Americký prezident Joe Biden se na návštěvě Kyjeva setkal s ukrajinským...

Americký prezident Joe Biden se na návštěvě Kyjeva setkal s ukrajinským prezidentem Volodymyrem Zelenským. (20. února 2023) | foto: Reuters

STALO SE DNES: Biden navštívil Kyjev. Vláda schválila návrh na nižší růst penzí

  • 2
Biden na výročí invaze přijel do Kyjeva, slíbil nový balík zbraní. Vláda schválila návrh na nižší růst penzí. Turecko-syrské pohraničí postihlo další zemětřesení, mělo sílu 6,3. První dámy poprvé spolu, Zemanová s Pavlovou probraly práci i charitu. V polských Krkonoších utonul český vodák. Přinášíme přehled pondělních zpráv.

Americký prezident Joe Biden navštívil Kyjev. Setkal se s ukrajinským protějškem Volodymyrem Zelenským. Podle ukrajinského prezidenta diskutovali o zbraních dlouhého doletu, šéf Bílého domu oznámil další vojenskou pomoc. Podle agentur Biden opustil ukrajinské hlavní město po více jak pěti hodinách.

Biden na výročí invaze přijel do Kyjeva, slíbil nový balík zbraní

Kabinet Petra Fialy schválil návrh zákona o nižším mimořádném růstu penzí, než jaký by vyplýval z inflace - od června letošního roku průměrně o 760 korun místo 1 770 korun, na něž mají důchodci nárok podle současných zákonných pravidel. Návrh, který připravil ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka, teď posoudí parlament a prezident.

Vláda schválila návrh na nižší růst penzí, opozice jí hodlá připravit „peklo“

Turecko-syrské pohraničí postihlo zemětřesení o síle 6,3, uvádí středisko EMSC. Podle agentury Reuters jsou na místě patrné další škody.

Další zemětřesení v turecko-syrském pohraničí. Osm mrtvých, stovky zraněných

Manželka dosluhujícího prezidenta Ivana Zemanová se v pondělí setkala s budoucí první dámou Evou Pavlovou, uvedl na Twitteru mluvčí Hradu Jiří Ovčáček. Během téměř hodinové schůzky spolu hovořily o tématech spojených s funkcí první dámy, dále také o módě, mazlíčcích a charitě.

První dámy poprvé spolu. Zemanová s Pavlovou probraly práci i charitu

Při sjíždění jedné z nejobtížnějších polských řek Kamienné o víkendu zemřel český vodák. Říčku na severní straně Krkonoš sjížděl ve skupině zkušených kajakářů. V oblasti obce Szklarska Poręba se 38letý muž zachytil pod padlým stromem. Náročný terén a divoká voda neumožnily ostatním, aby mu dokázali pomoci.

V polských Krkonoších utonul český vodák. S kajakáři sjížděl divokou řeku


Výsledky voleb

Volby do Evropského parlamentu vyhrálo v Česku hnutí ANO. Koalice SPOLU skončila na druhém místě. Koalice Přísahy a Motoristů a Stačilo! předběhli STAN a Piráty.

Video