Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Další zemětřesení v turecko-syrském pohraničí. Osm mrtvých, stovky zraněných

  18:18aktualizováno  21. února 9:27
Turecko-syrské pohraničí v pondělí odpoledne postihlo zemětřesení o síle 6,4. Uvádí to evropské seismologické středisko EMSC. Turecké úřady hlásí nejméně osm mrtvých a přes 760 zraněných. Oblast před dvěma týdny zasáhly ještě silnější otřesy, kvůli kterým dosud zemřelo přes 47 tisíc lidí. Podle agentury Reuters jsou ve městě Antakya, kde se na začátku února zřítilo mnoho budov, patrné další škody.

Záchranáři podle ministra vnitra Süleymana Soylua prohledávají trosky tří domů v provincii Hatay, kde podle odhadů žilo nejméně pět lidí. Starosta města Hatay Lütfü Savaş už předtím uvedl, že několik lidí je pod troskami nově zřícených částí budov.

O pádu částí domů hovoří i někteří lidé na místě, které oslovili reportéři zahraničních agentur. Úřady krátce po vyhlášení odvolaly varování proti vlně cunami na tureckém pobřeží.

Podle syrské státní agentury SANA bylo v Halabu odvezeno do nemocnice nejméně šest lidí, které zranily úlomky poničených budov. O několika zraněních na územích pod kontrolou protivládních povstalců mluví i syrská nevládní organizace Bílé přilby.

Obyvatelé turecké Antakye se vzpamatovávají z dalšího zemětřesení. (20. února 2023)

Epicentrum nového zemětřesení leželo u města Samandag v turecké provincii Hatay. Leží v nejjižnějším cípu Turecka, zhruba 15 kilometrů od hranice. Podle agentury DPA se zřítilo několik domů i v okolí severosyrského města Aleppo. Středisko EMSC uvádí, že po otřesech o síle 6,4 a v hloubce asi 10 kilometrů dorazily na turecko-syrskou hranici ještě tři dotřesy o síle 3,3 až 3,5.

Turecká ministerstva zdravotnictví a vnitra uvedla, že v zemi zemřeli tři lidé a zranění jich utrpělo 294, z toho 18 vážné. Podle starosty města Hatay, v němž se zřítila budova, v níž sídlil guvernér provincie, pátrají záchranáři po několika lidech, kteří uvázli pod troskami. Do oblasti úřady vyslaly 6000 stanů pro obyvatele, které nové zemětřesení i desítky následných otřesů vyděsily.

Syrská organizace pro lidská práva (SOHR) oznámila, že při zemětřesení, kvůli němuž někteří v panice vyskakovali ze svých obydlí, zemřelo nejméně pět lidí. Zraněných SOHR hlásí kolem 470, většinou z Halabu (Aleppa), kde se na některých místech kvůli otřesům zřítily domy.

Podle agentury Reuters cítili lidé nové zemětřesení kromě Turecka a Sýrie také v Egyptě a Libanonu. Dva svědci agentuře popsali, že ve městě Antakya otřesy způsobily další škody. Další říkají, že turečtí záchranáři urychleně začali zjišťovat, jestli jsou tamní lidé v pořádku.

Erdogan slíbil rychlou rekonstrukci

„Myslela jsem si, že se pode mnou rozevírá zem,“ vypráví Muna Omarová, která byla v době nového zemětřesení ve stanu v parku. „Přijdou ještě dodatečné otřesy?“ ptá se a drží svého sedmiletého syna v náručí. Pláče.

Shodou náhod Antakyi v pondělí navštívil turecký prezident Recep Tayyip Erdogan. Na agenturních fotografiích prochází zničeným městem, fotí se s místními a povídá si se záchranáři. V provincii Hatay navštívil i další města a slíbil lidem rychlou rekonstrukci poničených domů. Zatím nejsou zprávy, že by ho nové otřesy také zastihly.

Turecká televize NTV uvedla, že některé poškozené budovy v oblasti se zřítily, údaje o případných zraněných či mrtvých však zatím nejsou k dispozici. Úřady vyzvaly obyvatele postižené oblasti, aby se k poničeným budovám nepřibližovali.

Stejnou oblast postihlo zemětřesení již dříve

Zemětřesení ze 6. února si jen v Turecku podle dosavadních oficiálních údajů vyžádalo 41 156 obětí, v Sýrii podle odhadu OSN zhruba 6 tisíc. Podle turecké lékařské komory jich ale může být výrazně více, možná i 60 000. Jde ale zatím jen o odhad, který je potřeba potvrdit podrobnějším šetřením. Vychází z toho, že například v době, kdy v silně postižené provincii Kahramanmaraş bylo oficiálně hlášeno 6 000 mrtvých, existovaly záznamy o pohřbech už 11 000 lidí.

Podle Erdogana se dosud podařilo zachránit z trosek přes 100 tisíc lidí. V pondělí podle prohlášení Úřadu pro řešení následků katastrof (AFAD) záchranáři pracovali na zhruba čtyřiceti budovách v posledních dvou nejpostiženějších provinciích. Od soboty se nepodařilo z trosek vytáhnout nikoho živého.

Podle agentury Reuters v Turecku před dvěma týdny zůstalo bez střechy nad hlavou zhruba jeden milion lidí a další dva miliony postižené regiony opustily. Celkově v oblasti bydlelo na 13 milionů lidí.

Antakya:

Mapy poskytuje © SHOCart a přispěvatelé OpenStreetMap. Společnost SHOCart je tradiční vydavatel turistických a cykloturistických map a atlasů. Více na www.shocart.cz

Autoři: ,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Nejdřív spor o Green Deal. Sliby politiků pak převrátila umělá inteligence

26. dubna 2024  5:42,  aktualizováno  14:05

Tématu Green Dealu a jeho možné revize, se věnovali kandidáti pro volby do Evropského parlamentu v...

USA a Čína musí být partnery, řekl Si. Blinken mu vyčetl podporu Ruska

26. dubna 2024  13:10,  aktualizováno  13:45

Ve vztazích mezi Čínou a Spojenými státy zůstává mnoho problémů. Musí ale být spíše partnery než...

KOMENTÁŘ: Byrokracie s vízy? Přitvrdíme. Jak Česko zařízlo studenty z ciziny

26. dubna 2024

Premium Nenápadná úřední klička zásadně zkomplikovala život zahraničních studentů v Česku. Stát ještě...

Podvodník prodával falešné vstupenky na koncerty i sport, naletělo mu 500 lidí

26. dubna 2024  12:50

Falešné vstupenky na kulturní a sportovní akce nabízel na internetu muž z Uherskohradišťska, který...

Nespí vaše dítě? Přečtěte si, jak nespavost vyřešit
Nespí vaše dítě? Přečtěte si, jak nespavost vyřešit

Nespavost a problémy se spánkem se v různé míře objevují až u 30 % dětí. Mohou se projevovat častým buzením, problémy s usínáním, brzkým vstáváním...

Bývalý fitness trenér Kavalír zrušil asistovanou sebevraždu, manželka je těhotná

Bývalý fitness trenér Jan Kavalír (33) trpí osmým rokem amyotrofickou laterální sklerózou. 19. dubna tohoto roku měl ve...

Herečka Hunter Schaferová potvrdila románek se španělskou zpěvačkou

Americká herečka Hunter Schaferová potvrdila domněnky mnoha jejích fanoušků. A to sice, že před pěti lety opravdu...

Největší mýty o zubní hygieně, kvůli kterým si můžete zničit chrup

Možná si myslíte, že se v péči o zuby orientujete dost dobře, přesto v této oblasti stále ještě existuje spousta...

Tenistka Markéta Vondroušová se po necelých dvou letech manželství rozvádí

Sedmá hráčka světa a aktuální vítězka nejprestižnějšího turnaje světa Wimbledonu, tenistka Markéta Vondroušová (24), se...

Horňáci versus dolňáci. Víme, čemu muži dávají přednost, a je to překvapení

Ženské tělo je pro muže celkově velmi atraktivní a nabízí jejich očím mnoho zajímavých partií. Největší pozornosti se...