Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Děti zahřeje pohyb, vodu zase pračka. Jak se žije v Rokytnici, městě bez tepla

  10:09
Jen svetr navíc zřejmě nebude stačit. V Rokytnici v Orlických horách je bez dodávek tepla 350 domácností, škola i ústav sociální péče. Za vším jsou spory o ceny. Místní se tak zatím snaží situaci zvládnout pomocí elektrických přímotopů, případně jako děti ve škole pohybem.
V Rokytnici v Orlických horách nemá od 5. listopadu 2022 dodávku tepla 350...

V Rokytnici v Orlických horách nemá od 5. listopadu 2022 dodávku tepla 350 domácností, základní škola a ústav sociální péče. Na snímku žáci první třídy cvičí, aby se zahřáli. (7. listopadu 2022) | foto: ČTK

Nejdříve nácvik psaní a po chvíli trocha pohybu nejen na protažení, ale i pro zahřátí. Prvňáčci ze základní školy v Rokytnici v Orlických horách přišli v pondělí ráno do třídy, kde je už dva dny vychladlé topení. Škola je totiž napojena na jednu ze tří místních kotelen, v nichž teplárenská firma Ekoenergy Moravia kvůli sporu s městem o cenu tepla odstavila kotle.

Třídní učitelka Alena Ksandrová se přesto snaží, aby děti nic nepoznaly. Venku naštěstí svítí slunce a velká okna míří přímo na jih. „Děti se ráno ptaly, co se bude dít, takže jsme si o tom povídali. Do výuky pohyb zařazuji běžně, takže děti nic nepoznaly,“ říká učitelka, která dětem pustila k nácviku psaní i melodii navozující hřejivou vánoční atmosféru.

Škola pořídila do učeben přímotopy, u vchodu jsou připravené také olejové radiátory, které do školy zapůjčila stavební firma z nedaleké zakázky. Jeden z pedagogů obcházel učebny a kontroloval teploty. „Naměřil všude mezi 20 a 23 stupni, takže hygienické limity plníme. Méně větráme, ale učitelé už dostali pokyn, že i větrání je potřeba. Když máte ve třídě pětadvacet dětí, je to jako pětadvacet malých kamínek, brzy se to zadýchá,“ upozorňuje ředitel školy Zdeněk Dušek.

Přímotopy budou učitelé pouštět hlavně ráno, aby se třídy před příchodem dětí ohřály. Pokud udeří nízké teploty, má škola v plánu návštěvy bazénu, zimního stadionu a další akce mimo budovu. „Starší děti doufají v ředitelské volno. To by ale nic nevyřešilo. Ani doma jim nejde radiátor,“ upozorňuje Dušek.

Výpadek tepla postihl přes tři stovky rokytnických domácností, hlavně na sídlištích. Lidé tak začali skupovat přímotopy či lihové krby. Kromě tepla většinou nemají ani teplou vodu. „Žena ji ohřívá v pračce a pak ji vypustí do vany,“ popisuje senior ze sídliště u nádraží, který se představil jako Václav.

Za výpadkem tepla stojí spor radnice s teplárnou. Ta už od začátku roku upozorňuje, že ceny z desetileté smlouvy uzavřené v roce 2017 nepokryjí ani náklady na dřevní pelety, kterými v Rokytnici topí. V březnu se sice s městem dohodla na navýšení ceny o 40 procent, ale od té doby prý ceny dál rostou.

Internet „ví“, jak zlevnit energie. Většina nápadů jsou ale naprosté nesmysly

„Pelety jsou dnes až čtyřikrát dražší než tehdy. S takovým nárůstem jsme nepočítali,“ přiznává ředitel firmy Luděk Koch. Firma se už v srpnu dostala do potíží a neměla na nákup paliva, to jí proto dodává městský distributor tepla Centep.

Teplárna i radnice o problému v září jednaly se zástupci Energetického regulačního úřadu. Jeho stanovisko si však obě strany vykládají po svém. Zatímco teplárna tvrdí, že má právo navýšit ceny i nad rámec smlouvy, která počítala jen s valorizací o inflaci, podle města to nelze. Radnice proto 6. října odstoupila od smlouvy.

„Pan Koch smlouvu neplnil, protože si nedokázal zajistit pelety. Podle našich právníků nebylo možné pokračovat podle staré smlouvy a je třeba uzavřít nový smluvní vztah,“ vysvětluje starosta Rokytnice Luboš Michalec (Sdružení pro Rokytnici).

Jak ušetřit energie: i drobné kroky mohou zachránit tisíce korun ročně

Jenže radnice se s ředitelem teplárny Kochem dohodla jen ústně. Za výrobu tepla z dodaných pelet mělo město platit 326 korun za gigajoule tepla. Koch však nyní požaduje 386 korun s odkazem na rostoucí ceny elektřiny nutné pro provoz technologie. To radnice odmítla. Firma proto v sobotu kotelny odstavila. Obyvatele přitom o riziku nedohody informovala v úterý.

„My nemůžeme dodávat teplo, když na to nemáme smlouvu,“ argumentuje Koch. Za pravdu mu částečně dává i regulátor. „Základní problém je, že tam není uzavřená smlouva. V tu chvíli není jak přinutit dodavatele k plnění,“ upozorňuje mluvčí Energetického regulačního úřadu Michal Kebort.

Teplá v noci neteče

Jaké to bez tepla a teplé vody je, si už loni několikrát vyzkoušeli lidé i jinde, například obyvatelé 250 bytů na strakonickém sídlišti Šumavská. Tamní městská teplárna přerušila dodávky distributorské firmě Energo, s níž vede dlouholeté spory o platby za odběry, a to i před soudy. Řešením sporu by mohl být plán Strakonic na odkup teplovodu od firmy Energo, a to za 15 milionů korun.

V Meziměstí na Náchodsku zase lidé od jara musí před sprchováním kontrolovat hodinky. Teplá voda jim tam totiž přes noc neteče, obec tak šetří.

Problémy s dodávkami tepla mají i jiná města v republice. Většinou však lidé v městských nájmech, školy či zdravotnická zařízení řeší „jen“ násobné zvýšení záloh za energie. Úplnému odstřižení od dodávek tepla a teplé vody dokázali předejít třeba v jihomoravské Břeclavi či ve Vrbně pod Pradědem.

V Břeclavi pětinásobně zdraží teplo, dodavatel městu vypověděl smlouvu

Obě města mají vlastní teplárny, které plynem až do začátku října zásobovala firma NWT. Pro ni se ceny na trhu kvůli ruské agresi na Ukrajině zvýšily natolik, že nemohla v uzavřených smlouvách pokračovat. A zástupci měst razantní navýšení odmítli. Jen tři týdny nato se firma ocitla v úpadku. Městské teplárny tak musely v řádu dní najít nové dodavatele.

Povedlo se, ale pro Břeclavany i obyvatele Vrbna to znamenalo jediné – násobné zvýšení cen. V Břeclavi zhruba osm tisíc lidí platí za gigajoule tepelné energie 3 030 korun, tedy asi pětkrát více. Ve Vrbně se cena vyšplhala na dva tisíce korun, což je trojnásobek dosavadních cen. Zdražení se tam kromě školy, školky a úřadu dotklo asi 700 domácností.

Zlepšení by konkrétně pro Břeclavany mohlo přijít po Novém roce. Od 1. ledna totiž začne platit zastropování cen. „Na konci letošního roku budeme připravovat nové rozpisy záloh s účinností od 1. ledna 2023, které budou zohledňovat nařízení vlády o zastropování cen energií. Předkalkulovaná cena se bude pohybovat okolo částky 1 600 korun za gigajoule,“ předestřel jednatel Tepla Břeclav Martin Marták.

Za tři měsíce o čtyřicet procent více. Domácnosti tíží ceny energií

Právě nový kalendářní rok naopak straší lidi v řadě dalších měst. Nejenže teplárenské firmy plánují zdražovat, a to přinejmenším o inflaci, některá města zatím nemají o dodávkách jasno. Například Boskovice dosud nevysoutěžily dodavatele plynu pro vlastní výrobu tepla, a to mají vypsané výběrové řízení letos už potřetí. Dodávky plynu jsou tam nasmlouvané jen do posledního prosince.

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Kvestor ČZU: Nejlepší disciplínu měli při nácviku na útok zahraniční studenti

  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Má přejít česká ekonomika na válečný režim? Doba míru je pryč, říká Pojar

27. dubna 2024

Vysíláme Britský premiér Rishi Sunak nedávno oznámil, že jeho vláda uvede zbrojní průmysl do válečného...

Každý druhý učitel v Německu zažívá ve třídách násilí. Brutalita na školách roste

27. dubna 2024

Premium Německý učitel se stává docela riskantní profesí. Násilí se stává stále běžnější částí vyučování a...

Biden nečekaně kývl na předvolební debatu. Kdykoli kdekoli, říká Trump

26. dubna 2024  22:27

Americký prezident Joe Biden se v pátek nechal slyšet, že by chtěl do debaty se svým předchůdcem...

USA mění systém pomoci Ukrajině: už ne sklad, ale zbraně přímo ze zbrojovek

26. dubna 2024  21:30

USA chystají dosud největší balík vojenské pomoci Ukrajině v přepočtu za více než 140 miliard...

Prodej domu
Prodej domu

Truhlářská, Holýšov, okres Plzeň-jih
4 490 000 Kč

Bývalý fitness trenér Kavalír zrušil asistovanou sebevraždu, manželka je těhotná

Bývalý fitness trenér Jan Kavalír (33) trpí osmým rokem amyotrofickou laterální sklerózou. 19. dubna tohoto roku měl ve...

Herečka Hunter Schaferová potvrdila románek se španělskou zpěvačkou

Americká herečka Hunter Schaferová potvrdila domněnky mnoha jejích fanoušků. A to sice, že před pěti lety opravdu...

Tenistka Markéta Vondroušová se po necelých dvou letech manželství rozvádí

Sedmá hráčka světa a aktuální vítězka nejprestižnějšího turnaje světa Wimbledonu, tenistka Markéta Vondroušová (24), se...

Horňáci versus dolňáci. Víme, čemu muži dávají přednost, a je to překvapení

Ženské tělo je pro muže celkově velmi atraktivní a nabízí jejich očím mnoho zajímavých partií. Největší pozornosti se...

Za vytlačení z linky do Brna musí Student Agency zaplatit náhradu 21 milionů

Společnost Student Agency provozující autobusy a vlaky pod označením RegioJet musí zaplatit bývalému konkurentovi 21...