Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Válka o hraboše. Zemědělci chtějí jed, ekologové se bojí nevratných škod

  16:07
Zatímco zemědělci hovoří o letošním přemnožení hrabošů jako o kalamitě biblických rozměrů, při které hlodavci zničí skoro celou úrodu, ekologové celou situaci vnímají jako něco, s čím si příroda poradí bez pomoci. Tedy bez plošného nasazení jedů. To ministerstvo sice povolilo, ale po kritice vzápětí zase zastavilo.

„Je potřeba začít vážit nejenom ekonomické dopady na zemědělce, ale také dopady na životní prostředí a ekosystémové služby přírody. Je potřeba se ptát, kdo nám zaplatí nevratné škody na životním prostředí,“ uvedl náměstek sekce ochrany přírody a krajiny na ministerstvu životního prostředí Vladimír Dolejský.

Nebylo to poprvé, co bylo na hubení hraboše povoleno plošné použití jedu, do roku 2015 to bylo běžné a ekologové připomínají škody. Jeden z mediálně známých případů je devět letý starý případ z Olomouckého kraje.

Jed už zabíjel ptáky i zajíce

V přírodní rezervaci Chomoutovské jezero tehdy uhynulo asi patnáct stovek racků. Pitva zvířat později ukázala, že je zabil právě jed na hubení hrabošů, když se látka po aplikaci na pole dostala dál do potravního řetězce.

K Olomoucku se pojí i druhý případ, kdy za oběť hubení hraboše padly desítky zajíců, bažantů a srn. I tehdy se použil přípravek Stutox. Otravy zvířat potvrdil i pozdější rozbor provedený Státní veterinární správou ČR.

Na opačné straně jsou zemědělci. „Na některých místech jsou porosty zlikvidované z 90 procent,“ říká prezident agrární komory Zdeněk Jandejsek.

Hraboš polní

A hlodavci neškodí jen na polích, ale i v sadech. „Pokud chcete podepsat petici proti používání přípravků na hubení těchto škůdců, přijďte se k nám podívat a zkuste se na pár chvil vžít do kůže zemědělců – když vidíte, že stromky, kolem kterých tancujete pět let, nemají šanci přežít do další sezony, možná změníte názor,“ uvádí Ovocnářské družstvo Brno.

Povolené způsoby aplikace jedů jsou podle zemědělců nedostatečné. „Ministerstvo životního prostředí souhlasí pouze s aplikací přípravku do nor, a přitom je každému jasné, že to je technicky a organizačně nereálné,“ uvedl předseda Zemědělského svazu ČR Martin Pýcha. Zemědělci podle něj nemají stovky dobrovolníků, kteří by během několika málo týdnů mohli na napadených plochách sypat prostředek přímo do děr.

Mezi nejhlasitější odpůrce trávení hrabošů jedy patří ornitologové. Ti už vyzvali veřejnost, aby správnou aplikaci přípravku – vkládání jedu přímo do nor – pozorovala a na případné úhyny zvířat odborníky upozornila. „Zatím víme, že bylo nalezeno 70 mrtvých zajíců u Šlapanic a jeden bažant. Zvířata jsou nyní na rozborech,“ říká Klára Hlubocká z České společnosti ornitologické.

Veterináři varují pejskaře

Podle Komory veterinárních lékařů sice přímé ohrožení domácích zvířat nemusí hrozit, protože návnada velmi neatraktivně páchne, ale vyloučit se určitě nedá.

Jak působí Stutox II

Přípravek dokáže hlodavce usmrtit do dvou hodin. Jed fosfid zinečnatý se dostane do jeho žaludku, kde se sloučí s trávicí šťávou, a tím vzniká plynný fosfan. Ten vyvolá akutní zánět žaludku, následně odumírá sliznice. Zároveň se vstřebává do krevního oběhu a způsobuje nekrotizující záněty v celém těle. V plicích vyvolává otok.

Komora zatím žádná hlášení na podezření otravy jedem Stutox II u psů a koček neeviduje. Veterináři nicméně nabádají, aby se lidé při procházkách se psy příkopům či remízkům nyní vyhýbali. Pokud by totiž pes či kočka pozřeli návnadu, úhyn nastává rychle. Otrava se projevuje bolestmi, zvracením či průjmem.

Jakmile se jed vstřebá do krevního oběhu, nekrotizující záněty postoupí postupně do celého těla. 

Menší nebezpečí hrozí, když zvíře pozře otráveného hraboše. Říct, za jak dlouho by případně pes či kočka uhynuli, ale podle prezidentky Komory veterinárních lékařů Radky Vaňousové nejde.

„Záleží na dávce, kterou zvíře dostane. Látka se metabolizuje ve zvířeti, které druhé zvíře sežere, to znamená, že část látky už je přeměněná, takže záleží na množství. Příznaky otravy mít může, ale nebude to tak akutní,“ upozorňuje veterinářka.

Pomůže změna v krajině

Podle Jana Vopravila z Výzkumného ústavu meliorací a ochrany půdy není přemnožení určitého druhu živočichů ničím výjimečným. „V ekosystémech je běžné, že jsou pěti- či šestileté výkyvy, že se populace nějakých živočichů namnoží,“ uvádí Vopravil. Dá se tak čekat, že příští rok dojde k přirozenému poklesu populace škůdce.

Kde polních hlodavci likvidují pole

Mezitím se namnoží i jejich predátoři. Z přemnoženého hraboše tak nyní sílí ptačí populace. Podle ornitologů třeba sýček obecný, který má obvykle čtyři ptáčata. Teď byla objevena rodina dokonce se sedmi mláďaty této ohrožené sovy. Odborníci letos napočítali až o třetinu víc mladých než loni. Hrabošem se kromě sýčků živí také poštolky, káňata, kalousové či volavky.

Někteří zemědělci proto instalují do polí tyč s bidlem, díky níž se na pole dostane mnohem víc ptačích predátorů.

Úkryt pro predátory

Jenže velký problém jsou podle Vopravila rozsáhlé lány – predátoři si na nich bez remízků a mezí nedokážou najít přirozené úkryty.

„Změnili jsme krajinu, dravci takový stohektarový lán ani nepřejdou, hraboš může mít nerušený rychlý nástup,“ říká.

Přirovnává to k divokým prasatům, kteří také rozoráním mezí ztratili přirozeného nepřítele. „Přemnožené divočáky máme, protože máme na polích kukuřici a další plodiny, takže mají mnoho obživy. A na druhé straně nemají přirozeného predátora, kterým byli vlci či rysi,“ uvádí vědec. 

PRO A PROTI HUBENÍ

PRO - přípravek se už používal a problém nebyl:

Přípravek Stutox II proti přemnoženým hrabošům mohou plošně jednotliví zemědělci použít jen poté, co požádají o individuální výjimku. Tu však nikdo nemá.

Podle ministerstva zemědělství se používají jedy, které přitahují pouze cílové živočichy.

Plošný rozhoz jedu byl možný do roku 2015 a větší problémy s úmrtností jiných živočichů zaznamenány nebyly, uvádí ministerstvo.

● Zemědělci mají povinnost mrtvé hlodavce denně odstraňovat a zajistit jejich likvidaci.

● Pokud hraboš nenajde potravu na poli, začne se podle Agrární komory stěhovat do vesnic a měst. „Jsou velice nebezpečnými přenašeči chorob,“ uvedl její šéf Zdeněk Jandejsek a odkazuje například na tularemii.

PROTI - jed na hraboše ohrožuje i jiné živočichy:

● Podle ministerstva životního prostředí plošná aplikace jedu na zemědělské půdě ohrožuje nejen ptáky, ale i jiné živočichy. A je tak v rozporu se zákonem.

● Plošná aplikace přípravku Stutox II není povolena ani v Rakousku, v Německu či na Slovensku.

● Krajina již teď trpí podle odborníků na půdu intenzivním zemědělstvím a aplikace jedu je pro ni další zátěž, zvlášť když populace hraboše příští rok přirozeně klesne.

● Bezpečnějším, i když náročným řešením je umisťování jedu pouze do nor. Granule s jedem nemohou přímo sebrat ptáci a další zvířata.

● Argumenty o možném přenosu chorob z hraboše na člověka vyvrací hlavní hygienička Eva Gottvaldová. Riziko je podle ní minimální.

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Vrchní soud potvrdil devět let vězení muži ze Šumperska za dlouhodobé týrání družky

25. dubna 2024  8:49,  aktualizováno  10:13

Olomoucký vrchní soud zamítl odvolání Tomáše Heráka ze Šumperska, kterému krajský soud za...

Za upálení družky dostal muž sedmnáct let. Nepamatuji si, co se stalo, hájil se

25. dubna 2024  9:45,  aktualizováno  10:10

Na sedmnáct let do vězení poslal Krajský soud v Brně muže za upálení jeho družky v Rajhradě na...

Automotodrom chce peníze za neodjetý ročník MotoGP, u soudu žádá 27 milionů

25. dubna 2024  10:07

Brněnský Automotodrom si chce pomocí žaloby vymoci 27 milionů korun, které požaduje za pronájem...

Langšádlová končí jako ministryně pro vědu a výzkum, oznámila TOP 09

25. dubna 2024  8:08,  aktualizováno  9:48

Helena Langšádlová z TOP 09 končí ve vládě Petra Fialy. „Předsednictvo TOP 09 děkuje ministryni pro...

Samoživitelka skončila v nemocnici a čtvrt roku nemohla pracovat
Samoživitelka skončila v nemocnici a čtvrt roku nemohla pracovat

Téměř deset miliard korun – tolik jen za loňský rok poslaly pojišťovny lidem za úrazy, závažná onemocnění či úmrtí. Životní pojištění pomohlo za...

Manželé Babišovi se rozcházejí, přejí si zachovat rodinnou harmonii

Podnikatel, předseda ANO a bývalý premiér Andrej Babiš (69) s manželkou Monikou (49) v pátek oznámili, že se...

Bývalý fitness trenér Kavalír zrušil asistovanou sebevraždu, manželka je těhotná

Bývalý fitness trenér Jan Kavalír (33) trpí osmým rokem amyotrofickou laterální sklerózou. 19. dubna tohoto roku měl ve...

Herečka Hunter Schaferová potvrdila románek se španělskou zpěvačkou

Americká herečka Hunter Schaferová potvrdila domněnky mnoha jejích fanoušků. A to sice, že před pěti lety opravdu...

Největší mýty o zubní hygieně, kvůli kterým si můžete zničit chrup

Možná si myslíte, že se v péči o zuby orientujete dost dobře, přesto v této oblasti stále ještě existuje spousta...

Tenistka Markéta Vondroušová se po necelých dvou letech manželství rozvádí

Sedmá hráčka světa a aktuální vítězka nejprestižnějšího turnaje světa Wimbledonu, tenistka Markéta Vondroušová (24), se...