Kauzy roku 2021: Pelta a jeho dotace, Stoka anebo Elischerovi Vietnamci

  • 2
V tomto roce před litoměřický soud zamíří sedmadvacet obžalovaných z kauzy ROP Severovýchod. Kvůli velkému počtu obžalovaných je nutné dokonce přestavět i soudní síň. Kromě toho před soud zamíří také kauza Stoka. Pokračovat bude i proces s fotbalovým bossem Miroslavem Peltou či Krkonošská kauza s dotací pro Herní krajinu Pecka.

Ilustrační snímek

Kauza ROP Severozápad

V kauze údajně systematických manipulací v dotačním programu ROP Severozápad půjde tento rok před soud 27 lidí. Šlo o projekt na rekonstrukci hotelu na Mostecku. Ústecký kraj v hlavní kauze už spočítal škody, které mu měly údajné machinace přinést. Po obžalovaných chce více než 130 milionů korun. 

Dne 22. března 2011 v sídle Regionální rady regionu soudržnosti Severozápad v Ústí nad Labem poprvé zasahoval Útvar pro odhalování organizovaného zločinu. O dva dny později vzal ústecký soud do vazby Petra Kušnierze, ředitele dotačního úřadu ROP Severozápad, v jehož gesci bylo přerozdělování evropských miliard. 

Tenkrát na severu. Odposlechy vedou policisty k možným miliardovým machinacím

Dne 10. července 2012 bývalý úředník Leo Steiner podal trestní oznámení na politické vedení úřadu rozdělujícího evropské fondy. V polovině července daného roku ústecký krajský soud vynesl rozsudek, jímž tehdy Petra Kušnierze uznal vinným z přijímání úplatků a zneužití pravomocí veřejného činitele. Odsoudil ho k 7,5 roku odnětí svobody a k pokutě 750 tisíc korun.  Kušnierz však začal spolupracovat s policií. Začal vypovídat o dotačních podvodech a kauza se rozrostla.

O roku později policie po velké razii obvinila z poškozování zájmů EU a dalších trestných činů v souvislosti s evropskými dotacemi z ROP Severozápad 24 lidí, mimo jiné bývalou ústeckou hejtmanku Janu Vaňhovou, starostu Chebu Petra Navrátila, podnikatele Daniela Ježka a bývalého senátora Alexandra Nováka. 

Loni policie původně navrhla obžalovat 26 lidí. K obviněným pak ale nakonec přibyl ještě dvacátý sedmý, bývalý ústecký hejtman Jiří Šulc. V případu padla obžaloba, která má 700 stran na 27 lidí. Státní zástupce požaduje až šestnáctileté tresty za mřížemi. 

Litoměřický soud, kde se bude kauza soudit nyní přestavuje soudní síň, aby se tam všichni obžalovaní vůbec vešli.

Tenkrát na severu

Kauza Stoka

V tomto roce také pokračuje rozsáhlá kauza Stoka. V ní je obžalováno jedenáct lidí a dvě firmy včetně někdejšího politika za hnutí ANO Jiřího Švachuly. Právě ten byl podle státního zastupitelství hlavou skupiny, která ovlivnila desítky zakázek na radnici městské části Brno-střed. 

Švachula vinu popřel. Výše úplatků podle státního zástupce dosáhla až 47 milionů korun, celkem šlo o 27 zakázek.

Dosud na případ dohlížel Radek Mezlík, ten však odchází pracovat na Úřad evropského veřejného žalobce. Kromě toho se změní i hlavní vyšetřovatel spletité kauzy.

„Určitě mě svým způsobem mrzí, že už kauzu Stoka nedořeším. Vznik nového úřadu přišel v takový méně vhodný čas, co se týče tohoto případu. Je to náhoda, že zahajuje činnost už nyní. O změně a novém místě jsem uvažoval už před rokem. Je to za stejných finančních podmínek a budu sedět ve stejném domě i patře. Také kauzy budou podobné. 

Žalobce i vyšetřovatel korupční kauzy Stoka ve svých funkcích končí

Kdyby fungoval nový úřad už teď, řešili bychom zřejmě i jednu z kauz, kde figuruje Saman El-Talabani, který je jedním z obžalovaných a zároveň klíčovým svědkem ve Stoce,“ popsal pro portál iDNES.cz Radek Mezlík, který se sám do výběrového řízení na novou pozici přihlásil.

Pokud by se Stoka rozrostla o další podvody, kde by figurovaly evropské dotace, tak by Mezlík znovu „naskočil“ do rozjetého vlaku.

„Kdyby fungoval úřad už nyní, tak bychom třeba řešili i kauzu týkající se bývalého ministra zdravotnictví Davida Ratha, protože v ní se také řeší poškozování zájmů Evropské unie. Je tam podezření z tunelování dotačního programu. Nový úřad vzniká na popud Evropské unie, aby se dostatečně stíhaly podvody s DPH,“ vysvětlil žalobce.

21. září 2020

Kauza Manipulace sportovních dotací

V tomto případu čelí obžalobě pět lidí a dva spolky. Konkrétně jsou to někdejší ředitel ministerského odboru sportu Zdeněk Bříza, někdejší náměstkyně ministerstva školství Simona Kratochvílová, Fotbalová asociace ČR a její bývalý předseda Miroslav Pelta, Česká unie sportu a její šéf Miroslav Jansta a generální sekretář Jan Boháč.

Ministerstvo školství požaduje v kauze náhradu škody 1,116 miliardy korun. Český olympijský výbor ani Česká obec sokolská, kteří v trestním řízení také figurují jako poškození, se žádné náhrady nedomáhají. Obžalovaní údajně nezákonně ovlivnili rozdělení nejméně 454 milionů korun ze státního rozpočtu. 

Peltu a Janstu jsem náměstkyni jako kontakty nepřidělila, tvrdí Valachová

Obžaloba má tři části, ve všech figuruje Kratochvílová. Bývalá náměstkyně měla podle státního zástupce milenecký poměr s Peltou a prozrazovala mu zákulisní informace z rozdělování sportovních dotací, které bylo v její gesci. 

Peltově fotbalové asociaci pak v únoru 2017 údajně na úkor dalších žadatelů o dotace zajistila za pomoci Břízy navýšení státní podpory o 19,8 milionu korun. 

S Peltou se údajně také domluvila na tom, kterým dalším 21 konkrétním žadatelům ministerstvo poskytne dotace v programu Podpora materiálně technické základny sportu. Nezákonně tím podle obžaloby ovlivnili rozdělení nejméně 454 milionů ze státního rozpočtu.

Kratochvílová s Břízou a Boháčem pak při rozdělování dotací údajně zjednali na základě požadavku Jansty výhodnější podmínky i pro Českou unii sportu, která podle státního zástupce dostala navíc 11,5 milionu korun na úkor Českého olympijského výboru a České obce sokolské.

2. června 2013

Kauza Krkonošská s dotací pro Herní krajinu Pecka

Krajský soud v Hradci Králové bude napřesrok dále projednávat takzvanou krkonošskou kauzu spojenou s radnicí v Peci pod Sněžkou a jejími projekty na území Krkonošského národního parku. Osm lidí a jedna firma čelí obžalobě mimo jiné z pokusu o dotační podvod kvůli projektu Herní krajiny Pecka ve Velké Úpě.

Mezi obžalovanými figuruje starosta Pece pod Sněžkou Alan Tomášek, bývalý ředitel Správy Krkonošského národního parku (KRNAP) Jan Hřebačka, úředníci, pecká společnost SIVIA CZ nebo Petr Hynek, jednatel společnosti Mega Plus, která vlastní SkiResort Černá hora-Pec.

Státní zástupce je obžaloval z poškození a ohrožení životního prostředí, zneužití pravomoci úřední osoby a z pokusu o dotační podvod a poškození finančních zájmů EU.

První část kauzy se týká údajně nezákonného úložiště zeminy v Peci pod Sněžkou v ochranném pásmu vodního zdroje pitné vody a s přesahem do chráněné zóny KRNAP. Zeminu se zbytky stavebního materiálu ze staveniště projektu Rekonstrukce a dostavba obchodního domu Sněžka v centru města těžká nákladní vozidla nelegálně navážela přes horní tok řeky Úpy na pozemky, které měla v nájmu firma SIVIA CZ, vyplynulo ze spisu. Navíc k tomu mělo údajně docházet v rozporu s územním plánem města.

Soud projednává krkonošskou kauzu s dotací pro Herní krajinu Pecka

V této části obžaloby jsou čtyři obžalovaní – starosta Tomášek, bývalý ředitel Správy KRNAP Hřebačka, vedoucí stavebního úřadu města Pec pod Sněžkou Alena Adamcová a společnost SIVIA CZ.

Druhý skutek se týká všech osmi fyzických osob a projektu Herní krajiny Pecka na Portáškách, která se v červenci 2018 stala turistickým lákadlem. V případě, že by se dotační podvod dokonal, mohla podle spisu vzniknout škoda ve výši asi 32,8 milionu korun.

V tomto případě se obžalovaní zodpovídají ze zneužití pravomoci úřední osoby a sedm z nich navíc z pokusu o dotační podvod v souběhu s poškozením finančních zájmů EU.

Podle spisu byly úmyslně porušeny dotační podmínky včetně uvedení nepravdivých a zkreslených údajů pro čerpání dotace z přeshraničního programu Interreg V-A CZ-PL. Také v tomto druhém skutku údajně docházelo k porušování platného územního plánu města Pec pod Sněžkou, vyplynulo z obžaloby.

Z padlého jelena zůstal jen hrudní koš, mezi obratli vede stezka (21. 7. 2018).

Kauza Soudce Ivan Elischer

V údajné korupční kauze je spolu se soudcem Vrchního soudu v Praze Ivanem Elischerem stíháno pět Vietnamců. Jeden z nich – Nhat Mac Van – však nedávno záhadně onemocněl.

Kauza Elischer se komplikuje, jeden z Vietnamců má záhadnou nemoc

Soudce pražského vrchního soudu Ivan Elischer podle obžaloby od roku 2013 lustroval pro spoluobžalovaného Nguena Quoc Hunga v neveřejných rejstřících některé pachatele z řad vietnamské komunity. V několika případech pak stíhaným Vietnamcům údajně za úplatek zmírnil trest za drogovou kriminalitu. V jedné kauze měl tresty naopak ze msty zvýšit, protože obžalovaní odmítli zaplatit.

Policie našla v Elischerově soudní kanceláři několik obálek, v nichž bylo celkem 223 tisíc korun. Elischer tvrdí, že šlo o úspory. Vinu popírá. Policii už dříve označil za neobjektivní a podjatou. Za zneužití pravomoci a přijímání úplatků mu hrozí až dvanáct let vězení a také trest propadnutí majetku. Hlavní líčení začalo před rokem – v srpnu 2019.

Soudce Ivan Elischer podle obžaloby za úplatky od vietnamské komunity ovlivňoval rozhodování svého senátu v případech drogové kriminality. (5. 8. 2019)


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video