Předseda KDU-ČSL Marian Jurečka (19. května 2023)

Předseda KDU-ČSL Marian Jurečka (19. května 2023) | foto: Ladislav Křivan, MAFRA

STALO SE DNES: Jurečka pobouřil fotkou Roma, Senát schválil kandidáty ÚS

  • 5
Ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka sklidil kritiku za příspěvek o zneužívání dávek se snímkem Roma. Moskva buduje nové bojové formace. Senátoři schválili kandidáty na ústavní soudce. Ukrajinští vojáci si pochvalují český raketomet. Nehodu na železnici v Ostravě, při níž zemřely dvě děti, zavinil řidič auta, zjistila inspekce. Přinášíme výběr středečních událostí.

Marian Jurečka z KDU-ČSL minulý týden publikoval příspěvek, kde je vedle popisku „Konec zneužívání dávek“ vyobrazen Rom s plechovkou piva. Muž ze snímku si na váznutí sociálních dávek stěžoval na nedávné pietě za zabitého Roma v Brně. Lidoveckého ministra za příspěvek nyní tvrdě zkritizovali šéfové vládních koaličních stran Vít Rakušan za STAN a Ivan Bartoš za Piráty. Sklidil i kritiku veřejnosti.

Jurečka fotkou Roma s pivem vytočil šéfy stran i veřejnost. Přes čáru, vzkazují

Rusko poprvé ve velkém měřítku buduje nové bojové formace pro válku proti Ukrajině, zjistily podle britského ministerstva obrany tajné služby. V posledních dvou měsících bylo pravděpodobně vytvořeno několik útvarů, včetně 25. vševojskové armády.

Rusko ve velkém buduje nové útvary. Chce je na Ukrajině jako záložní sílu

Senát schválil další prezidentovy kandidáty na ústavní soudce - Veroniku Křesťanovou, Kateřinu Ronovskou i Roberta Fremra. V Senátu je podpořil sám Petr Pavel. Před volbou senátoři vedli asi tříhodinovou debatu, a to hlavně o Fremrovi kvůli kauze, kterou soudil před listopadem 1989 a kde se na obžalobě podílela komunistická tajná policie.

Hádka o Fremra a pak senátoři schválili tři kandidáty na ústavní soudce

Náčelník ukrajinského generálního štábu Valerij Zalužnyj zveřejnil video zachycující český raketomet RM-70 Vampire při práci ve službách ukrajinské 110. samostatné mechanizované brigády. Raketomet využívá v boji proti ruským jednotkám, jež okupují ukrajinské území. Ukrajinští vojáci si zbraň podle listu Ukrajinska pravda velmi pochvalují.

Je to bestie, rozplývají se Ukrajinci nad darovaným českým raketometem

Tragickou lednovou nehodu na železničním přejezdu v Ostravě-Třebovicích způsobil řidič osobního vozu a otec dvou dětí. Zjistili to drážní inspektoři, kteří srážku vlaku s autem, v němž děti ve věku dvou a dvanácti let zemřely, vyšetřovali. Podle nich auto vjelo na přejezd navzdory funkčnímu výstražnému znamení.

Inspekce zjistila, že muž vjel před vlak na červenou. Zemřely jeho dvě děti


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video