Jiří Ovčáček a Vratislav Mynář

Jiří Ovčáček a Vratislav Mynář | foto: Ota Bartovský, MAFRA

Úpravy termínů, chybějící data. Pochybnosti o podpisech si Hrad přivolal sám

  • 68
Kolem podpisů s hlavičkou Pražského hradu se od hospitalizace prezidenta Miloše Zemana rojí nejrůznější pochybnosti. Dokumentu o svolání Sněmovny chybělo datum, udělení milosti se podepsalo jindy, než Hrad uváděl, bez nejasností se neobešlo ani jmenování soudce. Hradní kancléř Vratislav Mynář ale manipulaci či dokonce falšování podpisů odmítá.

Prezidentův mluvčí Jiří Ovčáček 14. září v tiskové zprávě uvedl, že Zeman udělil milost těžce chronicky nemocnému, který byl stíhán za zločin zkrácení daně, poplatku a podobné povinné platby. 

Prominul mu také půlroční podmíněný trest, který dostal za ohrožení pod vlivem návykové látky. Zeman podle něj přihlédl ke zdravotnímu stavu omilostněného, „protože trpí závažným chronickým onemocněním několika životně důležitých orgánů, a to až na hranici jejich selhávání“.

Udělení milosti pro nemocného muže Zeman podepsal však již 9., nikoli 14. září, tedy v den, kdy nastoupil na zářijový pobyt v nemocnici. Informaci Hrad upravil v tiskové zprávě na svém webu. V den podpisu, tedy 9. září, vstoupilo v platnost rozhodnutí o prominutí podmíněného trestu. Zastavení trestního stíhání začalo platit až 13. září, kdy jej spolupodepsal premiér Andrej Babiš.

Chyba na webu, míní Mynář

Podle hradního kancléře Mynáře se jednalo o chybu ve vyjádření na webu Hradu. „Došlo zřejmě ke špatné komunikaci, toho 14., kdy byl pan prezident hospitalizován, se to dostalo k paní ministryni ke zprocesování,“ řekl v pátek v rozhovoru pro Radiožurnál.

Mynář: Prezident má dobrou náladu a pracuje, chce mluvit se všemi šéfy stran

Kontroverzi vzbudilo také jmenování předsedy brněnského krajského soudu Milana Čečotky, o kterém Ovčáček informoval v úterý 12. října. Jmenovací dekret Čečotkovi předal Mynář, prezident už totiž byl v té době v nemocnici a nemohli se tak potkat osobně. Až později Ovčáček dodal, že k podpisu došlo ještě v Lánech před Zemanovou hospitalizací.

Návrh na jmenování v pondělí schválila vláda, která se tak ztotožnila se závěry výběrové komise. S předáním dekretu Zeman souhlasil a soudci vyřídil své pozdravy.

Chybějící datum

Mynář čelil útokům, že on nebo někdo jiný z okolí Hradu manipuluje či falšuje podpisy prezidenta republiky. Proti tomuto tvrzení se ohradil na brífinku, na kterém bylo zároveň oznámeno odložení předávání státních vyznamenání z 28. října. Na konci Mynářova vystoupení Hrad zveřejnil video, na kterém prezident v nemocnici podepisuje svolání zasedání nové Sněmovny.

Video však pouze podpořilo pochybnosti o „pravosti“ a „validitě“ podpisů. Z videozáznamu totiž vyplývá, když Zeman dokument podepisuje, chybí datum. Když pak listinu končící předseda Sněmovny Radek Vondráček ukázal veřejnosti, už tam bylo dodatečně dopsáno. Kancléř byl však dle svých slov pověřen prezidentem, aby připravil podpis listiny ještě před nástupem do nemocnice.

,

Výsledky voleb

Volby do Evropského parlamentu vyhrálo v Česku hnutí ANO. Koalice SPOLU skončila na druhém místě. Koalice Přísahy a Motoristů a Stačilo! předběhli STAN a Piráty.

Video