Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Soud projednává krkonošskou kauzu s dotací pro Herní krajinu Pecka

  10:46
Krajský soud v Hradci Králové začal projednávat takzvanou krkonošskou kauzu spojenou s radnicí v Peci pod Sněžkou a jejími projekty na území Krkonošského národního parku. Osm lidí a jedna firma čelí obžalobě mimo jiné z pokusu o dotační podvod kvůli projektu Herní krajiny Pecka ve Velké Úpě.
Krajský soud v Hradci Králové projednává tzv. krkonošskou kauzu. Na snímku...

Krajský soud v Hradci Králové projednává tzv. krkonošskou kauzu. Na snímku vpředu je obžalovaný bývalý ředitel KRNAP Jan Hřebačka (7. 9. 2020). | foto: David Taneček, ČTK

Mezi obžalovanými figuruje starosta Pece pod Sněžkou Alan Tomášek, bývalý ředitel Správy Krkonošského národního parku (KRNAP) Jan Hřebačka, úředníci, pecká společnost SIVIA CZ nebo Petr Hynek, jednatel společnosti Mega Plus, která vlastní SkiResort Černá hora - Pec.

Státní zástupce je obžaloval z poškození a ohrožení životního prostředí, zneužití pravomoci úřední osoby a z pokusu o dotační podvod a poškození finančních zájmů EU.

Jen samotnou obžalobu četl žalobce skoro dvě hodiny. Soudce stihl v pondělí vyslechnout pouze starostu Tomáška.

Ten vinu důrazně odmítl a mluvil o nehorázném osobním útoku na svou osobu ze strany žalobce. Řekl dokonce, že odmítá odpovídat na jeho vykonstruované otázky a svůj slib dodržel.

„Nejsem si vědom, že bych se dopustil protiprávního jednání. Obžaloba se zakládá na spekulaci, jsem nehorázně kriminalizován. Moje stíhání je šikana, “ řekl mimo jiné Alan Tomášek.

Obvinění označil za nesmyslná a účelová. Ve své výpovědi také s odkazem na obžalobu řekl, že nikoho k protizákonnému jednání nepřemlouval.

První část kauzy se týká údajně nezákonného úložiště zeminy v Peci pod Sněžkou v ochranném pásmu vodního zdroje pitné vody a s přesahem do chráněné zóny KRNAP. Zeminu se zbytky stavebního materiálu ze staveniště projektu „Rekonstrukce a dostavba obchodního domu Sněžka“ v centru města těžká nákladní vozidla nelegálně navážela přes horní tok řeky Úpy na pozemky, které měla v nájmu firma SIVIA CZ, vyplynulo ze spisu. Navíc k tomu mělo údajně docházet v rozporu s územním plánem města.

V této části obžaloby jsou čtyři obžalovaní - starosta Tomášek, bývalý ředitel Správy KRNAP Hřebačka, vedoucí stavebního úřadu města Pec pod Sněžkou Alena Adamcová a společnost SIVIA CZ.

Fyzické osoby se zodpovídají z přečinu poškození a ohrožení životního prostředí z nedbalosti a přečinu zneužití pravomoci úřední osoby. Firma pouze z přečinu poškození a ohrožení životního prostředí. Podle obžaloby k tomu mělo docházet v letech 2016 až 2017.

„Nic jsem neporušil, nenařídil, neinicioval. Nedošlo k žádnému poškození životního prostředí,“ prohlásil u soudu Tomášek.

Druhý skutek se týká všech osmi fyzických osob a projektu Herní krajiny Pecka na Portáškách, která se v červenci 2018 stala turistickým lákadlem. V případě, že by se dotační podvod dokonal, mohla podle spisu vzniknout škoda ve výši asi 32,8 milionu korun.

V tomto případě se obžalovaní zodpovídají ze zneužití pravomoci úřední osoby a sedm z nich navíc z pokusu o dotační podvod v souběhu s poškozením finančních zájmů EU.

Podle spisu byly úmyslně porušeny dotační podmínky, včetně uvedení nepravdivých a zkreslených údajů, pro čerpání dotace z přeshraničního programu Interreg V-A CZ-PL. Také v tomto druhém skutku údajně docházelo k porušování platného územního plánu města Pec pod Sněžkou, vyplynulo z obžaloby.

Z herní krajiny těží i další podnikatelé, namítl starosta

Tomášek odmítl, co nejen jemu kladou za vinu, že šel projektem Pecky na ruku společnosti Mega Plus, která v Krkonoších provozuje Skiresort Černá hora - Pec, něhož spadá i Velká Úpa.

„Herní krajina není jen atrakce ve Velké Úpě, je to velký přeshraniční projekt. Spekulace, že to bylo projektováno tak, aby z toho měla užitek společnost Mega Plus, je nesmysl,“ uvedl Tomášek a poznamenal, že cílem projektu je zatraktivnit region a nalákat do hor rodiny s dětmi.

Uznává sice, že každá taková atrakce je pro zdejší podnikatele výhodná, nevidí na tom však nic špatného. Odmítá, že by z toho těžil pouze provozovatel areálu s lanovkou, vedle níž se herní prvky nacházejí.

„Nechápu, jak v tom někdo může vidět dotační podvod,“ vypověděl. Policie podle něj jednala účelově a vytvořila nehorázné konstrukce. Podotkl také, že pracovníci Mega Plus se sice o herní prvky nyní starají, ale že z toho nemají ani korunu.

„Vím, že je tu skupina podnikatelů, která se mě chce zbavit, abych nebránil jejich developerským záměrům,“ poznamenal na závěr své řeči starosta, který je ve funkci už páté volební období.

Některým obviněným hrozí až 12 let vězení. Hlavní líčení se bude konat i v listopadu.

Policie začala vyšetřovat dotace v Peci pod Sněžkou už v roce 2017, aniž by konkrétněji řekla, o které dotačních projekty se jedná. Média spekulovala o projektech parkovacích domů i herní krajiny Pecka.

MF DNES v únoru 2019 upozornila, že úředníci „zmrazili“ kvůli policejnímu vyšetřování právě česko-polskou dotaci ve výši téměř 30 milionů korun na již dostavěný originální projekt Pecka.

Vývoj kauzy

září 2016
Pec pod Sněžkou na svém webu informuje o velkých investiční projektech. V následujících letech chce stavět parkovací domy a herní krajinu na Portáškách, jejíž předpokládaný rozpočet v té době je 33 milionů korun. Má z Velké Úpy udělat ideální místo pro rekreaci rodin s dětmi. Náklady na všechny projekty radnice odhaduje na 400 milionů, necelou polovinu mají pokrýt evropské dotace.

duben 2017
Na první pokus se městu nedaří dotaci na herní krajinu získat. „Původně jsme chtěli celou stavbu realizovat již v letošním roce, ale pokusíme se znovu získat dotaci, o kterou můžeme požádat až v říjnu,“ informuje město na radničním webu. V roce 2017 začíná policejní vyšetřování, jak kriminalisté později přiznají.

květen 2018
U horní stanice lanové dráhy ve Velké Úpě vzniká herní krajina za 45 milionů korun, na kterou Pec pod Sněžkou v česko-polském dotačním programu získala 29 milionů korun.

červenec 2018
Radnice otevírá herní krajinu na Portáškách s obřími modely krkonošských zvířat, které jsou herním prvkem a sochou zároveň. Pásku přestřihávají také starosta Pece Alan Tomášek, autoři projektu a horský podnikatel Richard Kirnig. Ve stejné době začíná Pec stavět parkovací dům u čerpací stanice za 160 milionů.

říjen 2018
Policisté zabavují dokumenty na městském úřadě v Peci pod Sněžkou i v sídle Správy KRNAP ve Vrchlabí. Dělají také domovní prohlídku u peckého starosty Alana Tomáška a úředníků. Žádné obvinění zatím nepadlo.

listopad 2018
Většinový vlastník firmy Mega Plus Richard Kirnig na ustavujícím zastupitelstvu v Peci pod Sněžkou oznamuje, že jeho společnost, která provozuje pět skiareálů v Krkonoších, zastavuje investici za 250 milionů korun do plánovaného lyžařského propojení Pece a Velké Úpy. Důvodem je, že Pec má kvůli policejnímu vyšetřování problémy se získáváním dotací na stavbu parkovacích domů. Zajištění parkovací kapacity je pro lyžařské spojení středisek klíčové.

leden 2019
Krajské ředitelství policie v Hradci Králové zahajuje trestní stíhání devíti fyzických osob a jedné právnické kvůli dotačnímu podvodu a poškození finančních zájmů Evropské unie. Tři lidé včetně starosty krkonošského střediska Alana Tomáška jsou zadrženi a předvedeni k výslechu. Mezi obviněnými je také bývalý ředitel Správy KRNAP Jan Hřebačka. Krajské státní zastupitelství později trestní stíhání v jednom případě zastavilo vzhledem k úmrtí obviněného.

22. července 2018

Autoři: , , ,
  • Nejčtenější

Sto policistů pročesalo Broumovsko, hledali roky pohřešovanou „parukářku“

10. dubna 2024  9:46,  aktualizováno  18:41

Na Broumovsku se opět konala pátrací akce po Veronice Baníkové, která zmizela před dvěma a půl...

Zranitelné místo domácností bývá router, říká expert na kyberbezpečnost

15. dubna 2024

Premium Doba, kdy stačilo nainstalovat antivirus a byli jsme chráněni před kybernetickými útoky, je dávno...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Dvouletý chlapec se zavřel do boxu na balíky, hasiči museli dvířka vypáčit

12. dubna 2024  16:20

Malý hoch v Jičíně se ve čtvrtek zavřel v jednom ze samoobslužných boxů na balíky. Na pomoc mu...

Vítr po celém Česku lámal stromy a zastavil vlaky. Poryvy shodily i posed

16. dubna 2024  9:20,  aktualizováno  13:06

Silný vítr v noci na úterý lámal stromy po celé zemi. Jen v Královéhradeckém kraji hasiči...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Na Náchodsku se pohřešovala mladá žena. Opustila dům i se svým tříletým synem

14. dubna 2024  16:55

Policie pátrala po 22leté ženě ze Zdoňova na Náchodsku a jejím tříletém synovi. Žena s dítětem v...

Řidič se zasekl s nákladním autem v myčce, vypuštění pneumatik nepomohlo

17. dubna 2024  12:59

Na jedné z čerpacích stanic v Hradci Králové se šofér s nákladním autem nevešel do myčky. Vozidlo...

Klienti s postižením zabydlí tři domácnosti, asistentům uleví zvedací systém

17. dubna 2024  11:22

Barevné domky v Hajnici na Trutnovsku, kde pečují o klienty s mentálním a kombinovaným postižením,...

Šance by byla, mrzí teď hradecké volejbalisty. Plánují další útok

17. dubna 2024  8:35

Volejbalisté hradecké Slavie po nejúspěšnější sezoně ve své historii vstřebávají fakt, že ji v...

Sérii o bronz zahájily vítězně basketbalistky KP Brno, Hradec srazily v závěru

16. dubna 2024  20:42

Basketbalistky KP Tany Brno rozehrály lépe sérii o ligový bronz s Hradcem Králové. Úvodní zápas na...

Kdy dát dětem první kapesné a kolik?
Kdy dát dětem první kapesné a kolik?

Kdy je vhodný čas dávat dětem kapesné a v jaké výši? To jsou otázky, které řeší snad každý rodič. Univerzální odpověď však neexistuje. Je ale...

Náhle zemřel zpěvák Maxim Turbulenc Daniel Vali, bylo mu 53 let

Ve věku 53 let zemřel zpěvák skupiny Maxim Turbulenc Daniel Vali. Letos by se svou kapelou oslavil 30 let na scéně....

Vykrojené trikoty budí emoce. Olympijská kolekce Nike je prý sexistická

Velkou kritiku vyvolala kolekce, kterou pro olympijský tým amerických atletek navrhla značka Nike. Pozornost vzbudily...

Charlotte spí na Hlaváku mezi feťáky, dluží spoustě lidí, říká matka Štikové

Charlotte Štiková (27) před rokem oznámila, že zhubla šedesát kilo. Na aktuálních fotkách, které sdílela na Instagramu...

Rohlík pro dítě, nákup do kočárku. Co v obchodě projde a kdy už hrozí právník?

V obchodech platí pravidla, která občas zákazník nedodržuje. Někdy se navoní parfémem, aniž by použil tester, nebo...

Ve StarDance zatančí Vondráčková, Paulová, hvězda Kukaček i mistryně světa

Tuzemská verze celosvětově mimořádně úspěšné soutěže StarDance britské veřejnoprávní televizní společnosti BBC se už na...