Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Do Prahy jen na levnou párty. Většina turistů ve městě chybí, i kvůli válce

  14:34
Turistický ruch v hlavním městě se ještě stále nevzpamatoval z covidové pauzy. Ačkoliv se může na první pohled zdát, že cizinci jsou zpět, není to úplně pravda. Na nízké tržby si stěžují restaurace, turističtí průvodci i hotely. Do Česka navíc přijíždějí především mladí lidé, kteří vyhledávají večírky a o komentované prohlídky, kulturu ani výlety nemají zájem. Podnikatelům navíc chybějí příjmy od ruských turistů či starší klientely.
Noční turismus v centru Prahy

Noční turismus v centru Prahy | foto: MAFRA

Čtvrtek večer, ulice Národní v centru Prahy. Místo, které v předcovidových letech žilo turismem, nyní připomíná spíše poklidnou čtvrť na periferii. Zahrádky restaurací jsou zaplněné jen z poloviny, vnitřní prostory podniků jsou pak téměř prázdné.

„Na chvíli to vypadalo, že se situace po covidu vrátí do starých kolejí, ale ne. Je to teď o dost chudší,“ říká číšník jednoho z podniků. Zatímco dříve podle svých slov potřeboval div ne semafor, aby se ke stolkům umístěným na druhé straně chodníku dostal, nyní nemá do koho vrazit. Radost z toho ale nemá. „My se tady nudíme. Mimo obědy vlastně není co dělat,“ krčí rameny.

Svíčková za osm korun. Jídlo podražilo za půl století více než desetinásobně

Důvod, proč se tržby po covidových restrikcích už nevrátily do starých kolejí, podle něj souvisí hlavně s válkou na Ukrajině. „Hodně dělá to, že tady nejsou Rusové. Sedmdesát procent naší klientely tvořili právě oni,“ líčí. Do Prahy stále míří turisté z Německa či třeba z Velké Británie, ani ani oni, ani domácí situaci nezachrání.

Situaci potvrzují i o pár desítek metrů dál, v restauraci nacházející se jen kousek od Staroměstského náměstí. Z kapacity čtyř set míst zaplňuje pár desítek hostů jen zahrádku. Část číšníků, kterých je jen o trochu méně než návštěvníků, posedává na židlích a dívá se do mobilu. „Viděla jste celé prostory?“ ptá se jeden z číšníků v reakci na dotaz, zda je pro ně tento počet hostů běžný. „Dřív bývalo plno i vevnitř,“ dodává.

I on spojuje menší počet zákazníků s ruskou invazí na Ukrajinu. Kromě toho ale podle něj chybí i čeští zákazníci. „Chodívali i štamgasti, ale v dnešní době... lidé si radši koupí pivo a vypijí si ho doma,“ říká. Celý obor gastronomie nyní podle něj trpí. „A lepší to nebude,“ odhaduje.

Situace ale nepostihuje jen restaurace či hotely. Podle prodavače z vedlejší večerky pociťuje i on výrazný pokles tržeb. „Je to na takových padesáti procentech než dřív. Evropané se vrátili, mají tu rozlučky se svobodou a tak. Ale nejezdí lidé z Asie, Ruska a Ukrajiny samozřejmě. Ani Američanů moc není,“ krčí rameny.

Příjmy stoupají, náklady však více

Že nejde jen o subjektivní dojmy několika málo podniků, potvrzuje i Asociace hotelů a restaurací České republiky (AHR ČR). „Na straně příjmů se podnikatelé rozhodně nedostali na úroveň z dob před pandemií,“ potvrzuje prezident asociace Václav Stárek.

Co se týká restaurací, situace se pomalu zlepšuje. „Zde je celkově v letním období zájem vyšší než byl v minulých letech a zvyšuje se také poměr tržeb v tomto období na celkových ročních tržbách,“ dodal Stárek. Letní tržby představují již více než 40 procent z celkových tržeb restaurací.

Památky šetří a noří se do tmy. Zkrátí se i nasvícení Pražského hradu

Ačkoliv příjmy se zvedají jen pomalu, náklady naopak stouply zásadně. Asociace hotelů a restaurací udává, že jen za první polovinu letošního roku se zvýšily o čtvrtinu. Aktuálně rostou především ceny elektrické energie. Do cen ubytovacích a stravovacích služeb se však zatím zdražení energií příliš nepropsalo. „Co se týká cen ubytování, tam zdražení u zhruba 70 procent trhu představovalo návrat na ceny z roku 2019,“ tvrdí.

Stárek pro příklad udává, že v létě dosáhl v Praze čtyřhvězdičkový hotel průměrné ceny 92 eur (2 273 Kč), v roce 2019 to bylo 91 eur (2 248 Kč). „Skutečný nárůst nákladů se tedy do cen teprve začne propisovat někdy od září tohoto roku,“ poznamenal.

Do Prahy na večírek

Turisté ze západních zemí Evropy Prahu již dlouhou dobu vnímají jako levnou destinaci vhodnou na rozlučky se svobodou či jiné oslavy. Na rozdíl od Čechů současné zdražování jejich názor ještě nezměnilo. Rozjařených Nizozemců, Britů či Němců jsou ulice v nočních hodinách stále plné. „Poměrně ano,“ odpovídají dvě mladé Dánky sedící na lavičce před barem v centru Prahy na dotaz, zda jim přijde Praha levná. Právě cena byla hlavní důvod, proč zvolily právě Českou republiku. Svou roli hrál i fakt, že nízkonákladové aerolinky nabízely akční letenky právě na Letiště Václava Havla.

I ony přijely sem s jedním cílem. Uvolnit se a užít si nočního života. Ostatně jakmile zodpoví dotaz na ceny, okamžitě mají samy vlastní otázku: „Kam zajít v Praze na dobrou techno párty? Nejlépe ještě dnes.“ Podnik, ve kterém byly předchozí den, je neuspokojil. Kromě nich tam totiž bylo téměř prázdno.

„Draho? No, trochu. Já jsem z Milána a u nás to je ve velkých městech podobné,“ odpovídá na stejnou otázku třiadvacetiletý Ital stojící na baru jedné z restaurací v centru. S kamarády projíždí Evropu vlakem za pomoci jízdenky Interrail. Zdržet se plánují jen dva dny, poté míří do Německa.

I podle Stárka z Asociace hotelů a restaurací si Praha punc levné destinace vhodné pro konání večírků drží. S odstraněním covidových bariér pro cestování tento trend podle něj opět narůstá. Problém vidí v poskytování ubytování v bytech určených k dlouhodobému užívání. „Ve Sněmovně byly opakovaně odmítány návrhy na logickou regulaci tohoto podnikání s byty, které se mnohdy pohybuje v šedé zóně ekonomiky. To je pro Prahu hlavní riziko,“ vysvětlil, proč je pro mnoho cizinců Praha synonymem pro levnou párty .

Mladí jezdí, starší turisté zůstávají doma

Mladí návštěvníci mají pro turistický průmysl jednu chybu. Stojí spíše právě o bary a kluby než o památky. Dokládá to i průvodkyně Andrea Roselli ze společnosti Guide Praha, ta turistům poskytuje komentované prohlídky Prahy, vyjížďky na lodi nebo výlety po Česku.

Co se týče prohlídek, jsou na pětině tržeb v porovnání s lety před covidem. Proměnila se totiž klientela. Starší lidé přestali do Česka cestovat, přijíždí hlavně mladí. A ti o komentované prohlídky nemají zájem. Když už jdou poznávat město, raději než od průvodce si nechají poradit od Google vyhledávače.

„Dříve si u nás jedna rodina koupila okružní jízdu po Praze, pak výlet do Českého Krumlova, Kutné Hory a Karlových Varů. Dnes si koupí jednu věc a nic víc.

Andrea Roselli, Guide Praha

„Turisté nad padesát let, kterých jsme dříve měli nejvíc, tady nejsou. Navíc ještě nepřijíždějí lidé z Nového Zélandu ani Austrálie, nelétá Jižní Amerika, lidí ze Španělska ubylo, pomalu se probouzí Italové. Ale vůbec se to nedá srovnat s tím, co bylo před covidem,“ řekla Roselli.

Turisté navíc méně utrácejí. „Dříve si u nás jedna rodina koupila okružní jízdu po Praze, pak výlet do Českého Krumlova, Kutné Hory nebo Karlových Varů. Dnes si koupí jednu věc a nic víc,“ uvedla Roselli. Společnost proto musela počet nabízených zážitků omezit. Zatímco dříve si mohli turisté vybírat z 25 prohlídek, nyní je v nabídce pět. V minulosti firma na den využila dvacet průvodců, dnes jim stačí tři. „Z šedesáti průvodců, kteří s námi dřívě spolupracovali, máme dvanáct,“ poznamenala žena.

A mnozí už se k provádění vrátit nechtějí, vidí v něm nejistý příjem. „Hodně průvodců byli učitelé, takže odešli pracovat do škol nebo kanceláří. Tento příjem už je pro ně dnes hodně na vodě. Někteří začali provádět napůl, ale pořád je to takové prozatímní, nijaké,“ dodala Roselli.

Autoři: ,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Kvestor ČZU: Nejlepší disciplínu měli při nácviku na útok zahraniční studenti

  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Má přejít česká ekonomika na válečný režim? Doba míru je pryč, říká Pojar

27. dubna 2024

Vysíláme Britský premiér Rishi Sunak nedávno oznámil, že jeho vláda uvede zbrojní průmysl do válečného...

Každý druhý učitel v Německu zažívá ve třídách násilí. Brutalita na školách roste

27. dubna 2024

Premium Německý učitel se stává docela riskantní profesí. Násilí se stává stále běžnější částí vyučování a...

Biden nečekaně kývl na předvolební debatu. Kdykoli kdekoli, říká Trump

26. dubna 2024  22:27

Americký prezident Joe Biden se v pátek nechal slyšet, že by chtěl do debaty se svým předchůdcem...

USA mění systém pomoci Ukrajině: už ne sklad, ale zbraně přímo ze zbrojovek

26. dubna 2024  21:30

USA chystají dosud největší balík vojenské pomoci Ukrajině v přepočtu za více než 140 miliard...

Bývalý fitness trenér Kavalír zrušil asistovanou sebevraždu, manželka je těhotná

Bývalý fitness trenér Jan Kavalír (33) trpí osmým rokem amyotrofickou laterální sklerózou. 19. dubna tohoto roku měl ve...

Herečka Hunter Schaferová potvrdila románek se španělskou zpěvačkou

Americká herečka Hunter Schaferová potvrdila domněnky mnoha jejích fanoušků. A to sice, že před pěti lety opravdu...

Tenistka Markéta Vondroušová se po necelých dvou letech manželství rozvádí

Sedmá hráčka světa a aktuální vítězka nejprestižnějšího turnaje světa Wimbledonu, tenistka Markéta Vondroušová (24), se...

Horňáci versus dolňáci. Víme, čemu muži dávají přednost, a je to překvapení

Ženské tělo je pro muže celkově velmi atraktivní a nabízí jejich očím mnoho zajímavých partií. Největší pozornosti se...

Za vytlačení z linky do Brna musí Student Agency zaplatit náhradu 21 milionů

Společnost Student Agency provozující autobusy a vlaky pod označením RegioJet musí zaplatit bývalému konkurentovi 21...