Akce bude protestem proti stanovisku vlády k CzechTeku. Ilustrační foto.

Akce bude protestem proti stanovisku vlády k CzechTeku. Ilustrační foto. | foto: Michal Sváček, MF DNES

Technaři svolali do Mlýnce ParoubTek

  • 792
Technaři svolali na víkend festival ParoubTek. Akce je legálně zajištěna, tvrdí. Bude na louce v Mlýnci na Tachovsku, kde policie rozehnala CzechTek. Účastníci budou protestovat právě proti policejnímu zásahu a jeho vyšetřování. Tachovští policisté se o chystané akci dozvěděli ráno.

Organizátoři, kteří zveřejnili informace na serveru Freetekno.cz, svolali akci s názvem ParoubTek na víkend od 16. do 18. září.

"Všichni lidé, kteří stojí za touto akcí, ujišťují, že vše probíhá striktně v zásadě legality a podle zákonů," řekl iDNES jeden z organizátorů, který vystupuje pod jménem Evžen.

Akce se koná na stejné louce, kde probíhal i červencový CzechTek. Organizátoři si opět pronajali pozemky v katastru obce Mlýnec pod Přimdou na pozemcích firmy Italinvest.

Policejnímu ukončení akce chtějí předejít tím, že přesně vyznačí místa, kde se technaři mohou pohybovat, což se při CzechTeku nepovedlo, protože policie nedovolila geodetům na pozemky vstoupit. Zároveň na louku opět přivezou toalety a cisterny s pitnou vodou. Budou také zajišťovat úklid pozemků.

Organizátoři si také ověřili na odboru dopravy a silničního hospodářství, že příjezdová cesta je evidována jako veřejně přístupná.

"Pokud nedojde ze strany policie k zablokování příjezdové komunikace tak, jak tomu bylo v případě konání technoparty CzechTek 2005, dojde k zajištění všech výše uvedených úkonů," stojí v prohlášení organizátorů.

Festival protestuje proti policejnímu zásahu
Hlavními motivy akce je nesouhlas s policejním zákrokem proti účastníků CzechTeku a následným vyšetřováním Inspekce ministra vnitra, která neshledala žádné pochybení. Protest je mířen i proti stanovisku vlády, která se se zásahem také ztotožnila. - více zde

CzechTek 2005CZECHTEK 2005 - policie vs. techno
- vše o technoparty a policejním zásahu
- články, názory, fotografie, infografika

Čtěte přílohu www.idnes.cz/czechtek

Původní myšlenka festivalu podle organizátorů byla podpořit lokální kapely, které nesouhlasily s postupem policie při CzechTeku, ale později se připojily další hudební formace. "Akce bude větší, než se původně počítalo. Ale to rozhodně není na škodu," podotkl Evžen.

O počtu lidí, které na akci dorazí, nechtěl spekulovat. "Účast ale rozhodně nebude zanedbatelná."

Policie: Pokud se vyhnou chybám, nezasáhneme
Tachovská policie se o chystané akci dozvěděla v úterý ráno. "O pořádání protestního festivalu víme. Policie k němu zaujme takové stanovisko a postoje, které budou adekvátní a úměrné situaci, kterou v tuto chvíli nedovedu předvídat," řekl MF DNES zástupce policejního ředitele policie v Tachově František Pachl.

"Nejsem zastáncem tvrdých opatření, pakliže být nemusí. Pokud se účastníci vyhnou chybám z předešlé akce, kdy neměli připravené a zajištěné pozemky, nebude důvod k žádnému zásahu," dodal Pachl.

Na policejním prezidiu zatím o akci nic nevěděli. Mluvčí prezidia Blanka Kosinová ale řekla, že policii podobné akce nevadí. "Když je pěkné počasí, tak technoparty běží často. Pokud ale bude vše v pořádku a organizátoři budou mít souhlas majitele, tak by neměl být s akcí žádný problém," řekla iDNES.


Výsledky voleb

Volby do Evropského parlamentu vyhrálo v Česku hnutí ANO. Koalice SPOLU skončila na druhém místě. Koalice Přísahy a Motoristů a Stačilo! předběhli STAN a Piráty.

Video