Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Evropě chybí vize o vztahu s Ruskem po válce na Ukrajině, míní Pekarová

  15:14
Předsedkyně Sněmovny Markéta Pekarová Adamová z TOP 09 je přesvědčena o tom, že se Rusům nedaří a ani nepodaří převzít na bojišti na Ukrajině iniciativu. Dodala, že je třeba odmítnout tezi, že dodávkami zbraní Ukrajině se přilévá olej do ohně, jednat o míru lze pouze z pozice síly a Evropě chybí jasná představa, jaké vztahy chce mít s Ruskem po konci války.
Na dvoudenní konferenci předsedů parlamentů zemí EU přijel i předseda horní...

Na dvoudenní konferenci předsedů parlamentů zemí EU přijel i předseda horní komory slovinského parlamentu Marko Lotrič, předsedkyně dolní komory slovinského parlamentu Urška Klakočar Zupančičová, předseda Senátu Miloš Vystrčil, předsedkyně Poslanecké sněmovny Markéta Pekarová, předsedkyně dolní komory španělského parlamentu Meritxell Batetová a předseda horní komory španělského parlamentu Ander Gil. (24. dubna 2023) | foto: ČTK

„Ukrajinská armáda dnes kontroluje výrazně více území, než při našem loňském setkání. Ztráty jsou sice stále vysoké – jak mezi vojáky, tak mezi civilisty, ale Rusům se nedaří, a jsem přesvědčena, že se jim již nepodaří, převzít na bojišti iniciativu,“ řekla v pondělí na konferenci předsedů parlamentů Evropské unie v Praze.

Podpora Ukrajiny mezi Evropany podle ní možná už není tolik emotivní, nicméně dramaticky neklesá. V této souvislosti také varovala před demagogií a vědomou polarizací veřejného mínění.

Před Evropou je podle Pekarové Adamové pět hlavních úkolů. Prvním je otázka rozšíření EU, přičemž směřování Ukrajiny k členství v bloku by mělo být reflektováno v procesu obnovy země, míní. Dalším úkolem je bezprostřední pomoc, včetně například odminování ukrajinského území. „Odhaduje se, že množství min, které byli Rusové schopni instalovat během roku, by se současným tempem odstraňovalo po dobu minimálně deseti let,“ řekla.

Podporou Ukrajiny bráníte i sebe, řekl Perebyjnis. Vystrčil mu dal medaili

Hovořila též o nutnosti dodávek zbraní pro Ukrajinu. „Musíme si uvědomit, že se rozhoduje na bojišti. Proto je třeba naprosto odmítnout tezi, že dodávkami zbraní bránícímu se napadenému státu jen přiléváme oleje do ohně. Je to právě naopak. I ti, co vyzývají k diplomatickému řešení, by měli uznat, že jednat o míru lze pouze z pozice síly,“ poznamenala. Dodávky zbraní jsou k tomu podle ní nezbytnou podmínkou.

Podle předsedkyně Sněmovny je nutné dělat vše pro to, aby Ukrajina válku vyhrála co nejdříve. Evropě také chybí jasná představa, jaké vztahy chce mít s Ruskem po konci války, míní. Vést o tom debatu je podle ní zásadním úkolem.

Ruskou invazi na Ukrajinu dala do souvislostí i se vztahem Číny a Tchaj-wanu. „Vítězství ruské diktatury a brutality na Ukrajině by pouze povzbudilo další potenciální agresory od Blízkého východu po Tchajwanskou úžinu,“ uvedla. Agrese proti Tchaj-wanu by podle Pekarové Adamové znamenala extrémní dopad na Evropu i v ekonomické oblasti. Za potřebné považuje přesvědčit o skutečném stavu věcí partnery v Africe, Asii či Latinské Americe.

V závěru předsedkyně Sněmovny pozvala kolegy na parlamentní summit Krymské platformy, který se uskuteční 24. října v Praze. Platforma sdružuje národní a mezinárodní snahy o osvobození poloostrova.

Přilévá Evropa dodávkami zbraní na Ukrajinu olej do ohně?

celkem hlasů: 1114
Hlasování skončiloČtenáři hlasovali do 0:00 pondělí 1. května 2023. Anketa je uzavřena.

EU překvapila Rusko jednotou, řekl Rakušan

Evropská unie překvapila Rusko po jeho invazi na Ukrajinu svou jednotou, rázností a rozhodností, řekl vicepremiér a ministr vnitra Vít Rakušan ze STAN. Ocenil, že tím unie ukázala, že stojí za svými hodnotami. EU podle něj v posledních letech z historického hlediska stála možná před největšími výzvami od druhé světové války.

Rakušan zmínil některé krize posledních dvou desetiletí, například ekonomickou krizi z let 2008 a 2009, migrační krizi před osmi lety nebo covidovou epidemii. „Čím si prošla Evropa, se bude z historického odstupu brát jako jedno z nejtěžších poválečných období, které přinášelo velké výzvy,“ uvedl.

Stavíme obrannou zeď proti Západu. Putin se stal hrdinou africké televize

Vicepremiér připustil, že loni na počátku krize spojené s ruskou vojenskou invazí na Ukrajinu měl jisté obavy, jak jednotná dokáže EU být. „Zda dokážeme pojmenovávat své hodnoty a stát za nimi,“ řekl. Připomněl, že třeba v covidové krizi trvalo dlouho najít společnou cestu, prvním krokem naopak bylo uzavření hranic, a to v mnohem větší míře než při migrační krizi.

Postoj k ukrajinské krizi však byl jiný, unie i její obyvatelé podle Rakušana ukázali neobyčejnou míru solidarity. „Rusko nebylo ničím víc překvapeno, než tím, jak jednotně, rázně a rozhodně jsme reagovali,“ uvedl Rakušan. EU i její členové zvládají jasně pojmenovávat, kdo je agresor a oběť, celoevropská řešení pak dodržují i na úkor vlastního komfortu, dodal.

V budoucnu se podle něj samozřejmě najdou témata, kde jednota unie nebude stejná jako v případě války na Ukrajině. „Ale ukázali jsme, že máme shodu na tom, jaké hodnoty jako Evropané zastáváme,“ zdůraznil. Úkolem politiků je nyní podle Rakušana přesvědčovat lidi, že další pomoc Ukrajině má smysl. Musí být stejně dlouhá, jako bude ruská agrese, míní. „Ukrajina brání naše hodnoty, brání demokracii,“ řekl.

Autoři: ,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Divoké oslavy mistrů světa: Špaček zničil i sako

  • Nejčtenější

Ženě se do ruky zakousl pes. Muž, který jí přispěchal na pomoc, zvíře zabil

29. května 2024  15:12

Ženu v Žihli na Plzeňsku vážně pokousal volně pobíhající pes. Na pomoc jí přiběhl příbuzný, který...

„Krok ke třetí světové.“ Ukrajinci zasáhli klíčovou ruskou radarovou stanici

25. května 2024  12:55

Ukrajinská armáda zřejmě tento týden zasáhla významnou ruskou radarovou stanici, která je součástí...

{NADPIS}

{LABEL} {POPISEK}

Brutální útok nožem v Mannheimu, policista po něm bojuje o život

31. května 2024  13:12,  aktualizováno  18:49

Šest lidí v pátek utrpělo zranění při útoku nožem na náměstí v centru německého Mannheimu, uvedla...

Nemocnému synovi vstříkla do krve vodu. Chtěla jsem, aby to skončilo, řekla

29. května 2024  13:51

Mimořádně nešťastný případ matky samoživitelky a jejího vážně nemocného dítěte řeší Městský soud v...

{NADPIS}

{LABEL} {POPISEK}

Česko explodovalo zlatou hokejovou radostí, fanoušci v Praze kolabovali

26. května 2024  11:40,  aktualizováno  23:29

Česko v neděli zažilo hokejový svátek. Fanoušci vyrazili sledovat finále mistrovství světa na...

Nový masivní útok na ukrajinské domy a elektrárny. Střely letěly až ke Slovensku

1. června 2024  9:31,  aktualizováno  16:14

Sledujeme online Rusko v noci provedlo rozsáhlý útok na ukrajinskou energetickou infrastrukturu. Škody hlásí v pěti...

Slovenský ministr vnitra Šutaj Eštok je po Pellegrinim novým předsedou Hlasu

1. června 2024,  aktualizováno 

Vládní stranu Hlas-sociální demokracie (Hlas-SD) na Slovensku nově povede Matúš Šutaj Eštok. Funkci...

Senioři chtějí technologiím rozumět, motivuje je status „cool babičky“, říká expert

1. června 2024

Premium Čeští senioři stále více používají moderní technologie a mají zájem se v tom zdokonalovat. Nástroje...

Poplach v německém Porúří. Střelec zasáhl čtyři lidi, pátrá po něm i vrtulník

1. června 2024  15:54

Policie v Porúří na západě Německa pátrá po útočníkovi, který dnes dopoledne na dvou místech ve...

Žádná tajná bokovka. S manželkou jsme rozvedeni, překvapil Petr Nedvěd

Generální manažer české hokejové reprezentace Petr Nedvěd (52) byl po divoké oslavě zlaté medaile z mistrovství světa...

Posedlost sexem, tíže lásky, nekrofilie. Gejšin příběh zmátl Japonsko

Vine se jím sex, mocná záliba v sexu. Rovněž láska. Neukojitelná, doslova vražedná. Onen příběh se odehrál v kulisách...

Brankář Dostál zklamal fanynky. Randí s finskou volejbalistkou, bývalkou Nečase

Neprůstřelný gólman Lukáš Dostál (23) byl hvězdou letošního mistrovství světa v hokeji. Nadšení z něj byli nejen mužští...

Vznikající nádor v těle signalizuje celá plejáda příznaků, říká neurochirurg

Premium Narodil se v USA, zkušenosti sbíral i ve světě, ale doma je v Praze. Specialista na operace mozku Jan Šroubek si nyní...

Hoši, nádhera, děkují celebrity za hokejové zlato. Pokáč baví vítěze písničkou

Česká hokejová reprezentace získala po čtrnácti letech zlato na mistrovství světa. Obrovský úspěch nadchl nejen...