Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Jednání v krajích: pat v Liberci, odstavení Jihočeši a šance Zemanovců

  10:15
Krajští politici se pustili do vyjednávání koalic. V řadě regionů už se rýsují, povolební matematika totiž nenabídla moc variant. Ve Středočeském a Královéhradeckém kraji vítězná ČSSD s povolebními rozhovory vyčkává na výsledky druhého kola senátních voleb.
Výsledky krajských voleb a 1. kola senátních voleb v úterý získají oficiální podobu. Poté běží desetidenní lhůta, kdy bude možné hlasování zpochybnit u správních soudů. (Ilustrační foto)

Výsledky krajských voleb a 1. kola senátních voleb v úterý získají oficiální podobu. Poté běží desetidenní lhůta, kdy bude možné hlasování zpochybnit u správních soudů. (Ilustrační foto) | foto:  Dan Materna, MAFRA

Na jihu Čech se rýsuje koalice vítězné ČSSD a KSČM. Zástupci obou stran se sejdou v úterý. Sociální demokraté odmítají jednání se zástupci čerstvě vzniklé trojkoalice: Jihočeši 2012, KDU-ČSL, TOP 09 a STAN, která si dala podmínku, že bude vyjednávat jen jako celek. Lídr sociálních demokratů a současný hejtman Jiří Zimola nevylučuje jednání s těmito stranami, ovšem jen jako se samostatnými subjekty.

Komunisté budou po vítězných sociálních demokratech v případě uzavření koalice požadovat křeslo vicehejtmana a nejméně dalších dvou až tří radních z jedenácti (o podmínkách komunistů čtěte zde).

Sociální demokraté, kteří v Královéhradeckém kraji v krajských volbách zvítězili, v pondělí schválili složení vyjednávacího týmu. Jeho členové se se stranami zastoupenými v novém zastupitelstvu sejdou až po druhém kole senátních voleb, řekla ČTK členka týmu a předsedkyně krajské ČSSD Hana Orgoníková. Pod kraj spadá Náchodsko, kde se o Senát utká hejtman Lubomír Franc a komunistka Soňa Marková.

Podle ní se první dvě jednání uskuteční v sobotu, další budou následovat v pondělí. "Sejdeme se všemi stranami v pořadí podle jejich zastoupení v novém zastupitelstvu, potom bude znovu jednat krajský výkonný výbor, který určí směr dalšího vyjednávání," řekla Orgoníková.

Pět z devíti křesel v krajské vládě a post hejtmana. S tímto požadavkem půjdou komunisté jako vítězové voleb v pátek na koaliční jednání s ČSSD (více o požadavcích komunistů čtěte zde). Přestože sociální demokracie volby těsně prohrála, o hejtmana také velmi stojí.

Programy komunistů a sociálních demokratů se ale podobají. Obě strany chtějí investovat do nemocnic, zavádět stipendia pro středoškoláky a vysokoškoláky, spolupracovat s podnikateli kvůli novým pracovním místům a změnit střední školy, které se vyprazdňují.

Komunisté a sociální demokraté tvrdí, že ještě před páteční schůzkou se separátně sejdou s dalšími stranami, které ve volbách skončily na dalších místech. Oslovují ODS, Hnutí nezávislých za harmonický rozvoj obcí a měst a TOP 09. Do koalice s levicí by ale čistě teoreticky mohlo vstoupit jen Hnutí nezávislých.

Komunisté od voličů dostali pouze o 178 hlasů více než druzí sociální demokraté. Obě strany získaly téměř 23 procent hlasů. Zkušenosti ze společného vedení Karlovarského kraje mají už z předchozích čtyř let (rozhovor s lídrem karlovarské KSČM čtěte zde). Možné povolební scénáře si přečtěte zde.

Na pokraji zhroucení je plán Starostů pro Liberecký kraj na vytvoření krajské vlády s ODS a Změnou pro Liberecký kraj, vedenou exprimátorem Liberce Janem Korytářem.  Změna má totiž odhlasováno, že do přímé koalice s ODS ani ČSSD nepůjde. Ze strany ODS existuje vůči Změně podobné usnesení (více čtěte zde).

Ale lídr Starostů Martin Půta říká, že koalici opírající se jen o 23 křesel (Starostové + Změna) nechce, protože taková většina "není většinou".

Další jednání mezi ODS a Starosty proběhne ve středu. Půta věří, že horké hlavy vychladnou (on-line rozhovor s Půtou čtěte zde). Motivací pro Změnu a ODS, aby dosáhly smíru, může být tlak KSČM, která Půtovi nabízí vytvoření koalice zahrnující Starosty, sociální demokraty a komunisty. Ten však tuto možnost zatím odmítá.

"Nabídli jsme koalici Starostům pro Liberecký kraj a ČSSD," řekla krajská předsedkyně komunistů Dana Lysáková. Narozdíl od chatrné dvojkoalice Starostové - Změna by "komunistická Trojdohoda" měla v pětačtyřicetičlenném krajském zastupitelstvu pohodlnou většinu třiceti hlasů.

Jenomže Starostové koalici s komunisty a ČSSD zavrhují. "Sociální demokraty jsme v posledních letech kritizovali za to, jak kraj vedou, a už před volbami jsme vyhlásili, že se s nimi nespojíme," upozornil lídr Starostů Martin Půta. "Nyní se do jejich poslaneckého klubu dostali lidé, kteří jako krajští radní porušili zákon. A s nimi spolupracovat nemůžeme." KSČM sociální demokraty celé čtyři roky podporovala.

Vyjednávání o koalici v Plzeňském kraji ještě nezačala. Vítěz voleb a kandidát na hejtmana Jiří Pospíšil (ODS) tvrdí, že má zájem jen o seriózní dohodu a důstojné zastoupení ODS v radě. Postu hejtmana by se patrně byl ochoten vzdát, nepřistoupil by však na to, aby ČSSD dělal v krajské radě "křoví".

Právě sociální demokraté, vedení Milanem Chovancem, totiž drží v kraji v ruce trumfy. Na rozdíl od Pospíšila se mohou dohodnout s komunisty, s nimiž by také měli většinu. V takovém paktu byl pozici hejtmana měl Chovanec prakticky jistou, proto lze čekat od ODS návrh řady ústupků (o výrocích Jiřího Pospíšila více zde).

Předseda KSČM v Ústeckém kraji Oldřich Bubeníček má po vyhraných volbách největší šanci stát se prvním novodobým komunistickým hejtmanem na severu Čech. Nyní s ostatními stranami vyjednává o koalici.

V Ústeckém kraji se rýsuje tříčlenná vládní koalice komunistů, ČSSD a hnutí Severočeši.cz. Už první "oťukávací" kolo napovědělo, že si strany vzájemně notují. Vítězná KSČM trvá na tom, že jí nestačí spojenectví jen s jednou stranou, i když by už tím získala většinu, čímž by mohla sociální demokraty vyšachovat (o jednáních v Ústeckém kraji více čtěte zde).

Dosavadní hejtmanka Jana Vaňhová z ČSSD přivedla tuto stranu k procentuálně největšímu úbytku voličů ve všech regionech (i když sama získala dost preferenčních hlasů). Nechala se slyšet, že by "komunistické hejtmany přála všem" (vyjádření Jany Vaňhové najdete zde).

Lídr středočeské ČSSD Josef Řihák řekl, že vítězná strana bude jednat se všemi stranami, které ve volbách uspěly, nikoho prý v současné době nepreferuje. "My si teď dáme týden pauzu a odpočineme si. Do skončení druhého kola senátních voleb nebudeme vyjednávat s nikým," řekl v neděli Řihák.

Dosud ve Středočeském kraji byla menšinová vláda ČSSD s podporou komunistů. Je ale možné, že Řihák bude nakloněn vyjednání tolerance od ODS, se kterou úspěšně jako starosta vládne v Příbrami.

ČSSD, která v Pardubickém kraji vyhrála, má již jednoho jistého koaličního partnera. Dohodla se se Stranou práv občanů - zemanovci. Mají dohromady 15 mandátů z 45. Partnera budou hledat u KSČM, s níž by měly 26 mandátů, nebo u Koalice pro Pardubický kraj (KPK), kterou tvoří lidovci, SNK Evropští demokraté a politické hnutí Nestraníci. Takové spojenectví by přineslo většinu 25 zastupitelů.

Plácneme si znovu s komunisty, nebo nově s lidovci? Tuto otázku řeší od sobotního odpoledne vítězní sociální demokraté na Vysočině. Zatím to vypadá tak, že se členové ČSSD kloní spíše ke KSČM. Koalice s lidovci by měla jen těsnou většinu. Také komunisté jsou nakloněni spolupráci se sociálními demokraty.

ČSSD na jižní Moravě bude dál jednat o koalici s lidovci a komunisty. V pondělí večer o tom rozhodl krajský výbor strany, dosavadní hejtman Michal Hašek to označil za "dvě rovnocenné varianty". Programová jednání začnou tento týden, kdy skončí, si jihomoravský lídr Michal Hašek netroufá odhadovat.

Haškova slova můžou být také vnímána jako vzkaz lidovcům, s nimiž dosud hejtman kraji vládl, aby si nezkoušeli diktovat příliš odvážné podmínky spolupráce.

Vítězná ČSSD v pondělí jednala se všemi stranami. Zatímco s komunisty se na většině věcí shodla, s koalicí lidovců, zelených a starostů narazila na problémové body. Její lídr Marian Jurečka naznačil, že nehodlá sociálním demokratům ustupovat za každou cenu. Stále pravděpodobněji to tak vypadá, že kraji povládne ČSSD a KSČM (o povolebních rozhovorech více čtěte zde).

Snad jen konec světa by mohl zhatit pokračování vládnutí ČSSD a KSČM v Moravskoslezském kraji. Obě strany získaly ještě víc mandátů než v minulém období (ČSSD oslabila, KSČM posílila), a tak mohou vytvořit ještě silnější svazek. Navíc mají z minulého období spolupráci dobře vyzkoušenou.

Rezervní variantou by bylo spojení ČSSD, KDU-ČSL a Nezávislí, což by dohromady vytvořilo většinových 36 mandátů. To by ale museli komunisté značně přehnat své požadavky - tak, že by se sociálním demokratům vyplatilo jednat raději s lidovci a Nezávislými.

Sociální demokraté, kteří ve volbách do zastupitelstva Zlínského kraje zvítězili a v pětačtyřicetičlenném sboru obsadí 12 křesel, zahájili oficiální jednání s dalšími stranami o případné koalici. Zatím naznačují, že blíže než k druhým lidovcům Jiřího Čunka mají k Zemanovcům s Františkem Čubou - mezi jiným i kvůli vzájemné animozitě svých lídrů, tedy Stanislava Mišáka a zmíněného Čunka.

Takové spojenectví by se ještě muselo opřít o tichou či přiznanou podporu komunistů. ODS se smiřuje s opoziční rolí (více o povolebních jednáních ve Zlínském kraji zde).

Autoři: ,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Na Majálesu zasahovali těžkooděnci. Lidé se bouřili

  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

NATO by Rusy porazilo, Putin má jedinou naději, řekl polský ministr zahraničí

26. dubna 2024  12:04

Rusko by se mělo bát Severoatlantické aliance, protože ho v případě střetu s ní čeká „nevyhnutelná...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Pokleknete a budete prosit. Generál slíbil zničit NATO do roku 2030

24. dubna 2024  21:21

Velitel čečenských sil bojujících na Ukrajině a věrný obdivovatel ruského prezidenta Vladimira...

Silný vítr komplikuje dopravu. Z Havlíčkova Brodu nejezdí vlaky na dvou tratích

1. května 2024  17:13,  aktualizováno  19:46

Silný vítr potrápil hlavně řidiče na Pardubicku. Z důvodu pádu několika stromů museli policisté...

OBRAZEM: Prahou prošel majálesový průvod. Masky kritizovaly Beka a bydlení

1. května 2024  19:05

Součástí oslav 1. máje byl ve středu studentský majálesový průvod, který vyrazil z pražské Kampy a...

„Mami, ve zdech je příšera,“ tvrdila holčička. Dům ovládlo 60 tisíc včel

1. května 2024  18:21

V domě rodiny Classových v Severní Karolíně číhalo po několik měsíců opravdu nečekané překvapení....

V O2 areně prochází voda magnetickou rezonancí. Zlepší led pro MS v hokeji

1. května 2024  16:57

Organizátoři se připravují na mistrovství světa v ledním hokeji, nedávno instalovali unikátní...

Horňáci versus dolňáci. Víme, čemu muži dávají přednost, a je to překvapení

Ženské tělo je pro muže celkově velmi atraktivní a nabízí jejich očím mnoho zajímavých partií. Největší pozornosti se...

Hello Kitty slaví padesátiny. Celý svět si myslí, že je to kočička, jenže není

Kulatý obličej se dvěma trojúhelníkovýma ušima, drobný čumáček, vousky a červená mašle na uchu. Taková je Hello Kitty,...

Muž má recept na dlouhověkost, v jednašedesáti je ve skvělé formě

Dave Pascoe chce dokázat světu, že i v důchodu můžete vypadat jako za mlada a také se tak cítit. Stačí dodržovat pár...

Natáčení Přátel bylo otřesné, vzpomíná herečka Olivia Williamsová

Britská herečka Olivia Williamsová (53) si ve čtvrté sérii sitcomu Přátelé zahrála epizodní roli jedné z družiček na...

Jsou nebezpeční či přešlechtění. Evropa zakazuje chov oblíbených psích plemen

Premium Máte doma jezevčíka? Francouzského buldočka? A co třeba pitbulla, rotvajlera nebo nějakého velkého ovčáckého psa? Tak...