Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Pediatrů je dost, ale problém je návrat ke studiu po mateřské, míní odborníci

  17:01
Česko dlouhodobě trápí krize dětských lékařů a odborné společnosti se neshodují v tom, jak ji vyřešit. Podle Sdružení praktických lékařů pro děti a dorost by pomohl návrat k samostatnému studijnímu oboru praktický lékař. S tím nesouhlasí Česká pediatrická společnost ČLS JEP, podle které by změna ve vzdělávání nepomohla. Pediatrů je nyní dost, ale přichází až po mateřské, tvrdí.
ilustrační snímek

ilustrační snímek | foto: Depositphotos

Šárka Fingerhutová je zástupkyní mladých pediatrů České pediatrické společnosti (ČPS). Atestaci z dětského lékařství absolvovala v letech, kdy byl obor pediatrie rozdělený na dva. Mladí lékaři si tehdy museli vybrat, zda půjdou dělat atestaci z praktického lékařství pro děti a dorost, nebo z dětského lékařství.

Tato podmínka byla v roce 2017 zrušena a dnešní studenti pediatrie si mohou vybrat, zda půjdou sloužit do nemocnice, nebo do ordinace. Generace Šárky Fingerhurové, která pracuje jako dětská lékařka v nemocnici, však tuto možnost nemá.

„Nyní bych nemohla jít pracovat jako lékařka do ordinace, musela bych si udělat nákladný tříměsíční rekvalifikační kurz. Kvituji, že dnešní absolventi mají možnost prostupnosti mezi obory,“ míní.

Atestace z pediatrie

  • V průběhu let 2008-2019 atestovalo v oboru praktický lékař pro děti a dorost pouze necelých 30 lékařů ročně, přičemž tehdejší potřeba byla 50 a současná potřeba je až 80 lékařů za rok.
  • Od roku 2017, kdy atestace probíhá z jednoho společného oboru pediatrie, nyní atestuje poprvé od devadesátých let přes 100 pediatrů ročně.
  • Alespoň dvě třetiny z nich by měly jít do primární péče.

Za nedostatkem dětských praktiků vidí odborníci z ČPS právě rozdělení vzdělávání na dvě atestace mezi lety 2004 – 2017. Další příčinou aktuální krize podle nich je odchod do důchodu silné generace, která nastoupila do praxe v 90. letech.

Od roku 2017 jsou atestace sjednocené a zachování aktuálního systému vzdělávání je podle odborných společností cesta k tomu, jak nadále řešit krizi dětského lékařství.

Ministr zdravotnictví Vlastimil Válek však na březnovém kongresu uvedl, že podle dat více lékařů zůstává v nemocnicích a chce proto jednat o změnách ve vzdělání.

Stejný pohled jako ministr má i Sdružení praktických lékařů pro děti a dorost (SPLDD), podle kterého by problém zániku desítek ordinací ročně vyřešil návrat k samostatnému studijnímu oboru.

Předsedkyně SPLDD Ilona Hülleová v březnu uvedla, že podle ní je právě jedna atestace důvodem, proč nepřichází dost nových lékařů do ordinací.

Dětská oddělení německých nemocnic mají plno, chybí stovky lůžek i lékaři

Odborníci z České pediatrické společnosti rozporují, že by o pediatrii nebyl mezi studenty zájem. Podle Martina Kočího, předsedy spolku Mladí lékaři, je pediatrie mezi studenty lékařských fakult druhým nejpreferovanějším oborem. Ženy do ordinací však někdy chodí až po mateřské.

„Ženy se zapíší do nějakého vzdělávacího programu, potom jsou několik let na rodičovské dovolené a když se vrací zpátky, tak už se podle jejich programu nezkouší,“ nastiňuje Fingerhutová problémy, se kterými se lékařky potýkají.

Musí proto podávat individuální žádosti na ministerstvu zdravotnictví, které posuzuje, co jim bude uznáno a zda se jim vyplatí přejít do nového vzdělávání. „Běžně má ministerstvo na vyřízení tři měsíce, ale kvůli covidu a dalším záležitostem to nestíhá,“ poznamenala lékařka.

Argument rozdělení atestací je lichý

„Argument, že rozdělení atestace na lůžkovou a primární péči přinese více pediatrů v ordinacích, je lichý. Byla by tím omezená prostupnost lékařů z lůžkového oddělení do primární péče,“ dodává předseda České pediatrické společnosti (ČPS) Jiří Bronský s tím, že když by si nyní primář lůžkového oddělení chtěl otevřít oddělení praktika, nemohl by. Musel by si nejprve doplnit atestaci.

V době, kdy byly studijní obory pediatrie rozdělené, podle Bronského atestovalo nejméně lékařů za posledních 20 let, a ani praktických dětských lékařů obor neprodukoval dostatek. Studijní obory se spojily v roce 2017 a celkové počty studentů začaly stoupat po čtyřech letech, které studium pediatrie trvá.

KONTEXT: Dětí na psychiatrii prudce přibývá a odborníků je málo, říká lékař

Sdružení praktických lékařů pro děti a dorost spolu s rozdělením atestace navrhuje tříleté vzdělávání vedoucí k atestaci v oboru dětského praktického lékařství. Ani s tím však ČPS nesouhlasí, aktuální vzdělávání v délce 4,5 roku považuje za adekvátní.

„Pokud by bylo vzdělání až o 30 procent kratší, lékaři nestráví dostatek času s nejvážnějšími případy na lůžkovém oddělení,“ řekl Bronský a poznamenal, že rozdělené obory neexistují nikde jinde v Evropě.

„Při praxi se lékař naučí rozpoznávat stavy, jako je například dětský diabetes, nebo že když dítě bolí koleno, může to být například prvním příznakem leukémie. To se u kratšího programu nenaučí,“ dodal Jan Lebl, člen výboru České pediatrické společnosti.

Kdyby se vzdělávání zkrátilo, hrozí podle něj, že by vznikla generace lékařů, která by nebyla schopna kvalifikovaně pečovat o děti.

Autoři: ,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Petr Pavel přijel na návštěvu Pardubického kraje

  • Nejčtenější

Drahé a rezavé, řeší Ukrajinci zbraně z Česka. Ani nezaplatili, brání se firma

18. května 2024  12:02

Premium České zbrojařské firmy patří dlouhou dobu mezi klíčové dodavatele pro ukrajinskou armádu i tamní...

Putinova časovaná bomba. Kadyrov umírá, rozjíždí se krvavý boj o trůny

17. května 2024  14:16

Premium Ramzan Kadyrov ještě dýchá, v Čečensku se však už začíná hledat jeho nástupce. Naznačují to i...

{NADPIS}

{LABEL} {POPISEK}

Královna fetiše rozdráždila Ameriku. Její fotografce se klaní i feministky

22. května 2024

Seriál „Nejkrásnější fotografka“ či „nejlepší pin-up fotografka na světě“. Taková čestná přízviska si...

Turisté si zajeli do Afghánistánu. Střelci část Evropanů povraždili i s průvodci

18. května 2024  17:57

Neznámí ozbrojenci v pátek večer v provincii Bámján v centrální části Afghánistánu zabili tři...

{NADPIS}

{LABEL} {POPISEK}

Turek: Z Nerudové mi bývá špatně, o hlasy komoušů a progresivistů nestojím

24. května 2024

Bývalý automobilový závodník a lídr Přísahy s Motoristy Filip Turek patří mezi černé koně...

Čína ukončila cvičení v okolí Tchaj-wanu, trénovala útok s bombardéry

25. května 2024  7:14,  aktualizováno  8:02

Čína ukončila dvoudenní vojenské cvičení kolem Tchaj-wanu. Simulovala útoky s bombardéry a cvičila...

Nepokoje v Nové Kaledonii pokračují, Francie evakuuje turisty

25. května 2024  7:55

Francie začala s evakuací svých turistů z Nové Kaledonie, uvedla agentura AFP. Tento týden se...

Soud odmítl stáhnout obvinění Baldwina z neúmyslného zabití kameramanky

25. května 2024  7:38

Soudkyně v americkém státě Nové Mexiko zamítla žádost herce Aleca Baldwina o zrušení obvinění z...

Co teď dělají Zemanovi muži. Mynář má novou firmu, Kruliš si v ČNB polepšil

25. května 2024

Premium Někdejší hradní kancléř Vratislav Mynář rozšířil své podnikatelské portfolio o novou firmu. Bývalý...

Nejhorší noční můra, řekla žena, která v botě syna objevila cizí AirTag

Mého syna někdo sleduje. S takovým pocitem několik týdnů žila žena z Floridy poté, co na svůj iPhone začala dostávat...

Párkům odzvonilo. Podnikatel lije do rohlíků svíčkovou a dobývá benzinky

Na pracovních cestách se podnikatel v gastronomii Lukáš Nádvorník přejedl párků v rohlíku. Napadlo ho, že by do pečiva...

Herec Lukáš Vaculík se oženil, dívčí idol 80. let si vzal ředitelku z Primy

Lukáš Vaculík (61) se tajně oženil. Vzal si výrobní ředitelku a producentku FTV Prima Luciu Kršákovou (46). Herec a...

Klavírista Petr Malásek si zlomil obě ruce. Mohlo to dopadnout hůř, říká

Klavírista Petr Malásek (59) spadl z kola a zlomil si obě ruce. V pořadu 7 pádů Honzy Dědka popsal nehodu i jaká je...

Milan Hein odhalil neshody mezi Simonou Postlerovou a její matkou

Smrt herečky Simony Postlerové (†59) byla ranou pro celou její rodinu. Na parte ale chybělo jméno hereččiny matky Jany...