Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Pekarová vidí budoucnost Česka optimisticky, Vondráček má pochybnosti

  10:00
Předsedkyně Poslanecké sněmovny Markéta Pekarová Adamová (TOP 09) vidí situaci v Česku optimisticky. Podle ní se daří bojovat s inflací, ale i udržet důchodový systém pro další generace. Řekla to v nedělní Partii Terezie Tománkové. Naopak, budoucnosti se obává bývalý šéf dolní komory parlamentu a poslanec Radek Vondráček (ANO). Ten Pekarové v pořadu vyčetl kroky současné koalice.
Předsedkyně Sněmovny Markéta Pekarová Adamová  (17. září 2023)

Předsedkyně Sněmovny Markéta Pekarová Adamová (17. září 2023) | foto: CNN Prima News

Doba extrémních cen energií, která vedla k radě šéfky TOP 09 Pekarové Adamové obléct si dva svetry pominula, míní sama předsedkyně Poslanecké sněmovny. Její předchůdce ve vedení dolní komory Radek Vondráček si to ale zatím nemyslí.

Pekarová se na začátku pořadu vyjádřila i k zvyšování důchodů a valorizaci. „Ke zvyšování docházelo pravidelně, ale po naší znalosti proměnných to nebylo možné dále udržovat. Bylo třeba zásahů proto, aby na to bylo i v dalších letech,“ řekla Pekarová a uvedla, že celkem by šlo zhruba o 400 miliard korun, na které by stát neměl.

Fiala, Vystrčil i Pekarová si polepší o stokorunu, růst platů zastavil balíček

Hnutí ANO je spoluautorem ústavní stížnosti, která valorizaci důchodů napadá. „Lidé si obrázek udělali. Máme velmi silné argumenty a potvrzují to i experti, kteří nám nejsou vždy nakloněni,“ řekl Vondráček. Ten připomněl, že zákon o důchodech a jejich valorizaci vznikl dávno před vládnutím hnutí ANO.

Udržitelnost důchodů

„Je třeba ale i připomenout, že současné důchody jsou velmi vysoké a ne jen k absolutním číslům, ale i k výši průměrné mzdy. O důchodce postaráno je,“ dodala Pekarová. Ta zopakovala, že nebylo možné predikovat vysokou míru valorizace. „Klíčovou zprávou pro veřejnost je, že myslíme i na další generace a myslíme na udržení celého systému i pro budoucí generace,“ vyjádřila se Pekarová k důchodům.

Češi nesouhlasí s nižším růstem důchodů. Aby sami platili víc, to taky ne

Podle Vondráčka má současná vláda výrazný podíl na valorizaci a myslí si, že by důchodcům měla vláda kompenzovat růst cen. „Reálně jim klesá životní úroveň,“ reagoval Vondráček.

Pekarová neočekává, že by soud, ke kterému dalo hnutí ANO valorizaci důchodů nerozhodne proti. „Určitě si s každou situací poradíme, ale nebudu spekulovat, co by se mělo stát, kdyby soud rozhodl jinak,“ reagovala Pekarová na možné rozhodnutí, které by znamenalo dvacetimiliardový doplatek. Řekla, že koalice bude respektovat jakýkoliv verdikt soudu.

Kritika Jurečky

„Určitě bych se zachovala jinak. Omluva měla přijít dříve,“ komentovala nedávné pochybení ministra Jurečky po tragické střelbě na Filozofické fakultě. Jurečka se účastnil večírku na ministerstvu i přes to, že již měl mít informace o tragické střelbě.

ANALÝZA: Rok 2024 bude ve znamení boje o důchody a testování síly stran

„Za těchto okolností, kdy mlžil a lhal je omluva málo,“ míní Vondráček a podle něj je důležité vědět, že má Česko člena vlády, který lhal. „Nebudu moralizovat, je to rozhodnutí pana Jurečky,“ odpověděl Vondráček na přímý dotaz moderátorky Tománkové, jestli by měl ministr odstoupit. „Myslím si, že pan ministr Jurečka nelhal, ale informace jen upřesňoval postupně. Oproti němu je pan Babiš opakovaně usvědčeným lhářem,“ reagovala předsedkyně Poslanecké sněmovny.

Zdražování

Důležitým bodem pak bylo zdražování. Podle Pekarové je třeba důvodů k optimismu. „Reálně se zvyšují mzdy, i na tržbách je znát, že lidé více utrácí. A přes strašení opozice vidíme, že jejich černé věštby se nenaplňují,“ řekla optimisticky Pekarová.

„Nevím z čeho koalice vychází, že se nyní vše zlomí a bude už jen dobře. Je to patrné i na jejich omylech s ohledem na růst energií. Z jaké základny se ta čísla zvyšují? Každý, kdo měl ušetřenou tisícikorunu přišel o tři stovky. Snížila se životní úroveň a já tento optimismus paní Pekarové nesdílím,“ reagoval Vondráček a zmínil, že v současné době Česko za Evropou zaostává. Problémem jsou i zásadní zahraniční investice.

Poslanci zahájí debatu o korespondenční volbě, čekají se i noční jednání

„Děláme kroky k tomu, aby ten optimismus byl na místě a byl i růst. Klíčovým faktorem je nízká nezaměstnanost. Investoři při výběru míst a investičních možností často hledají místa s vysokou nezaměstnaností, v tom pro ně tolik lukrativní nejsme,“ reagovala Pekarová. Podle ní je třeba zmínit, že naše ekonomika je velmi závislá na cenách energií i s ohledem na průmyslové zaměření země. „Česko vede dobře i v mezinárodním hodnocení,“ řekla.

Korespondenční volba

Korespondenční volbu ze zahraničí by podle předlohy mohli využít Češi, kteří budou zapsáni u místně příslušného zastupitelského úřadu do voličského seznamu. Návrh se týká prezidentských, sněmovních a evropských voleb. Poprvé by Češi v cizině mohli hlasovat dopisem v řádných volbách do Sněmovny v roce 2025.

„Systém je určený zejména pro Čechy v zahraničí, kteří tam trvale žijí. Nemyslíme si, že je to cesta pro občany na týdenní dovolené,“ myslí si Pekarová. Zásadní změna se dotkne zhruba 600 tisíc lidí v zahraničí.

KOMENTÁŘ: Pochybnosti i nedůvěra. Proč se obávat korespondenční volby

Vondráček si myslí, že volba může mít trhliny a připomněl současné kauzy, například kupčení s hlasy ve Španělsku. „Je to nedostatečná zkušenost a možné otevření Pandořiny skříňky,“ reagoval Vondráček. Podle něj se mění názor hnutí ANO, které původně na tento způsob volby kývlo tím, jak se vyvíjí digitalizace, ale i další změny v Česku. „Argumenty jsou právní, jsou politické, ale i technické,“ řekl.

Podle Pekarové je důležité, aby byla zachována bezpečnost voleb a zamezení možného kupčení s hlasy. Vondráček namítl, že snahou koalice je získat tolik chybějící hlasy. Připustil však, že opozice v zahraničí příliš silné není. „Ano, my tam ty hlasy nemáme,“ řekl na závěr ke korespondenční volbě.

Autor:

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Kvestor ČZU: Nejlepší disciplínu měli při nácviku na útok zahraniční studenti

  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Putin přímo nenařídil zabít Navalného, dospěly k závěru americké tajné služby

27. dubna 2024  16:21

Americké tajné služby dospěly k závěru, že ruský prezident Vladimir Putin pravděpodobně přímo...

Na britského turistu zaútočil v Karibiku žralok. Muže zranil deset metrů od břehu

27. dubna 2024  16:17

Čtyřiašedesátiletý britský turista skončil na jednotce intenzivní péče, když jej u severního...

Kongresmanka z Ukrajiny byla proti pomoci. Zrada, říká její rodné město

27. dubna 2024  15:18

Neochota americké kongresmanky ukrajinského původu Victorie Spartzové hlasovat pro balíček pomoci...

Finský vládní poslanec se opil a vystřelil. Ponese následky, vzkázala šéfka strany

27. dubna 2024  14:23

Finský poslanec z krajně pravicové Strany Finů, která je součástí nynější vlády, se v pátek zapletl...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

Bývalý fitness trenér Kavalír zrušil asistovanou sebevraždu, manželka je těhotná

Bývalý fitness trenér Jan Kavalír (33) trpí osmým rokem amyotrofickou laterální sklerózou. 19. dubna tohoto roku měl ve...

Herečka Hunter Schaferová potvrdila románek se španělskou zpěvačkou

Americká herečka Hunter Schaferová potvrdila domněnky mnoha jejích fanoušků. A to sice, že před pěti lety opravdu...

Tenistka Markéta Vondroušová se po necelých dvou letech manželství rozvádí

Sedmá hráčka světa a aktuální vítězka nejprestižnějšího turnaje světa Wimbledonu, tenistka Markéta Vondroušová (24), se...

Horňáci versus dolňáci. Víme, čemu muži dávají přednost, a je to překvapení

Ženské tělo je pro muže celkově velmi atraktivní a nabízí jejich očím mnoho zajímavých partií. Největší pozornosti se...

Hello Kitty slaví padesátiny. Celý svět si myslí, že je to kočička, jenže není

Kulatý obličej se dvěma trojúhelníkovýma ušima, drobný čumáček, vousky a červená mašle na uchu. Taková je Hello Kitty,...