Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Poslední výstraha před vězením. Starosta Novotný musí do kurzu slušného chování

  18:13
Obvodnímu soudu pro Prahu 5 dochází trpělivost s chováním řeporyjského starosty Pavla Novotného (ODS). Soudkyně dospěla k závěru, že mu lze kvůli sérii přestupků přeměnit podmínku na vězení. Nakonec se však rozhodla dát starostovi poslední šanci. O rok prodloužila jeho zkušební dobu a nařídila, že má absolvovat program sociálního výcviku.

Starosta pražských Řeporyjí Pavel Novotný v diskusním pořadu Rozstřel. (9. prosince 2019) | foto:  David Neff, MAFRA

Starosta Pavel Novotný byl před dvěma lety pravomocně odsouzen za nebezpečné pronásledování podnikatele Marka Víta. Dostal trest tři měsíce vězení s odkladem na zkušební dobu 30 měsíců. Podmínka, v níž měl prokázat, že umí vést řádný život, mu měla končit letos v červenci.

„Soud během zkušební doby sledoval chování odsouzeného a zjistil, že se opakovaně dopouštěl přestupků obdobného charakteru jako v trestní věci,“ konstatuje soudkyně Monika Hrmová v únorovém usnesení, které redakce iDNES.cz získala na základě informačního zákona.

Soud spočítal, že se Pavel Novotný po uložení trestu dopustil v průběhu roku 2022 a 2023 sedmi přestupků proti občanskému soužití, když veřejně urážel několik lidí včetně bývalého prezidenta Miloše Zemana, předsedy SPD Tomia Okamury nebo bývalého děkana Národohospodářské fakulty Vysoké školy ekonomické v Praze Miroslava Ševčíka. Od Úřadu městské části Prahy 13 za to dostal pokuty v celkové výši 84 tisíc korun.

„Uvedeným jednáním zavdal pan odsouzený podnět k přeměně podmíněně odloženého trestu odnětí svobody na trest nepodmíněný,“ píše soudkyně.

Od stejné soudkyně dostal starosta už dříve pořádkovou pokutu:

29. dubna 2022

Při rozhodování, zda Novotného pošle na tři měsíce za mříže, však vzala do úvahy i to, že šlo o přestupky verbálního charakteru a že se starosta nedopustil žádné trestné činnosti.

„Dále řádně vykonává zaměstnání, studuje a stará se o svou rodinu. Na základě shora uvedeného má soud za to, že je namístě poskytnout odsouzenému poslední šanci, aby během o jeden rok prodloužené zkušební doby přehodnotil svůj způsob života zejména ve vztahu k páchání přestupků a jeho řádným vedením i v tomto směru prokázal, že nařízení výkonu nepodmíněného trestu odnětí svobody v jeho případě k dosažení účelu trestu přeci jen nebude třeba,“ zdůraznila.

Víc empatie i sebereflexe

Starosta má být nyní pod dohledem probačního úředníka. Soud mu také uložil, aby se podrobil vhodnému programu sociálního výcviku. V probačním kurzu by si měl osvěžit zásady slušnosti včetně komunikace a naučit se zvládat různé zátěžové situace.

„Program by měl být zaměřen také na empatii a uvědomění si dopadů trestné či přestupkové činnosti jak na svůj vlastní život, tak na život blízkých i život poškozených a převzít za toto jednání odpovědnost,“ přiblížila soudkyně.

„V případě, že by se odsouzený v prodloužené zkušební době podmíněného odsouzení dopustil dalšího trestného činu či přestupků nebo by neplnil řádně podmínky uloženého probačního dohledu či programu sociálního výcviku, nezbylo by soudu než rozhodnout o přeměně trestu na nepodmíněný trest odnětí svobody. Osud za další své chování tak má odsouzený zcela ve svých rukách,“ dodala.

Její rozhodnutí není pravomocné. Novotný proti němu podal stížnost, o níž v současnosti rozhoduje Městský soud v Praze.

Minulý měsíc byl přitom starosta nově odsouzen za další svůj výrok, konkrétně za veřejné vyjádření, že Palestinci jsou opice a mají být vybombardováni.

„Byl mi uložen úhrnný peněžitý trest, se kterým se pochlubím nejprve manželce, neboť jde o pětimístnou částku začínající hodně, opravdu hodně ošklivou cifrou,“ řekl před dvěma týdny ČTK. Později upřesnil, že pokuta činí 90 tisíc korun a že ji uhradí.

„Zavřít se nenechám,“ tvrdí starosta Novotný

Pavel Novotný odpověděl na dotazy iDNES.cz písemně:

Pane starosto, soudkyně v usnesení, kterým vám o rok prodloužila zkušební dobu použila slova „poslední šance“. Jak moc vážně to berete?
Já beru soudy velmi vážně a dlouhodobě jsem s rozsudky Obvodního soudu pro Prahu 5 spokojený. Rozsudek jste viděl, lehce ověříte, že mé přestupky jsou snad z poloviny přestupkové komise po provokacích zdejší úderky, kdy řeknu hvězdě protestního hnutí, že je tatrman a je to. Nechodím tam. Paní soudkyně také řekla, že v jejích očích se v zásadě osvědčuji, vidí přestupků jak máku, ale o ničem. Ocenila, že mám splněné studijní povinnosti na vysoké škole. Beru to vážně, ale kvůli něčemu jinému – osobě státního zástupce. Nenechám se zavřít.

Zvládnete vést do července 2025 řádný život – bez verbálních útoků na sociálních sítích, bez přestupků a podobně?
Čemu říkáte řádný život? Pracuji jak nejlépe dovedu pro samosprávu, studuji a jsem táta od dětí. Přestupky nejde nedělat v situaci, kdy mi přestupková komise vyloženě přizná, že se mě bojí netrestat. Opakuji, nenechám se zavřít. Na to jsem moc chytrý. Uklidním to.

Soud Vám také nařídil absolvovat program sociálního výcviku, kde si máte osvěžit, jak se slušně chovat. Může vám to něco dát, nebo je to zbytečné a platí, že „starého psa novým kouskům nenaučíš“?
Já se umím slušně chovat a žiji v pravdě, pane redaktore. Když chci, mluvím pomalu a vyžaduji noblesu. Podrobím se plně rozsudku, který je spravedlivý a soudkyně Hrmová mě tam posílá správně. Mám 300 hodin praxe v rámci studia se zaměřením kriminalistika, do toho vysoká a starostování, ale já si to zorganizuji. Děti za mnou chodí na radnici, žena je nad věcí.

Připouštíte si, že končí legrace a můžete skutečně strávit tři měsíce ve vězení?
Ano. Odpočinul bych si. A jako prvotrestaný bych tam asi tři měsíce nestrávil. U prvotrestaných je možná třetina. Nejsem Čermák, nastoupil bych. Já soudy respektuji. Problém je, že do vězení nepatřím. Kdybych se tam přesto podíval, odpočinu si a mám dost práce do školy.

Jak vážně bere tuto situaci rodina?
Manželka nesnáší pokuty a je mi ohromnou oporou. Holky jsou děsně chytré a každý můj průšvih jim vysvětluji. Říkám někdy to, co jiní nevysloví. Mám skvělou rodinu a moje žena také. Nikoho netěší, že si dělám problémy, ale nikdo mi nic nevyčítá.

Co zastupitelstvo? Máte jistotu, že vás v případě výkonu trestu neodvolají a nepřijdete o mandát starosty i zastupitele?
Starosta nesmí starostovat jako nepodmíněně odsouzený. Nikdo by mě nemusel odvolávat, odstoupil bych sám. Domnívám se, že není možné vykonávat ani funkci zastupitele. Na mandát bych rezignoval. Sestra, na hlasy druhá nejoblíbenější politička tady, by to tu doválčila, mám skvělého místostarostu. A náhradníkem je špičkový statik. P*d by se stalo. Samozřejmě, že mám koalici postavenou i bez sebe a samozřejmě, že by sestra byla skvělá starostka. Řeporyje nejsem jen já. Žena by byla ráda.

Několik dní po vydání usnesení jste byl znovu odsouzen, tentokrát k peněžitému trestu. Nemůže to být poslední kapka, kterou pohár trpělivosti pro soud přetekl?
Naopak. Je to odpovídající trest a ten se zahlazuje, neb jsem si nepodal odpor. Pokud někomu připadá mírný, tak je mi ho líto. Přesný rozsudek. Dám si velký pozor ne na sebe, ale na ty, co čekají na mou chybu. Neudělám ji. A udělám-li, budu svobodný, ne zavřený. Zavřený jsem teď.

29. dubna 2022

Autor:

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Co v EU prosadili čeští europoslanci? Nabíječky i Erasmus, připomínají se

28. dubna 2024

Premium V Bruselu a Štrasburku proběhlo v týdnu velké loučení. Ve stávajícím složení se totiž europoslanci...

Děti na Haiti cestou do školy překračují mrtvoly. Misie z USA líčí praktiky gangů

28. dubna 2024

Premium Od spolupracovnice MF DNES v USA Co mi vyprávěli po telefonu známí z Haiti, k nimž tam jezdím: školy a obchody se řídí podle toho,...

Zastřelili ho, pomočili a pověsili. Jak vznikla fotka mrtvého Mussoliniho

28. dubna 2024

Seriál Doufal, že uteče a i s milenkou dožije v bezpečí. To by se však víc než dvě dekády nesměl chlubit...

Hamás zveřejnil video Američana a Izraelce unesených v říjnu loňského roku

27. dubna 2024  19:18,  aktualizováno  21:55

Palestinské hnutí Hamás v sobotu zveřejnilo video zachycující dva z rukojmích, které uneslo při...

Nespí vaše dítě? Přečtěte si, jak nespavost vyřešit
Nespí vaše dítě? Přečtěte si, jak nespavost vyřešit

Nespavost a problémy se spánkem se v různé míře objevují až u 30 % dětí. Mohou se projevovat častým buzením, problémy s usínáním, brzkým vstáváním...

Bývalý fitness trenér Kavalír zrušil asistovanou sebevraždu, manželka je těhotná

Bývalý fitness trenér Jan Kavalír (33) trpí osmým rokem amyotrofickou laterální sklerózou. 19. dubna tohoto roku měl ve...

Tenistka Markéta Vondroušová se po necelých dvou letech manželství rozvádí

Sedmá hráčka světa a aktuální vítězka nejprestižnějšího turnaje světa Wimbledonu, tenistka Markéta Vondroušová (24), se...

Horňáci versus dolňáci. Víme, čemu muži dávají přednost, a je to překvapení

Ženské tělo je pro muže celkově velmi atraktivní a nabízí jejich očím mnoho zajímavých partií. Největší pozornosti se...

Hello Kitty slaví padesátiny. Celý svět si myslí, že je to kočička, jenže není

Kulatý obličej se dvěma trojúhelníkovýma ušima, drobný čumáček, vousky a červená mašle na uchu. Taková je Hello Kitty,...

Za vytlačení z linky do Brna musí Student Agency zaplatit náhradu 21 milionů

Společnost Student Agency provozující autobusy a vlaky pod označením RegioJet musí zaplatit bývalému konkurentovi 21...