Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Hádka o Fremra a pak senátoři schválili tři kandidáty na ústavní soudce

  5:50aktualizováno  20:45
Všechny tři kandidáty prezidenta Petra Pavla na nové ústavní soudce schválil v tajném hlasování Senát - Roberta Fremra, Veroniku Křesťanovou a Kateřinu Ronovskou. Před volbou se senátoři tři hodiny hádali hlavně o Fremra kvůli kauze, kterou soudil před listopadem 1989 a kde se na obžalobě podílela komunistická tajná policie. V Senátu své kandidáty podpořil prezident Pavel.

Křesťanová i Ronovská dostaly 48 hlasů od 67 senátorů, Fremr 36 hlasů.

„Nemohu přehlížet genderovou nevyváženost Ústavního soudu,“ řekl senátorům prezident Pavel, proč si tentokrát vybral dvě ženské kandidátky.

„Měla bych být jmenována 8. srpna, bylo mi sděleno“ řekla po hlasování Senátu novinářům Křesťanová. „Je to velký závazek, velká pocta,“ reagovala po hlasování Ronovská.

Ať je to aspoň dvojciferné číslo, přál si nejvíc „grilovaný“ kandidát. Pak byl v šoku

Fremr na otázku, zda ho výsledek překvapil, odvětil: „Překvapil? Šokoval mě, protože já jsem si říkal - proboha ať je to aspoň dvojciferné číslo.“

Na dotaz, jakým bude ústavním soudcem, opáčil: „Mohl bych být užitečný zejména v té oblasti mezinárodního práva se svými zkušenostmi z ciziny.“

Zabojovat musel prezident Pavel právě o Fremra. „Jeho kredit je takový, že každý právník, se kterým jsem se bavil, mi jeho nominaci jednoznačně doporučil. Svědčí o tom i fakt, že získal nominace od absolutně nejvyššího počtu právních institucí, na které jsem se obrátil. O to více jsem byl překvapen, když jsem se před dvěma týdny dozvěděl o námitkách vůči jeho osobní integritě, vycházejících z kauzy, kterou soudil v 80. letech,“ řekl v horní komoře parlamentu Pavel.

Nemám snad za sebou žádné nespravedlivé rozhodnutí, hájil se Fremr

Fremr odmítl, že by rozhodoval vědomě a účelově na pokyn StB. „Nemám snad za sebou žádné nespravedlivé rozhodnutí,“ prohlásil Fremr ve středu před senátory.

„Na kandidáty do Ústavního soudu musíme klást nejvyšší nároky,“ reagoval na jeho vystoupení senátor Pavel Fischer a citacemi z dokumentů dokazoval, že Fremr odsoudil Alexandra Ereta před rokem 1989 za počínání, které nemohl spáchat, protože ani nebyl na místě činu. „Podílel se na nespravedlivém zpolitizování procesu,“ odmítl Fischer kandidaturu Fremra a vyzval i další senátory, aby udělali totéž.

Baxa může vést Ústavní soud. Slíbil jsem, že to nebudu komentovat, říká

„Dostával jsem i doporučení, abych nominaci stáhl. Položil jsem si však otázku, zda bych se ve s naze vyhnout se riziku neúspěchu nestal sám tím, kdo způsobuje určité bezpráví bezúhonnému člověku s nepopiratelnou profesní pověstí,“ řekl prezident.

Nezařazená senátorka Daniela Kovářová chtěla od prezidenta Pavla vědět, kdy konečně navrhne konzervativní kandidáty. „Neznám jedinou univerzální definici slova konzervativní,“ opáčil jí Pavel a se senátory se po hodině a půl rozloučil.

Vystrčil: Nebyla nám řečena úplná pravda

„Já se přiznám, že ten případ je poměrně komplikovaný. Přesto je to tak, že se ukazuje, že v některých případech, kdy jsme měli možnost slyšet pana doktora Fremra, aby nám řekl o své profesní minulosti, tak jsme se i případu Olšanské hřbitovy dotkli, a dle toho, co jsem já od něj mohl slyšet, jsem nabyl dojmu, že nám nebyla řečena úplná pravda nebo že byly některé věci, které jsme se o něm dověděli, různým způsobem zkresleny,“ řekl ve středu v ranním vysílán í Českého rozhlasu-Radiožurnálu předseda Senátu Miloš Vystrčil z ODS.

Fremr odmítl, že byl režimní soudce před listopadem 1989

Sám Fremr se kvůli případu z roku 1988 nehodlá vzdát kandidatury. Míní, že kdyby to udělal, potvrdil by, že vědomě spolupracoval s StB, což kategoricky odmítá.

„Především bych chtěl přispět Ústavnímu soudu zkušenostmi v oblasti mezinárodního práva,“ řekl senátorům.

Senátorům zaslal Fremr i dopis. Předložil v něm svůj pohled na odsouzení trojice mladíků, kteří poškodili pomníky sovětských vojáků. „Jsem na lavici obžalovaných za něco, co jsem nespáchal. Budu mít stigma, podle mě nezasloužené,“ řekl Fremr.

Ve vystoupení před senátory ve středu výslovně odmítl, že by byl před listopadem 1989 prorežimní soudce.

Soudí od roku 1982 a je respektovaným odborníkem na trestní právo. Byl místopředsedou Mezinárodního trestního soudu, působil i jako soudce Mezinárodního soudního tribunálu pro Rwandu.

„Zaujalo mě jeho působení u mezinárodních tribunálů,“ řekl v horní komoře parlamentu prezident Pavel.

Fremra se zastali šéfové klubů STAN a nezávislí i ANO a SOCDEM

„Nemyslím, že byl v područí StB,“ zastal se Fremra šéf senátního klubu ANO a SOCDEM Miroslav Adámek.

„Já osobně jsem mu uvěřil, jeho argumentaci,“ uvedl předseda senátního klubu Starostové a nezávislí Jan Sobotka.

O nejasnostech ve Fremrových výpovědích týkajících se kauzy z doby před rokem 1989 mluvil před volbou předseda nejsilnějšího senátního klubu ODS a TOP 09 Zdeněk Nytra.

Kdo kandiduje, měl by si podle Lumíra Kantora ze senátního klubu KDU-ČSL udělat pořádek ve svých kauzáchm a to i ze vzdálené minulosti.

„Je to situace nekomfortní a degradující,“ uvedl šéf senátorského klubu SEN 21 a Pirátů Václav Láska. „Máme morální profil kandidáta posuzovat na základě 36 let starého případu,“ prohlásil Láska. Rozhodl se Fremra podpořit.

Zasazovala jsem se o prosazování práva duševního vlastnictví, připomněla Křesťanová

Budoucí ústavní soudkyně Křesťanová je soudkyně Městského soudu v Praze s agendou ochrany osobnosti, autorského a mediálního práva.

„Zasazovala jsem se o zviditelnění a prosazování práva duševního vlastnictví v době, kdy ještě stálo stranou pozornosti. V tu dobu jsem také získala cenné zkušenosti z legislativní činnosti. Významně jsem se podílela na přípravě moderního autorského zákona, částečně i na mediální legislativě,“ řekla senátorům Křesťanová.

Akademička v oblasti soukromého práva Ronovská vede katedru občanského práva Právnické fakultě Masarykovy univerzity v Brně a spolupracuje s akademickými pracovišti v zahraničí, a to jí podle prezidenta Pavla dává velký mezinárodní rozhled a zkušenosti z právních systémů jiných zemí.

„V případě, že bych byla s vaším souhlasem do funkce skutečně ustavena, budu ji vykonávat podle svého nejlepšího vědomí a svědomí, za využití své odbornosti, nejenom v oblasti soukromého práva, především pak nového soukromého práva v mezinárodním kontextu, ale i s pokorou a snad i s určitou trochou nadhledu,“ slíbila Ronovská senátorům, než ji podpořili.

Čunka zajímalo působení Ronovské v nadaci

Jak napsaly Lidové noviny s odkazem na server Borovan.cz, Ronovská několik let působí ve správní radě Nadace Independent Press. Ta vlastní podíl v listu Deník N. Jméno právničky je zmíněno v zakládací listině nadace z roku 2020. Prezident Pavel dříve zasedal v redakční radě Deníku N, odešel ke konci roku 2019. Někteří donátoři nadace sponzorovali jeho kampaň.

Vyjádření k této věci od Ronovské požadoval v Senátu lidovec Jiří Čunek. „Pomáhala jsem stejně také celé řadě nadací,“ opáčila mu Ronovská.

Čunek chtěl také od kandidátů do Ústavního soudu vyjádření, zda jsou pro manželství párů stejného pohlaví.

Křesťanová podpořila manželství párů stejného pohlaví

Veronika Křesťanová manželství stejnopohlavních párů podpořila. „Ano, v mém hodnotovém vnímání to je,“ řekla senátorům Křesťanová.

„Jsem spokojena s právní úpravou v občanském zákoníku, kterou považuji za dostatečnou,“ uvedla Ronovská.

„Pokud kladete dotaz na aspiranta na pozici ústavního soudce, tak by určitě neměl ve vztahu k věci, která se může ocitnout před ním třeba za měsíc, za dva, za tři vyjadřovat svůj kategorický názor. Proč? Protože by se automaticky vyloučil z toho rozhodování té věci jako ústavní soudce,“ prohlásil Fremr.

V týmu ústavních soudců je nyní volné místo po Vladimíru Sládečkovi, jehož desetileté funkční období skončilo 4. června. Končí i mandát předsedy Ústavního soudu Pavla Rychetského a Ludvíka Davida. Právě jejich místa mají Fremr, Křesťanová a Ronovská obsadit.

Pavel, který v pátek jmenuje nového předsedu Ústavního soudu, bude muset letos předložit ještě jednoho kandidáta, protože 26. listopadu skončí mandát ústavního soudce Radovana Suchánka.

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Stavební úřady se děsí novely, mluví o nejistotě a nabírají nové pracovníky

28. dubna 2024  19:06

Stavební úřady napříč republikou se obávají reformy stavebního zákona. Kvůli nárůstu práce tak...

VIDEA TÝDNE: Potvrzený trest pro Feriho, živořící děti a Kobajašiho veleskok

28. dubna 2024  18:50

Soud v Praze tento týden potvrdil exposlanci Dominiku Ferimu tříletý trest za znásilnění. Strážníci...

Prigožin se stal miláčkem ruských teenagerů, zaujal přesvědčením a vzdorem

28. dubna 2024  18:28

Deset měsíců poté, co vedl ozbrojenou vzpouru proti ruskému armádnímu velení, a osm měsíců poté, co...

Necítí bolest a nekomunikuje. Matyas trpí vzácným syndromem, rodina shání pomoc

28. dubna 2024  18:24

Zpomalený vývoj, neschopnost ovládat tělo, záchvaty vzteku či snížený práh bolesti. Tak vypadá...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

Bývalý fitness trenér Kavalír zrušil asistovanou sebevraždu, manželka je těhotná

Bývalý fitness trenér Jan Kavalír (33) trpí osmým rokem amyotrofickou laterální sklerózou. 19. dubna tohoto roku měl ve...

Tenistka Markéta Vondroušová se po necelých dvou letech manželství rozvádí

Sedmá hráčka světa a aktuální vítězka nejprestižnějšího turnaje světa Wimbledonu, tenistka Markéta Vondroušová (24), se...

Horňáci versus dolňáci. Víme, čemu muži dávají přednost, a je to překvapení

Ženské tělo je pro muže celkově velmi atraktivní a nabízí jejich očím mnoho zajímavých partií. Největší pozornosti se...

Hello Kitty slaví padesátiny. Celý svět si myslí, že je to kočička, jenže není

Kulatý obličej se dvěma trojúhelníkovýma ušima, drobný čumáček, vousky a červená mašle na uchu. Taková je Hello Kitty,...

Za vytlačení z linky do Brna musí Student Agency zaplatit náhradu 21 milionů

Společnost Student Agency provozující autobusy a vlaky pod označením RegioJet musí zaplatit bývalému konkurentovi 21...