ilustrační snímek

ilustrační snímek | foto: AP

Nadprůměrné teplo potrvá do zítřka. Od středy se ochladí, přijdou i bouřky

  • 11
Česko čekají ještě dva velmi teplé dny, než přijde studená fronta. Je pravděpodobné, že v pondělí i v úterý padnou teplotní rekordy. Maximální teploty meteorologové očekávají v rozmezí 27 až 31 stupni Celsia. „Ve středu se při přechodu studené fronty od západu ochladí. Ve čtvrtek a v pátek čekáme teploty pod hranicí letních 25 stupňů,“ sdělil meteorolog Pavel Borovička z ČHMÚ.

V neděli byl na 32 stanicích ze 161, které měří aspoň 30 let, překonán teplotní rekord pro 10. září. Z toho na 2 stanicích ze 14, které měří aspoň 100 let. Těmito stanicemi byly Teplice s maximální teplotou 30,4 stupňů a Milešovka s maximální teplotou 26,8 stupňů.

„Je přitom pravděpodobné, že teplotní rekordy budou překonány také během dneška a zítřka,“ dodal Borovička.

V pondělí bude jasno až polojasno. Ráno ojediněle mlhy. Nejvyšší teploty 27 až 31 stupňů. Očekává se slabý proměnlivý nebo jihozápadní vítr. V noci na úterý bude polojasno až skoro jasno. K ránu se ojediněle vytvoří mlhy. Nejnižší teploty 16 až 12 stupňů, v údolích kolem 10 stupňů.

Více na Počasí iDNES.cz

V úterý bude většinou polojasno. Ráno se mohou objevit ojediněle mlhy. Večer se na krajním západě objeví ojediněle přeháňky. Nejvyšší teploty 27 až 31 stupni.

Ve středu meteorologové očekávají zataženo až oblačno, jen na východě zpočátku až polojasno. „Od západu se postupně na většině území přidají déšť nebo přeháňky, místy bouřky. Večer na severozápadě ustávání srážek a ubývání oblačnosti,“ uvedl Borovička.

Nejnižší noční teploty budou 18 až 14 stupňů. Nejvyšší denní teploty 21 až 26 stupňů Celsia, na východě až 29 stupňů. Mírný jihozápadní až západní vítr 2 až 6 m/s se bude měnit na severozápadní a v bouřkách přechodně zesílí.

Ve čtvrtek bude oblačno až polojasno, zpočátku v jihovýchodní polovině území oblačno až zataženo a místy déšť nebo přeháňky. „Postupně čekejte od západu další ubývání oblačnosti a ustávání srážek,“ uvedl meteorolog.

Nejnižší noční teploty 16 až 11 stupňů Celsia, na západě a severozápadě Čech při zmenšené oblačnosti kolem 9 stupni. Nejvyšší denní teploty 19 až 23 stupňů.

V pátek už bude jasno až polojasno, ráno ojediněle mlhy. Nejnižší noční teploty 7 až 3 stupně a ojediněle přízemní mrazíky, na východě kolem 8 stupňů. Nejvyšší denní teploty 20 až 24 stupňů.

Vyhlídka počasí od soboty do pondělí:
Polojasno až oblačno. Ojediněle, postupně místy přeháňky a ojediněle bouřky. Nejnižší noční teploty 10 až 5 stupňů, postupně 15 až 10 stupňů. Nejvyšší denní teploty 22 až 27 stupňů Celsia.


Výsledky voleb

Volby do Evropského parlamentu vyhrálo v Česku hnutí ANO. Koalice SPOLU skončila na druhém místě. Koalice Přísahy a Motoristů a Stačilo! předběhli STAN a Piráty.

Video