Terminální fázi chronických onemocnění obvykle provází nechutenství a celkové vyčerpání organismu, píše ve svém pojednání pod názvem Nutriční podpora v terminální péči kolektiv královéhradeckých odborníků z tamější fakulní nemocnice.
Pacient často aktivně odmítá potravu i tekutiny, díky čemuž začíná být komplikované zajištění dostatečné perorální stravy, tedy konzumované ústy.
Pro nemocné v této fázi je proto typická změna jídelníčku. Pacient v dané fázi onemocnění obvykle začíná vynechávat určitý typ potravin, například maso. Také se mohou objevit potíže s polykáním, nevolností či nechutenstvím.
PALIATR: Péče o umírající není smutná práce. I závěr života je plný naděje |
V terminálním stadiu nemoci je klasická perorální výživa metodou volby. Při sestavování jídelníčku je třeba důsledně dbát na pacientovy preference, přání a návyky, upozorňují například specialistky gerontologické a metabolické kliniky FN Hradec Králové Dana Hrnčiariková a Božena Jurašková.
Je nicméně třeba počítat s tím, že pacient postupně přechází od pevné stravy přes kašovitou až k tekuté. Často vynechává maso a další hůře stravitelné potraviny. Postupem času dává přednost měkčím potravinám a vývarům.
Speciální paliativní týmy v nemocnicích usnadňují lidem konec života |
Absenci masa lze nahradit dalšími potravinami bohatými na bílkoviny, jako jsou například vejce, tvaroh, sýry, jogurty a mléko (lepší je acidofilní či podmáslí). Bílkoviny pacient většinou dokáže přijímat i v pokročilých fázích nádorového onemocnění.
Chuť k jídlu může navodit také malé množství piva. Pokud o něj tedy pacient požádá, není důvod mu nevyhovět.
Strava vzhledná a barevná
Velkou roli hraje to, jak výsledný pokrm na talíři vypadá. Je důležité, aby na něj měl pacient chuť a jídlo mu dělalo radost. Strava by měla být pestrá, barevná a vzhledně zpracovaná.
Umírající děti mohou dožít doma, hospic dostal dotaci na paliativní péči |
Pacient by při jídle neměl nikam spěchat, proto je vhodnější podávat menší porce jídla v častějších intervalech. Je důležité, aby byl v místnosti, v níž pacient jí, čerstvý vzduch. Nepříjemné pachy snižují chuť k jídlu, proto je třeba je co nejvíce eliminovat.
Tlumení bolesti a nevolnosti
Na schopnosti pacienta přijímat potravu ústy se podepisuje řada faktorů. V oblasti medikace je třeba vysadit všechny léky, které nejsou nezbytné. Klíčovou roli hraje také aktivní tlumení bolesti, zácpy, nevolnosti, eventuálně také nasazení chuťových stimulací.
Pacienti by měli přednostně přijímat stravu ústy a dodávat tělu dostatek tekutin. K jiným formám se přistupuje až v situaci, kdy tento typ stravy není možný. Podpora výživy v terminální fázi nemoci by však měla přispívat k zlepšení kvality života, nikoli prodlužovat utrpení.