ilustrační snímek

ilustrační snímek | foto: Jitka Skořepová

V týdnu se oteplí, převládne slunečné počasí. V noci bude dál mrznout

  • 0
Během tohoto týdne bude na území Česka ubývat přeháněk i oblačnosti a postupně převládne slunečné počasí. Teploty přes den budou stoupat, o víkendu se mohou vyšplhat až k deseti stupňům Celsia. V noci bude však dál mrznout. Vyplývá to z týdenní předpovědi počasí Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ).

V příštích čtyřech týdnech se bude převážně postupně oteplovat. Po polovině března už by teploty neměly klesat pod nulu ani v noci, vyplývá z měsíčního výhledu ČHMÚ. Srážek bude spíš méně, než je v tomto období obvyklé.

Teploty podle meteorologů v těchto dnech zůstávají nižší, než bývá obvyklé na začátku března. Proudění studeného vzduchu od severovýchodu bude pokračovat i v nejbližších dnech. 

Více na Počasí iDNES.cz

„Čekají nás tedy nejdřív spíš zimní teploty, ale sněhových přeháněk i oblačnosti bude ubývat a během týdne postupně převládne slunečné počasí. I díky němu začnou teploty přes den stoupat, na konci týdne až k deseti stupňům Celsia,“ uvedli pracovníci ČHMÚ na sociálních sítích.

Zatímco dnes teploměr ukáže přes den nejvýše plus pět stupňů, v úterý budou maxima kolem osmi stupňů Celsia, jen na severovýchodě republiky se teploty nedostanou nad dva stupně nad nulou. 

Ke konci týdne se teploty v celé zemi dostanou k osmi až deseti stupňům. V noci a nad ránem bude stále mrznout, teploty klesnou během týdne při malé oblačnosti ojediněle i deset stupňů pod nulu.

Začátkem týdne bude ještě na většině území převažovat zatažená obloha, poté očekávají meteorologové jasno či polojasno. Dnes a v úterý by podle předpovědi mohlo hlavně na severu a severovýchodě země občas sněžit, postupně ale bude srážek i oblačnosti ubývat a převládne slunečné počasí.

Proti dlouhodobým teplotám bude nynější týden podle měsíčního výhledu podprůměrný. V dalších dvou týdnech se bude postupně oteplovat, na přelomu března a dubna přijde mírné ochlazení. 

„Týdenní průměry nejnižších nočních teplot by se měly pohybovat kolem plus jednoho stupně Celsia a nejvyšších denních teplot kolem 11 stupňů Celsia,“ uvedl ČHMÚ ke čtvrtému týdnu předpovědi. Množství srážek předpokládá v nynějším a následujícím týdnu podprůměrné, v dalších dvou týdnech průměrné.

Pro období ode dneška do 3. dubna je průměrný úhrn srážek 39 milimetrů. Dlouhodobá průměrná teplota v Česku v tomto období je čtyři stupně Celsia. Měsíční výhled vyjadřuje celkový charakter počasí, nepostihuje proto všechny možné výkyvy, upozorňuje ČHMÚ.

Úspěšnost výhledu se podle meteorologů pohybuje u teplot kolem 75 procent, u srážek kolem 65 procent. Předpověď na třetí a čtvrtý týden se často blíží dlouhodobým klimatickým hodnotám pro příslušná období.

,

Výsledky voleb

Volby do Evropského parlamentu vyhrálo v Česku hnutí ANO. Koalice SPOLU skončila na druhém místě. Koalice Přísahy a Motoristů a Stačilo! předběhli STAN a Piráty.

Video