda, že po zhruba 80 letech došlo k jeho navrácení na Konopiště,uvedla ředitelka Goryczková k navrácení štítu z Filadelfie, kam se dostal skrze amerického sběratele umění, který ho zakoupil v Paříži.

Autoři: ,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

  • Nejčtenější

Královna fetiše rozdráždila Ameriku. Její fotografce se klaní i feministky

22. května 2024

Seriál „Nejkrásnější fotografka“ či „nejlepší pin-up fotografka na světě“. Taková čestná přízviska si...

„Krok ke třetí světové.“ Ukrajinci zasáhli klíčovou ruskou radarovou stanici

25. května 2024  12:55

Ukrajinská armáda zřejmě tento týden zasáhla významnou ruskou radarovou stanici, která je součástí...

{NADPIS}

{LABEL} {POPISEK}

Turek: Z Nerudové mi bývá špatně, o hlasy komoušů a progresivistů nestojím

24. května 2024

Bývalý automobilový závodník a lídr Přísahy s Motoristy Filip Turek patří mezi černé koně...

Vrtulník íránského prezidenta havaroval v mlze, záchranáři po něm pátrají

19. května 2024,  aktualizováno  22:16

Aktualizujeme Na severozápadě Íránu pokračuje rozsáhlá záchranná operace poté, co zde zmizel vrtulník s íránským...

{NADPIS}

{LABEL} {POPISEK}

Srovnání průzkumů: Lidovcům umřeli voliči, Konečná v eurovolbách sráží ANO

19. května 2024  19:34

Volební modely českých agentur, srovnané redakcí iDNES.cz za celý rok, mají jasno. Hnutí ANO si od...

Bitvu o zlato sleduje plný Staromák. Fanoušci kolabují, policie řeší konflikty

26. května 2024  11:40,  aktualizováno  21:26

Česko v neděli zažívá hokejový svátek. Fanoušci vyrazili sledovat finále mistrovství světa na...

Útočník v metru ve francouzském Lyonu zranil nožem čtyři lidi

26. května 2024  17:33,  aktualizováno  21:07

Čtyři lidé v neděli odpoledne utrpěli zranění po útoku nožem v metru ve městě Lyon ve...

ANALÝZA: Boj s korupční chobotnicí. Kyjev vede dvě války, s Rusy a úplatky

26. května 2024

Premium Na frontě je jasným nepřítelem Rusko, v Kyjevě úplatkářství. Ukrajinské vedení se tak chtě nechtě...

Programátoři z Úřadu práce. Kvalifikaci změnilo 15 tisíc lidí, chválí si jeho šéf

26. května 2024  19:20

Zvýšit svou kvalifikaci nebo se naučit úplně nový obor. Úřad práce má projekt za více než 5 miliard...

Nejhorší noční můra, řekla žena, která v botě syna objevila cizí AirTag

Mého syna někdo sleduje. S takovým pocitem několik týdnů žila žena z Floridy poté, co na svůj iPhone začala dostávat...

Párkům odzvonilo. Podnikatel lije do rohlíků svíčkovou a dobývá benzinky

Na pracovních cestách se podnikatel v gastronomii Lukáš Nádvorník přejedl párků v rohlíku. Napadlo ho, že by do pečiva...

Herec Lukáš Vaculík se oženil, dívčí idol 80. let si vzal ředitelku z Primy

Lukáš Vaculík (61) se tajně oženil. Vzal si výrobní ředitelku a producentku FTV Prima Luciu Kršákovou (46). Herec a...

Klavírista Petr Malásek si zlomil obě ruce. Mohlo to dopadnout hůř, říká

Klavírista Petr Malásek (59) spadl z kola a zlomil si obě ruce. V pořadu 7 pádů Honzy Dědka popsal nehodu i jaká je...

Milan Hein odhalil neshody mezi Simonou Postlerovou a její matkou

Smrt herečky Simony Postlerové (†59) byla ranou pro celou její rodinu. Na parte ale chybělo jméno hereččiny matky Jany...