Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Zemědělci versus ornitologové. Jed ochrání úrodu, ale otráví dravé ptáky

  17:29
Kvůli myšímu populačnímu boomu se dařilo ohroženým druhům ptáků, zemědělci však sčítají škody a bojí se dalších ztrát. Díky rozhodnutí zemědělského úřadu mohou proto používat jedy ve větší míře, než obvykle. Rozhodnutí kritizují odborníci i MŽP, bojí se úhynů dalších zvířat. Zemědělci se brání, že je situace kritická a že jed zasáhne jen hlodavce.

Ještě začátkem července měli ochránci přírody důvod k radosti. Díky nárůstu počtu hlodavců se totiž dařilo ohroženým druhům ptáků. „Letos byl pro dravce a sovy dostatek potravy, především drobných savců. Ptáci byli díky tomu schopní nakrmit větší množství mláďat,“ vysvětlil na začátku prázdnin pro iDNES.cz Martin Šálek z České společnosti ornitologické.

Zúročila se i práce ornitologů, kteří v posledních letech začali instalovat pro ptáky bezpečné budky, aby jim usnadnili hnízdění. Dobré výsledky se projevily například u populace sýčků, kterých se podle odborníků vylíhlo letos o třetinu více než minulý rok. U některých druhů vyvstala dokonce naděje, že se jim díky dobrým podmínkám podaří během letošního roku zahnízdit dvakrát. Jenže po radosti přišly obavy.

Zvýšené množství hlodavců, které pomohlo dravcům, zkomplikovalo práci zemědělcům. Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský (ÚKZÚZ), proto povolil rozhazování jedu na hubení hlodavců Stutox II. Především kvůli přemnoženým hrabošům. Svým rozhodnutím si však vysloužil kritiku.

Kritikům vadí hlavně způsob rozmístění jedu. Při běžném použití se aplikuje přímo do nor, riziko že ohrozí další živočichy je tedy nízké. Jenže podle rozhodnutí ústavu je teď možné jed i rozhazovat. A když se jed rozhází, dostanou se k němu i další zvířata a to může způsobit jejich úhyny. V případě dravých ptáků a sov přibývá další komplikace. Otrávený hraboš je totiž nějakou dobu jedovatý i pro zvíře, které ho uloví. Tolik ceněné přírůstky se tak mohou rychle změnit v tragickou ztrátu.

Rozhodnutí ústavu vyvolalo kritiku

„Sledujeme s velkými obavami, že ústav povolil plošné rozmisťování jedu volně po povrchu, aniž by ho zemědělci museli aplikovat do nor. Je to velmi nebezpečné pro všechny živočichy. Zejména je pro nás nepochopitelné, že povolil rozmístění jedu i v remízcích a polních příkopech, které jsou často jediným útočištěm polních ptáků,“ vysvětlil Václav Zámečník, zemědělský specialista České společnosti ornitologické. A ke kritice se připojilo i ministerstvo životního prostředí.

„Plošnou aplikaci tohoto toxického jedu na zemědělskou půdu považujeme za extrémně rizikovou pro životní prostředí. Vedle otrav ptáků může docházet k přímým otravám řady dalších živočichů zemědělské krajiny, jako jsou zajíci polní, srnčí zvěř, bažanti nebo koroptve,“ uvedl Jan Šíma ředitel odboru druhové ochrany MŽP.

Zemědělci odmítají, že by jed ohrožoval další živočichy

„Během mírné zimy nedošlo k redukci počtu hlodavců. Suchý květen jim pak umožnil, aby se namnožili do takového množství, že je to v podstatě invaze,“ říká prezident Agrární komory Zdeněk Jandejsek. Dodává, že zatímco se běžně počty hrabošů na hektaru pole pohybují v řádu stovek, letos je to v řádu milionů.

„Plošné rozsypávání jedu je v současné situaci nutné,“ dodává Jandejsek. Podle něj totiž už není v silách zemědělců aplikovat jed do obrovského množství nor. Zároveň si nemyslí, že by jed mohl představovat riziko pro další zvířata. Hraboš si totiž podle něj návnadu do své nory odnese. Dávka je nastavená tak, aby myš uhynula během půl hodiny až hodiny.

„Situace je vážná. Pokud bychom zůstali u aplikace přípravku pouze do nor, nestačilo by to na kalamitu, které musíme čelit. Škody, které by zemědělcům vznikly, by dosáhly stovek milionů. V takovém případě bychom se pokusili najít prostředky na kompenzace, ale v tuhle chvíli je v rozpočtu nemáme,“ zastal se zemědělců šéf resortu Miroslav Toman (ČSSD).

Výsledek biologického cyklu

Podle odborníků letošní počet hlodavců neukazuje na lepší stav tuzemského životního prostředí. „Drobní savci prochází různými cykly, jednou za čtyři až šest let se hojně rozmnoží a je jich víc,“ vysvětluje Šálek.

Ptactvo u nás patří mezi nejohroženější skupinu živočichů, kteří trpí změnami v krajině. Ministerstvo životního prostředí uvádí ve své zprávě, že od roku 1982 poklesl počet ptáků, kteří jsou závislí na zemědělské půdě o celou třetinu. V posledních letech se sice pokles zastavil, ale dobrá zpráva to není.

„Početnost ptáků zemědělské krajiny nadále klesá pomalejším tempem, což je způsobeno spíše vyčerpáním populací, než reálným zlepšením situace,“ vysvětluje ministerstvo. Typickým příkladem může být právě zmiňovaný sýček.

Z běžné sovy rarita

Ještě na začátku 20. století byl sýček v české krajině běžným ptákem. Šlo o nejpočetnější druh sovy. Oblíbeným domovem sýčka byly dutiny stromů ve starých ovocných sadech, lovil hmyz a drobné hlodavce v okolí vesnic. Jenže s tím, jak se začala měnit zemědělská krajina, nastaly pro sýčka špatné časy.

Dnes je u nás kriticky ohrožený. Za posledních dvacet let se jeho populace snížila o 94 procent a aktuálně v Česku žije jenom stovka párů dříve běžného živočicha. Podobný osud postihl také další druhy ptáků. Z těch nejznámějších jsou to hlavně koroptve, skřivani a čejky.

Kromě zemědělství ohrožuje dravce a sovy problémy také doprava a takzvané technické pasti. Jde třeba o nádrže s vodou a nejrůznější kovové trubky. Některé druhy ptáků dutiny prohledávají. Zatímco po dřevě se dokážou vyškrábat zpátky na světlo, hladká kovová roura se pro ně stává pastí, ze které už se nedostanou a uhynou. Podobně nebezpečné jsou pro ně také zahradní bazény.

Odstranění největších nebezpečí přitom není složité. Na většinu stačí obyčejné pletivo. To se dá požít jako improvizovaný žebřík na okraji vodní nádrže, po kterém se zvíře dostane ven, nebo na zakrytí trubky, do které by jinak pták mohl zalézt a uhynout.

Autoři: ,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

  • Nejčtenější

Nahá umělkyně za zvuků techna házela před dětmi hlínou. Už to řeší policie

3. května 2024  10:10,  aktualizováno  13:43

Policie prošetřuje vystoupení, ke kterému došlo na Akademii výtvarných umění (AVU). Umělkyně a...

Přes Česko přešly bouřky s krupobitím. Dálnici D1 pokrylo bahno a větve

6. května 2024  15:47,  aktualizováno  7.5

Do Česka přišly přívalové deště, na některých místech padaly i kroupy. Hasiči hlásili desítky...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Německo je otřeseno. Přišel brutální útok na politika, pak následoval další

4. května 2024  17:40,  aktualizováno  21:09

Na lídra kandidátky německé sociální demokracie (SPD) v Sasku do evropských voleb Matthiase Eckeho...

Vyváděla strašné věci. Zahradil označil Jourovou za nejhorší z eurokomisařů

4. května 2024

Premium Když Česko vstoupilo 1. května do Evropské unie, byl tam matador ODS Jan Zahradil kooptován...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Ukrajině nastává „nejtemnější hodina“. Začíná mluvit o jednání s Rusy

3. května 2024

Premium Ukrajinské armádě se stále nedaří stabilizovat situaci na frontě a nálada v Kyjevě je čím dál...

Česko opět zažilo silnou polární záři, jak astronomové předpověděli

9. května 2024  12:33,  aktualizováno  10.5 22:42

Kvůli mimořádně silné eruptivní aktivitě Slunce v posledních dnech je v Česku opět možné vidět...

V Petrohradě autobus s dvacítkou lidí divoce kličkoval a pak se zřítil do řeky

10. května 2024  14:27,  aktualizováno  22:30

V centru Petrohradu v pátek přišlo o život nejméně sedm lidí, když z mostu do řeky Mojky spadl...

QR kód vedl k zubaři. Policie v první den MS řeší falešné lístky za 400 tisíc

10. května 2024  17:56,  aktualizováno  22:24

S pátečním začátkem hokejového šampionátu přicházejí i první podvedení fanoušci, kteří si zakoupili...

Pivo za stovku a žádný kravský zvonec! Hokejové fanzóny před stadiony ožily

10. května 2024  19:27,  aktualizováno  21:42

Fanzóny zaplnily stovky fanoušků oblečených do národních dresů, s pomalovanými tvářemi a...

V 59 letech zemřela herečka Simona Postlerová, ještě v sobotu zkoušela

Zemřela divadelní a filmová herečka Simona Postlerová, bylo jí 59 let. Zprávu o úmrtí potvrdil nadační fond Dvojka...

Titěrné sukně i míčky na podpatcích. Zendaya vzkřísila trend tenniscore

S nadsázkou bychom mohli říct, že největší tenisovou událostí tohoto roku je premiéra snímku Rivalové. Aspoň co se módy...

Zpěvačka Tereza Kerndlová měla autonehodu. Poslala vzkaz ze záchranky

Tereza Kerndlová (37) a její manžel René Mayer (53) měli v úterý ráno autonehodu. Na mokré vozovce do nich zezadu...

Kamion před nehodou vůbec nebrzdil, moderní tahač by tragédii zabránil

Policie obvinila řidiče za smrtelnou nehodu na D1. Litevský kamioňák narazil do osobního auta a natlačil ho na tahač s...

První světová válka zničila část Francie natolik, že tu stále řádí smrt

Řídkým rozvolněným lesem pokrytá pahorkatina u francouzského Soissons, Compiégne, Lens či Cambrai přirozeně svádí k...