Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Pokud u něčeho nechceme být, tak prostě nejsme, říká šéf poslanců Pirátů

  17:27
Když Sněmovna schvalovala daň z nečekaných zisků kvůli pokrytí nákladů na zastropování cen energií, chvíli to vypadalo, že se láme koalice. Čtyři poslanci Pirátů prosazovali, aby byly „válečnou daní“ zdaněny i banky střední velikosti. Nikdo další se nepřidal. Piráti pak disciplinovaně hlasovali s vládou pro celý zákon. Většina 108 hlasů pětikoalice zatím spolehlivě drží.

Šéf Pirátů Ivan Bartoš a předseda poslaneckého klubu Jakub Michálek ve Sněmovně | foto: Ladislav Křivan, MAFRA

I když Piráti už delší dobu chodí na tiskovky většinou sami, bez politiků hnutí STAN. A také přesto, že se Piráti postavili na zadní, a zatím odmítají v Praze sestavit koalici po vzoru té vládní, jak by si to přál premiér Petr Fiala, a trvají na tom, že v koalici má být i hnutí Praha Sobě Jana Čižinského, což zase odmítají občanští demokraté.

„Máme možnost realizovat naše vize v rámci té koalice, výrazně větší, než bychom měli v opozici nebo s těmi stranami, které jsou v opozici,“ řekl iDNES.cz šéf poslanců Pirátů Jakub Michálek, autor neúspěšného návrhu, aby „válečná daň“ dopadla i na banky střední velikosti.

„Pokud u něčeho být nechceme, tak u toho prostě nejsme, zdržíme se hlasování, jako jsme to udělali s těmi bankami,“ uvedl Michálek. Pořád ale podle něj platí, že se Pirátům vyplatí být u toho.

„Já jsem nikdy nezvažoval, že bychom koalici opustili. Nebylo by to dobré pro lidi, kteří nás poslali s nějakou misí,“ řekl iDNES.cz Michálek.

Vidím hodně věcí, co jsme prosadili, říká Bartoš

„Pokud bych se podíval zpětně na rok ve vládě, vidím hodně věcí, co jsme prosadili a na čem jsme vyjednali uspokojivý kompromis. Stavební zákon, vznik Digitální a informační agentury, windfall tax, změny v sociální oblasti,“ vypočítává šéf Pirátů, ministr pro místní rozvoj Ivan Bartoš.

„ODS samozřejmě jede své priority, nicméně jsme v mezích koaliční smlouvy a programového prohlášení vlády. Velmi důležité je pro nás třeba jmenování paní Laurenčíkové do pozice zmocněnkyně pro lidská práva či protikorupční role ministra Šalomouna,“ uvedl šéf Pirátů.

Nezávislost městských firem může oslabit, Piráti chtějí větší slovo rady

A jmenoval i dvě pro Piráty důležité věci, které bude chtít jeho strana prosadit. „Vyšší zdanění těžby ve věci příjmů rozpočtu a valorizační vzoreček pro navyšování rodičovské jsou v koaliční smlouvě, takže věřím, že se realizovat budou,“ prohlásil Bartoš. Potěšilo by ho, kdyby se koalice vrátila k návrhu Pirátů přesunout ovoce a zeleninu do nižší sazby DPH, a kdyby se stihlo probrat jednodušší umisťování obnovitelných zdrojů energie na střechy domů.

„Kdyby si někdo historicky kladl otázku, jestli třeba ODS zavede rekordně vysoké daně pro banky, tak by nic takového neodhadl. To jsme i v té mimořádné situaci prosadili,“ říká Michálek.

Zatím asi nejdůležitější je, že jsme prosadili Digitální agenturu, což je první krok k tomu, abychom mohli lidem poskytovat digitální služby, a druhá věc je způsob, jakým ministr zahraničí a celá vláda přistoupili k ukrajinské krizi. Byl správný a my jsme se kompetentně vypořádali s tou vlnou uprchlíků a s tím, že by ti, kteří nejvíce vydělávají na té krizi, by měli platit i její náklady,“ uvedl pro iDNES.cz šéf poslanců Pirátů.

„Prioritou je teď vyřešit akutní věci, což je třeba ten nesmysl, že někdo blbě nastavil valorizační vzoreček a do předčasného důchodu chodí desetitisíce lidí a je to nastavené, že když by pracovali déle, dostali by nižší důchody. To je samozřejmě nesmysl a musí se to řešit přednostně. A pak chceme, aby nejdříve všechny vládní strany řekly, kde chtějí vzít zdroje na vyřešení strukturálního deficitu,“ říká Michálek.

„A jakmile budeme vědět, kolik peněz máme na ten strukturální deficit, tak se budeme bavit o tom, které z volebních slibů, jež mají rozpočtové dopady, se budou realizovat. Přáli bychom si, aby se část peněz dostala třeba prostřednictvím rodičovské k rodinám s malými dětmi.

Přitom mezi návrhy expertů Národní ekonomické rady vlády, o nichž je ministr financí Zbyněk Stanjura ochoten uvažovat, patří naopak zkrácení rodičovského příspěvku, s čímž mají kromě Pirátů problém i lidovci.

Spory v Praze vládu neovlivní, říkají Piráti

Bartoš odmítá variantu, že by se spory o koalici v Praze mohly přenést na vládní úroveň. „A jak souvisí ustanovení pražské koalice s Piráty ve vládě? V Praze požadavek Spolu neodpovídá výsledku voleb. Měli méně než 25 procent. Z logiky věci je požadavek na primátora a většinu v radě neadekvátní, neboť většina voličů si nepřeje, aby vládli Praze sami,“ uvedl pro iDNES.cz předseda Pirátů.

Spory o to, jaká bude v Praze nakonec koalice, nerozklíží partnerství na vládní úrovni ani podle Michálka. Dělá to drobné napětí, ale není to nic, od čeho by se odvíjela politika. Samozřejmě to jednání je vedeno hodně ze zákopů. ODS chce jak většinu v radě, tak primátora. Nikdo normální by nevlezl do partnerství, kde všechny parametry určuje váš partner,“ uvedl Michálek

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Historik: Metro mělo původně vést středem magistrály a jezdit přes mosty

  • Nejčtenější

Nahá umělkyně za zvuků techna házela před dětmi hlínou. Už to řeší policie

3. května 2024  10:10,  aktualizováno  13:43

Policie prošetřuje vystoupení, ke kterému došlo na Akademii výtvarných umění (AVU). Umělkyně a...

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Přes Česko přešly bouřky s krupobitím. Dálnici D1 pokrylo bahno a větve

6. května 2024  15:47,  aktualizováno  7.5

Do Česka přišly přívalové deště, na některých místech padaly i kroupy. Hasiči hlásili desítky...

Německo je otřeseno. Přišel brutální útok na politika, pak následoval další

4. května 2024  17:40,  aktualizováno  21:09

Na lídra kandidátky německé sociální demokracie (SPD) v Sasku do evropských voleb Matthiase Eckeho...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Vyváděla strašné věci. Zahradil označil Jourovou za nejhorší z eurokomisařů

4. května 2024

Premium Když Česko vstoupilo 1. května do Evropské unie, byl tam matador ODS Jan Zahradil kooptován...

Aktivisté žádají konec pedagožky Univerzity Karlovy a přednášky o „genocidě v Gaze“

6. května 2024  12:46,  aktualizováno  7.5 9:13

Karlova univerzita by měla přehodnotit zaměstnávání osob jako je doktorka Irena Kalhousová, uvádí...

Kastrace už není pro změnu pohlaví nutná, řekl soud.. Prosazovali to i Piráti

7. května 2024,  aktualizováno  9:04

Ústavní soud rozhodll, že operace už nadále nebude podmínkou pro úřední změnu pohlaví. Česko bylo...

Izraelská armáda drží palestinskou stranu Rafáhu, zabila dvacet členů Hamásu

7. května 2024  7:44,  aktualizováno  8:29

Izraelská armáda ráno oznámila, že její jednotky operují v některých oblastech na východě Rafáhu v...

Na D7 před Prahou bourala tři auta, hasiči kvůli dešti řešili desítky událostí

7. května 2024  7:44,  aktualizováno  8:05

Hasiči kvůli silnému dešti a bouřkám řešili v pondělí a v noci na úterý desítky událostí. Často...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

V 59 letech zemřela herečka Simona Postlerová, ještě v sobotu zkoušela

Zemřela divadelní a filmová herečka Simona Postlerová, bylo jí 59 let. Zprávu o úmrtí potvrdil nadační fond Dvojka...

Dara Rolins je po další plastice. Kritiku fanoušků nechápe, cítí se svěží

Zpěvačka Dara Rolins (51) se na čas stáhla z veřejného života. V tom období prodělala „estetický zákrok“ a na sociální...

Titěrné sukně i míčky na podpatcích. Zendaya vzkřísila trend tenniscore

S nadsázkou bychom mohli říct, že největší tenisovou událostí tohoto roku je premiéra snímku Rivalové. Aspoň co se módy...

Je to šílený, hodnotily firmy práci řemeslníků, kteří opravili střechu

Po zimě se často ukážou mnohé „vady na kráse“ domu, střechy nevyjímaje. Někdy nezbývá nic jiného než kompletní výměna....

Ukradené auto s AirTagem si našel, ale od policie dostal vynadáno

Vyjít ráno před dům a nenajít tam svůj vůz je noční můrou každého majitele. Do takové nezáviděníhodné situace se dostal...