Část složek záchranného systému demonstrovala proti povinnému očkování

  • 129
Část členů Integrovaného záchranného systému podnikla další protestní demonstraci proti povinnému očkování. Akci ve čtvrtek pořádala odborová organizace Pro Libertate, která požaduje, aby se s ní ministr vnitra Vít Rakušan (STAN) sešel. Její účastníci se shromáždili před budovou ministerstva vnitra. Podle odhadu ČTK se protestu zúčastnily stovky lidí.

„Dvakrát jsme písemně žádali pana ministra o setkání, protože jsme mu chtěli vysvětlit, proč jsme proti povinnému očkování proti nemoci covid-19, proč jsme proti diskriminaci na pracovištích a proč jsme proti jakémukoli nátlaku, který je vůči nám veden. Zatím jsme nedostali žádnou jinou odpověď, než že nás ministerstvo neuznává,“ řekl demonstrantům předseda organizace Tomáš Nielsen.

Ministerstvo vnitra uvedlo, že je s organizací v písemném kontaktu a Rakušan je připraven s jejími zástupci vést dialog, je však nezbytné, aby splnila náležitosti stanovené zákoníkem práce a stala se oficiální odborovou organizací.

„Chceme být slyšet,“ skandoval dav pod okny ministerstva vnitra. Velká část protestujících měla vesty, bundy či čepice s nápisem hasiči, další měli čepice s nápisem policie, nebo vesty, na nichž byla napsána zkratka IZS PČR. 

Řada demonstrujících se také představila jako příslušníci IZS. Prohlásili také, že je Pro Libertate jako odborová organizace zastupuje. Byli mezi nimi hasiči, policisté, ale také zdravotníci, dobrovolní hasiči nebo strážníci.

Protestující většinou neměli roušky, policie je upozornila na to, že porušují protiepidemická opatření.

Demonstrace se zúčastnili i lidé, kteří podepsali Deklaraci členů IZS a ozbrojených sil ČR. Ta dlouhodobě čelí kritice, protože při podpisu nevyžaduje potvrzení totožnosti, není tedy zřejmé, kolik lidí podepsaných pod peticí je skutečnými příslušníky Integrovaného záchranného systému.

Landa zdvihá právo na odpor. Přidávají se lékaři a právníci, zní i kritika

„Jsou tady lidé, kteří jsou konkrétní, přišli sem, mají ten problém a potřebují ho řešit,“ reagovala na kritiku jedna z úvodních signatářek petice.

Protestní manifestace navazuje na sérii předchozích, které organizovaly nejrůznější skupiny stavějící se na odpor proti povinnému očkování.

Pro Libertate dlouhodobě vystupuje proti opatřením vlády i ministerstva zdravotnictví, která podle organizace protiústavně omezují individuální práva a svobody.

Chcípl PES pořádal silvestrovskou „debatu s lidmi nad cukrovím“

Skupina uvádí, že jejím cílem je vrátit Česko k základním principům demokratického právního státu. Opatření dlouhodobě napadá u Nejvyššího správního soudu i u Ústavního soudu, podává podněty orgánům činným v trestním řízení.

Pro Libertate také zveřejňuje manuály a doporučení ve vztahu k existujícím opatřením MZ.

,

Výsledky voleb

Volby do Evropského parlamentu vyhrálo v Česku hnutí ANO. Koalice SPOLU skončila na druhém místě. Koalice Přísahy a Motoristů a Stačilo! předběhli STAN a Piráty.

Video