Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Pirátům vadí, že se dál vyplácejí dotace Agrofertu, dali trestní oznámení

  10:15aktualizováno  15:33
Piráti podali trestní oznámení kvůli tomu, že české úřady dál vyplácejí dotace holdingu Agrofert i přes podezření, že je premiér Andrej Babiš (ANO) ve střetu zájmů. Strana o tom v úterý informovala v tiskové zprávě. Podle Pirátů se záležitostí zabývá Národní centrála proti organizovanému zločinu (NCOZ).
Piráti chtějí zabránit dalšímu proplácení dotací Agrofertu

Piráti chtějí zabránit dalšímu proplácení dotací Agrofertu | foto: iDNES.tv

Premiér Babiš vložil Agrofert do svěřenských fondů. Piráti v minulosti několikrát vyzvali české úřady, aby proplácení dotací zastavily. 

Vzhledem k tomu, že se tak nestalo, podal senátor Lukáš Wagenknecht (za Piráty) společně se dvěma stranickými analytiky na začátku listopadu trestní oznámení pro podezření na porušení povinnosti při správě cizího majetku, zneužití pravomoci úřední osoby nebo spáchání dotačního podvodu.

„Jde zjevně o systémovou korupci, která se projevuje převzetím státu pro osobní výhody pana premiéra Babiše, který by měl sledovat zájem České republiky, a nikoliv koncernu Agrofert. Jestliže v současné situaci opět nějaká osoba přidělí zakázku či dotaci společnostem z koncernu Agrofert, tak musí počítat s vysokým rizikem trestního postihu,“ uvedl Wagenknecht.

Wagenknecht už v minulosti podal za Piráty také žalobu k Soudnímu dvoru EU, ve které navrhuje, aby soud konstatoval nečinnost Evropské rady v otázce Babišova údajného střetu zájmů.

Senátor měl v minulosti s Babišem spory, ještě když působil jako jeho náměstek na ministerstvu financí. Babiš Wagenknechta dlouhodobě kritizuje, v pondělí ho označil za udavače.  

Ministerstvo pro místní rozvoj v neděli obdrželo auditní zprávu Evropské komise ohledně Babišova možného střetu zájmů. Z vyjádření ministerstva vyplývá, že dokument nyní nelze zveřejnit, protože nejde o finální verzi. Týdeník Respekt však v neděli uvedl, s odvoláním na dva nezávislé zdroje obeznámené s průběhem řízení a obsahem dokumentu, že zpráva potvrdila Babišův střet zájmů. 

Opozice chce projednat výsledek auditu Evropské komise na plénu Sněmovny. Na úterní schůzce se na tom dohodli zástupci ODS, Pirátů, KDU-ČSL, TOP 09 a STAN. Podle předsedy Pirátů Ivana Bartoše, který schůzku svolal, není po pondělních vyjádřeních šéfa poslanců ANO Jaroslava Faltýnka pravděpodobné, že se poslanci v úterý k záležitosti na schůzce dostanou.

Audit Agrofertu je konečný, oznámila komise EU. Premiér Babiš tvrdí opak

Předseda STAN Vít Rakušan uvedl, že opozice je připravena projednat zprávu i v jiný den, a to i v neveřejném režimu. Nevyloučil ani možnost svolat kvůli záležitosti mimořádnou schůzi Sněmovny. 

„Uzavřené jednání Sněmovny je schůdná, nicméně až krajní varianta. Nic ale nebrání ani tomu, aby byla zpráva zveřejněna nyní a úplně,“ řekla předsedkyně TOP 09 Markéta Pekarová Adamová. Podle ní má veřejnost právo znát obsah auditu, když Česku hrozí, že na jeho základě bude vracet do evropského rozpočtu stovky milionů korun. Šéfka TOP 09 také uvedla, že evropské právo umožňuje zveřejnění auditu, je-li na tom veřejný zájem.

Pokud by Sněmovna odmítla bod zařadit na jednání pléna, je podle předsedy KDU-ČSL Marka Výborného důležité věc řešit na sněmovním kontrolním výboru.

Předseda Pirátů Bartoš novinářům řekl, že zástupci opozice se chtějí obrátit i na vicepremiéra Jana Hamáčka (ČSSD), který účast na úterní schůzce odmítl. Ten v pondělí sdělil, že dokud nebude znát obsah zprávy a návrh postupu od ministerstva pro místní rozvoj, nebude se žádných jednání mimo vládu účastnit. Předseda poslaneckého klubu ČSSD Jan Chvojka však v úterý řekl ČTK, že vládní ČSSD návrh, aby Sněmovna zařadila diskusi k auditu, podpoří. Podle sociálních demokratů by měl být také dokument Evropské komise zveřejněn, pokud je to podle předpisů možné.

Pozvání předsedy Pirátů na úterní schůzku nevyslyšeli ani komunisté a SPD, žádná ze stran ale projednání auditu bránit nebude. Předseda SPD Tomio Okamura by chtěl o věci mluvit až poté, co se seznámí s obsahem auditu. „Jsme pro zveřejnění, podpoříme projednání, ale až ji budeme mít k dispozici,“ uvedl.

Komunisté by upřednostnili neveřejné projednání dokumentu. „Všichni vnímáme, že tato zpráva je důvěrným materiálem,“ uvedl poslanec Jiří Dolejš.

V rámci změn programu schůze poslanci později v úterý schválili, že jednání o auditu ke střetu zájmů premiéra Babiše se bude konat ve čtvrtek dopoledne.

Babiš vložil holding do sveřenských fondů v únoru 2017, aby dostál povinnostem podle nového zákona o střetu zájmů. Zákon znemožňuje firmám vlastněným členy vlády žádat o dotace a o státní zakázky a omezuje i jejich právo na vlastnictví médií. Loni vstoupilo v platnost evropské nařízení zakazující střet zájmů, které podmínky ještě zpřísňuje.

Předběžná verze auditu Evropské komise, která unikla do médií letos na jaře, také konstatovala, že český premiér ve střetu zájmů je. Podle předběžné zprávy hrozí, že by Česko mělo vracet Evropské unii asi 450 milionů korun. Babiš opakovaně tvrdí, že ve střetu zájmů není a že Česko žádné peníze vracet nebude.

Autoři: ,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Řidič Porsche srazil na chodníku ženu s kočárkem

  • Nejčtenější

Nahá umělkyně za zvuků techna házela před dětmi hlínou. Už to řeší policie

3. května 2024  10:10,  aktualizováno  13:43

Policie prošetřuje vystoupení, ke kterému došlo na Akademii výtvarných umění (AVU). Umělkyně a...

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Německo je otřeseno. Přišel brutální útok na politika, pak následoval další

4. května 2024  17:40,  aktualizováno  21:09

Na lídra kandidátky německé sociální demokracie (SPD) v Sasku do evropských voleb Matthiase Eckeho...

Vyváděla strašné věci. Zahradil označil Jourovou za nejhorší z eurokomisařů

4. května 2024

Premium Když Česko vstoupilo 1. května do Evropské unie, byl tam matador ODS Jan Zahradil kooptován...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Auto vyjelo z vozovky a srazilo tři lidi. Žena zemřela, dvě vnučky jsou zraněné

2. května 2024  16:40,  aktualizováno  3.5 12:38

Osobní auto srazilo dnes odpoledne v Čáslavicích na Třebíčsku ženu a dvě děti. Žena srážku...

Izraelská armáda se připravuje na ofenzivu, evakuuje část Rafáhu, píší média

6. května 2024  6:50,  aktualizováno  6:54

Aktualizujeme Izraelská armáda zahájila evakuaci části Rafáhu na jihu Pásma Gazy před dlouho chystanou ofenzivou...

Začátek týdne bude oblačný s přeháňkami. Slunce se vrátí ve středu

6. května 2024  6:23

Zataženo až oblačno vydrží na většině míst v Česku až do poloviny týdne. Česku se nevyhne ani déšť,...

Prezidentské volby v Panamě vyhrál spojenec exprezidenta odsouzeného za korupci

6. května 2024  6:18

Prezidentské volby v Panamě vyhrál pravicový politik José Raúl Mulino, jehož kandidaturu teprve...

Test nákupu lístků na MS od překupníků. Nevyplatí se to, hokej nejspíš neuvidíte

6. května 2024

Organizátoři i policie varují: Kupovat vstupenky na mistrovství světa v hokeji od někoho jiného než...

10 nejčastějších podvodů na internetu: Dokážete ochránit sebe i svou rodinu?
10 nejčastějších podvodů na internetu: Dokážete ochránit sebe i svou rodinu?

V digitální éře, kde technologie proniká do všech aspektů našich životů, se také zvyšuje riziko podvodů. Od falešných e-mailů a inzerátů až po...

V 59 letech zemřela herečka Simona Postlerová, ještě v sobotu zkoušela

Zemřela divadelní a filmová herečka Simona Postlerová, bylo jí 59 let. Zprávu o úmrtí potvrdil nadační fond Dvojka...

Dara Rolins je po další plastice. Kritiku fanoušků nechápe, cítí se svěží

Zpěvačka Dara Rolins (51) se na čas stáhla z veřejného života. V tom období prodělala „estetický zákrok“ a na sociální...

Titěrné sukně i míčky na podpatcích. Zendaya vzkřísila trend tenniscore

S nadsázkou bychom mohli říct, že největší tenisovou událostí tohoto roku je premiéra snímku Rivalové. Aspoň co se módy...

Je to šílený, hodnotily firmy práci řemeslníků, kteří opravili střechu

Po zimě se často ukážou mnohé „vady na kráse“ domu, střechy nevyjímaje. Někdy nezbývá nic jiného než kompletní výměna....

Ostrov kanibalů. Stalinistický režim na Sibiři zrealizoval noční můru

Pochytali na moskevských ulicích tisíce lidí, zločince, straníky, dělníky, matky od rodin. Deportovali je na Sibiř....