Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Koalice se zastala ministra Rakušana. ANO zváží hlasování o nedůvěře vládě

  11:25aktualizováno  18:00
Ministra vnitra a šéfa STAN Víta Rakušana se zastali kvůli jeho telefonu s šifrovací aplikací premiér a předseda ODS Petr Fiala, lídři dalších vládních stran i prezidentská kandidátka Danuše Nerudová. „Používání jakékoliv bezpečnostní komunikační aplikace není ani nelegální ani nemorální,“ uvedl premiér Fiala. ANO zváží hlasování o nedůvěře vládě.

„Vít Rakušan jasně řekl, ze žádné problematické hovory prostřednictvím telefonu nevedl. A nikdo další s důvěryhodnou informaci o obsahu takové komunikace nepřišel,“ uvedl předseda vlády prostřednictvím mluvčího kabinetu Václava Smolky. „Z pohledu pana premiéra proto není co komentovat,“ dodal.

Ministr vnitra a předseda STAN se hájí, že telefon s šifrovací aplikací CryptoCult, který využívali lidé stíhaní v kauze Dozimetr a který dostal od bývalého místopředsedy hnutí a končícího europoslance Stanislava Polčáka, použil jen v době, než se stal šéfem resortu vnitra v koaliční vládě.

Předsedové stran vládní pětikoalice dostali od iDNES.cz totožnou otázku. „Považujete za problém, že pan předseda Rakušan používal nějaký čas šifrovaný telefon se speciální aplikací, kterou využívali lidé stíhaní v kauze Dozimetr?“

Šifrovaná komunikace dává smysl, říká Bartoš

„Šifrovaná komunikace ve vztahu k ochraně dat dává smysl. Ostatně lidé, kteří se o toto téma hlouběji zajímají, používají obvykle end-to-end šifrování, takzvané koncové šifrování. U celé věci vidím spíše jako problematické, že daný telefon pocházel od pana Polčáka, dle všeho byl distribuován většímu počtu lidí, kdy část z nich byla přímými aktéry kauzy Dozimetr a není jasné, kdo za tyto služby platil,“ napsal iDNES.cz šéf Pirátů a vicepremiér pro digitalizaci Ivan Bartoš.

„Považovala bych za problematické, kdyby se politik aspirující či zastávající pozici ministra nesnažil veškerou svou elektronickou a mobilní komunikaci chránit. Způsobů je určitě více, šifrovací aplikace v telefonu je jedním z nich a jde o legální cestu. Zásadní je je s kým a o čem se komunikuje. Žádnou věrohodnou informaci, ze by Vit Rakušan vedl problematickou komunikaci, jsem nezaznamenala,“ uvedla předsedkyně Sněmovna a šéfka TOP 09 Markéta Pekarová.

Jako jediný z lídrů stran koalice neodpověděl na dotaz předseda lidovců a ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka.

„Když potřebuje „zemědělský podnik“ bezpečnostní divizi, myslím, že je zcela adekvátní, že ministr vnitra Vít Rakušan disponuje šifrovaným telefonem,“ uvedla Danuše Nerudová.

ANO se diví, že je Rakušan ještě ve funkci

Ministra vnitra Rakušana za to, že dostal a používal telefon se stejnou šifrovací aplikací, jakou využívali lidé vyšetřovaní a stíhaní v korupční kauze Dozimetr, podle očekávání kritizuje opoziční hnutí ANO, jehož politici se podivují, že je Rakušan ještě ve funkci.

Šéfka poslanců ANO Alena Schillerová naznačila, že by se kvůli pauze mohlo její hnutí znovu pokusit o vyvolání nedůvěry vládě. Schillerová řekla, že Rakušan nemůže být dál ministrem, a pokud bude premiér Fiala bagatelizovat jeho šifrovaný telefon, ANO jednání a hlasování o nedůvěře vládě zváží. Radit se o tom v úterý bude poslanecký klub hnutí.

K povalení vlády ale opozice nemá potřebných nejméně 101 hlasů. Pětikoalice má 108 hlasů, navíc se s opozičním hnutím ANO rozešel i poslanec a dříve hejtman Moravskoslezského kraje Ivo Vondrák.

„Doteď toleroval Petr Fiala ve vládě fakt, že dvě vládní strany financovaly svou kampaň z nelegálních zdrojů. Od teď toleruje i ministra vnitra Víta Rakušana, který lže a navíc si s aktéry kauzy Dozimetr telefonoval šifrovaným telefonem. Proč asi?“ napsal na sociální síti X předseda stínové vlády ANO a jeho kandidát na premiéra Karel Havlíček.

„Pane premiére, váš ministr vnitra Rakušan měl společný šifrovaný telefon s mafiánskou skupinou, která rozkrádala republiku. Z ukradených peněz podle policie financovalo jeho hnutí STAN kampaň. Fakt je stále ve funkci? To se tak bojíte o svou koalici?“ podivuje se i bývalý premiér a předseda ANO Andrej Babiš.

SPD vyvolat alespoň mimořádnou schůzi Sněmovny, bez pomoci druhého opozičního hnutí ANO ale nemá sílu ani k tomu.

Mafiána dělají mafiánské praktiky a kontakty, říká Rakušan. A předvedl „šifrovací telefon“

Rakušan sám v pondělí na sociální síti zveřejnil video, aby ukázal, jak telefon se šifrovací aplikací funguje a doprovodil to na sociální síti X komentářem. „Telefon s šifrovací aplikací z člověka mafiána nedělá. Mafiána dělají mafiánské praktiky a kontakty.“

„Osobně si myslím, že dostatečně bezpečné jsou i aplikace jako třeba Signal, kterému jsem nakonec dal přednost,“ napsal MF DNES Rakušan. Říká, že on sám z telefonu s aplikací, který dostal od Polčáka, nevolal, ale že asi dvakrát či třikrát v době sestavování vlády přijal hovory od Polčáka či Petra Gazdíka, který se pak stal ministrem školství, ale kvůli kontaktům se stíhaným podnikatelem a lobbistou Michalem Redlem pak odstoupil.

Zatímco Rakušan MF DNES sdělil, že Polčáka o telefon s šifrovací aplikací nežádal, europoslanec, kterého už STAN nebude mít kandidátce do voleb, tvrdí opak. „Pan ministr tehdy ještě nebyl ministrem a požádal mě o možnost zabezpečené komunikace,“ uvedl Polčák pro MF DNES.

„O nic takového jsem nežádal,“ uvedl Rakušan. V rozhovoru pro Seznam ministr vnitra řekl, že ho Polčák ujišťoval, že nic takového neřekl.

„Stojím za Vítem Rakušanem. Někomu kazí vliv a kšefty, že na něj opět nasadili holdingový tisk. Neplacená část textu vyznívá jinak než celý článek a oficiální vyjádření Víta Rakušana. STAN vrátil všechny dary od firem i vzdáleně spojených s firmami a lidmi z Dozimetru. Co udělalo ANO? Nic,“ zastala se šéfa hnutí STAN jeho kolegyně z vedení, místopředsedkyně hnutí Michaela Šebelová.

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Hamás zveřejnil video Američana a Izraelce unesených v říjnu loňského roku

27. dubna 2024  19:18,  aktualizováno  21:55

Palestinské hnutí Hamás v sobotu zveřejnilo video zachycující dva z rukojmích, které uneslo při...

Trumpova potenciální viceprezidentka zastřelila fenu. Byla nevychovaná, napsala

27. dubna 2024  21:46

Guvernérka Jižní Dakoty Kristi Noemová, kterou by si exprezident a předpokládaný republikánský...

Rusko útočilo na zařízení, která zajišťují dodávky plynu do EU, řekl Zelenskyj

27. dubna 2024  20:14,  aktualizováno  20:33

Sledujeme online Sobotní vzdušný útok ruských sil na energetickou infrastrukturu Ukrajiny cílil na plynárenská...

Povolení stavby do měsíce a online. Úředníci v obavách, mezi stavaři skepse

27. dubna 2024

Premium Místo obíhání stavebních úřadů a shánění razítek k povolení stavby nebo rekonstrukce bude lidem...

Bývalý fitness trenér Kavalír zrušil asistovanou sebevraždu, manželka je těhotná

Bývalý fitness trenér Jan Kavalír (33) trpí osmým rokem amyotrofickou laterální sklerózou. 19. dubna tohoto roku měl ve...

Herečka Hunter Schaferová potvrdila románek se španělskou zpěvačkou

Americká herečka Hunter Schaferová potvrdila domněnky mnoha jejích fanoušků. A to sice, že před pěti lety opravdu...

Tenistka Markéta Vondroušová se po necelých dvou letech manželství rozvádí

Sedmá hráčka světa a aktuální vítězka nejprestižnějšího turnaje světa Wimbledonu, tenistka Markéta Vondroušová (24), se...

Horňáci versus dolňáci. Víme, čemu muži dávají přednost, a je to překvapení

Ženské tělo je pro muže celkově velmi atraktivní a nabízí jejich očím mnoho zajímavých partií. Největší pozornosti se...

Hello Kitty slaví padesátiny. Celý svět si myslí, že je to kočička, jenže není

Kulatý obličej se dvěma trojúhelníkovýma ušima, drobný čumáček, vousky a červená mašle na uchu. Taková je Hello Kitty,...