Předseda ANO Andrej Babiš při mimořádné schůzi Sněmovny. (11. července 2023)

Předseda ANO Andrej Babiš při mimořádné schůzi Sněmovny. (11. července 2023) | foto: Ladislav Křivan, MAFRA

Babiš vyzval vládu, ať znovu požádá o důvěru. Bitva o balíček bude ve středu

  • 372
Pětikoalice ve Sněmovně zahájila boj o prosazení vládního úsporného balíčku. Jednat se o něm bude ale až ve středu dvě hodiny po poledni, ač původně koalice prosadila noční jednání. „Já bych chtěl dneska jít spát ve 22 hodin, protože v 5.30 vstávám a cvičím. Musím se starat o své zdraví,“ řekl předseda ANO Andrej Babiš.

Trefil se skoro přesně. Jednání Sněmovny skončilo minutu před desátou hodinou večer.

„Měli bychom jít domů, neplacená dovolená červenec, srpen, a ať vláda přijde 15. září s novým programovým prohlášením vlády, které bude závazné do října 2025, a ať znovu požádá o důvěru,“ řekl před tím ve Sněmovně šéf ANO.

Vláda se podle Babiše neustále jen vymlouvá na Ukrajinu, aby zamaskovala svoji neschopnost, a přitom svému úspornému balíčku říká, že je ozdravný. „Nejvíce ozdravné by bylo, kdyby odešla,“ prohlásil Babiš.

Poslanci se v úterý ve druhém čtení zabývali novelou zákona o důchodovém pojištění, která upravuje pravidla pro mimořádné navyšování důchodů a zpřísňuje podmínky pro odchod do předčasného důchodu. SPD nedokázala prosadit její vrácení do sociálního výboru

Do předčasné penze maximálně o tři roky dřív, projednávali poslanci

Ve druhém čtení mohli poslanci předkládat pozměňovací návrhy. Novela obsahuje nahrazení nynějších pravidel mimořádných valorizací důchodů při vyšší inflaci dočasným přídavkem.

Opatření mají podle ministerstva práce a sociálních věcí přispět ke zmírnění propadu důchodového systému a snížení zadlužování.

Dvě sazby DPH a rušení daňových výjimek

Úsporný balíček, který předložila vláda, počítá s tím, že nově budou dvě sazby DPH 12 a 21 procent. Pro potraviny bude sazba 12 procent a nulové zdanění má platit jen pro knihy. Koalice počítá i s rušením řady daňových výjimek, třeba školkovného či nepeněžních zaměstnaneckých benefitů.

„Odpovídá politické dohodě, pevně věřím, že získá podporu jak Sněmovny, tak Senátu,“ řekl ministr financí Zbyněk Stanjura před začátkem schůze.

Podle předsedy rozpočtového výboru Josefa Bernarda z hnutí STAN je balíček reakcí na neudržitelný stav veřejných financí.

„Je to samozřejmě kompromis, každý z nás si to představoval jinak,“ uvedl šéf poslaneckého klubu TOP 09 Jan Jakob.

Pirát Michálek navrhl z balíčku odstranit vyšší rentu pro Klause a Zemana

Peníze do rozpočtu má přinést opětovné zavedení nemocenského pojištění pro zaměstnance ve výši 0,6 procenta z hrubé mzdy. Do rozpočtu to má přinést dodatečných 11,9 miliardy korun.

„Pokud bychom ozdravný balíček neschválili, schodek rozpočtu by v příštím roce byl o skoro 98 miliard vyšší a v roce 2025 dokonce o více než 150 miliard vyšší,“ uvedl premiér Petr Fiala, když balíček schválila vláda.

Nejvyšší zvýšení daní, jedovatý koktejl, říká Schillerová

Opozice bude klást odpor přijetí balíčku ve vládě navržené podobě. Je tak možné, že poslanci ve Sněmovně znovu stráví několik dnů i nocí.

„Nejvyšší zvýšení daní v historii České republiky, o 73 miliard ročně,“ řekla šéfka poslanců ANO Alena Schillerová a označila balíček za jedovatý koktejl. V balíčku vidí desítky nelogičností.

„Jsou tam věci, které nijak nesouvisí s balíčkem,“ řekla Schillerová. Samotný návrh má 723 stran, z toho je ale více než sedm desítek stran věnováno podmínkám pro fungování hazardního byznysu, zdůraznila šéfka poslanců ANO.

Vláda chce „okrást“ každého občana o 15 tisíc ročně, řekl Okamura. Chtěl sundat vlajku EU

Balíček kategoricky odmítá také SPD. Předseda hnutí Tomio Okamura ve Sněmovně prohlásil, že balíček bude znamenat okradení každého z občanů o 15 tisíc korun ročně.

„Sundejte tu vlajku Evropské unie, nechci se na ní dívat,“ vyzval šéfku Sněmovny Markétu Pekarovou.

Dosáhl ale jen toho, že si při jeho vystoupení před řečnický pult přímo před Okamuru stouply s vlajkou Evropské unie Marie Jílková z KDU-ČSL a Martina Ochodnická z TOP 09.

Při vystoupení Tomia Okamury, který se dožadoval odstranění vlajky Evropské unie, si před řečnický pult stouply s vlajkou EU poslankyně KDU-ČSL Marie Jílková a Martina Ochodnická z TOP 09. (11. července 2023)

Od vlády chce také Okamura vědět, kolik stálo, že prezident Ukrajiny Volodymyr Zelenskyj cestoval minulý týden po Evropě českým vládním speciálem.Vytkl Pekarové Adamové, že dala Zelenskému při návštěvě tričko s nápisem „Rusko je teroristický stát“ v angličtině.

Odbory se radují, mohou připravit změny balíčku. Koalice je nemusí přijmout

Odbory a zaměstnavatelé navrhnou společně úpravy vládního balíčku

Odbory a zaměstnavatelé se dohodly s vládou, že připraví společně návrh úpravy úsporného balíčku a předloží tento návrh premiérovi a koalici, oznámil v pondělí premiér Petr Fiala. Koalice posoudí, zda by navržené změny mohly být přijaty.

„Nejsme připraveni ustupovat nátlaku. Budeme prosazovat úsporný balíček v té podobě v jaké byl předložen. Nikdo nepočítá s žádnými automatickými změnami,“ zdůraznil ale také předseda vlády.

„Pokud bychom se rozhodli některý z návrhů podpořit, načteme to jako společný pozměňovací návrh koalice,“ odvětil na dotaz iDNES.cz Stanjura. Klíčové ale podle ně je, aby zůstal zachován objem úspor.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video