Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

ANALÝZA: Rok 2024 bude ve znamení boje o důchody a testování síly stran

  15:06
V roce 2024 se uskuteční troje volby. V červnu do Evropského parlamentu a na podzim krajské i senátní, které otestují sílu jednotlivých stran i soudržnost vládní koalice. Příští rok ale bude i ve znamení boje o penze, a to jak v parlamentu, tak u Ústavního soudu. A jeho verdikty, pokud při obhajobě změn neuspěje vláda, mohou mít na koalici také vliv.

Ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka s premiérem Petrem Fialou při jednání vlády 15. února 2023 | foto: Úřad vlády ČR

Už 10. ledna Ústavní soud projedná návrh 71 poslanců opozičního hnutí ANO na zrušení novely, která zkrátila červnovou valorizaci penzí.

Bude to první veřejné jednání Ústavního soudu pod novým předsedou Josefem Baxou. Jako svědky si soud předvolal ministra financí Zbyňka Stanjuru a ministra práce a sociálních věcí Mariana Jurečku.

Soud se bude týkat zkrácení valorizace penzí, kdy průměrná měsíční renta vzrostla od června o 760 korun místo předpokládaných 1770 korun. Zatímco podle vlády Petra Fialy bylo krácení nutné pro stabilizaci veřejných financí a stát jen za letošní rok ušetřil 19,4 miliardy korun, ANO argumentuje, že nárok na vyšší penze již důchodcům vznikl.

„Napadená ustanovení byla připravena vládou, která si však byla dlouhodobě a zřetelně vědoma toho, že právní nárok příjemců důchodů při uplatnění standardních pravidel pro mimořádné zvyšování důchodů dle standardních zákonem stanovených podmínek vznikne ke konci ledna 2023,“ napsala opozice do ústavní stížnosti.

Ústavní soud si předvolal Jurečku a Stanjuru. Valorizaci penzí projedná veřejně

Verdikty soudů ukážou stabilitu koalice

Pro pětikoaliční vládu může mít verdikt Ústavního soudu v této věci větší dopad než pozdější volby. Vláda si je jista, že své počínání u soudu obhájí.

V opačném případě by musela doplácet zpětně důchodcům miliardy a při hledání viníka by se mohla začít kývat židle pod ministrem Jurečkou, který je ale i předsedou vládních lidovců.

Další rozhodnutí Ústavního soudu se bude týkat návrhu ANO na zrušení části zákona o důchodovém pojištění. která zpřísňuje pravidla odchodu do předčasné penze.

Předčasný důchod má být možný tři roky před dosažením důchodového věku místo dosavadních pěti let. Jít do předčasného důchodu budou moci lidé, kteří pracovali a platili odvody 40 let.

V padesáti se dozvíte, kdy se dožijete důchodu. Jurečka sepsal návrh reformy

„Bez jakéhokoli přechodného období se zavádí nové podmínky pro předčasné důchody,“ řekla při podání ústavní stížnosti šéfka poslanců ANO Alena Schillerová. Na tuto pasáž důchodové novely s absencí přechodného období poukázal i prezident Petr Pavel, který ale nakonec zákon podepsal.

A do třetice se bitva o budoucí penze odehraje v Poslanecké sněmovně. Podle návrhu reformy, jak se na ní domluvila koalice a představil ji ministr Jurečka, by se měl důchodový věk v Česku postupně dál zvyšovat nad 65 let podle doby dožití. Stanovit se má také minimální penze ve výši 20 procent průměrné mzdy.

Přetahovaná o korespondenční volbu

Tak jako v končícím roce se i v roce 2024 dají čekat tuhé boje ve Sněmovně, které se protáhnou až do nočních hodin. Opozice už avizovala, že nebude váhat využít i obstrukce při boji proti vládnímu návrhu, který by umožnil volit korespondenčně Čechům v zahraničí.

Možnost volit korespondenčně by se týkala už příštích voleb do Sněmovny. Návrh podepsali lídři stran pětikoalice i šéfové poslaneckých klubů.

„Nám se zdá ten návrh protiústavní právě proto, že není zaručeno, že je to osobní, tajná volba,“ řekla iDNES.cz šéfka poslaneckého klubu ANO Alena Schillerová. „Já si myslím, že to je takový kapric malých stran, které si od toho slibují podporu svých skomírajících volebních preferencí,“ doplnila Schillerová.

Jste pro zavedení korespondenčních voleb?

Hlasování skončiloČtenáři hlasovali do 0:00 středa 3. ledna 2024. Anketa je uzavřena.

Šéf klubu SPD Radim Fiala označil korespondenční volbu za podvod a potvrdil, že jeho hnutí bude schvalování korespondenční volby obstruovat.

Verdikt, který je asi úplně nepotěší, se velmi pravděpodobně v roce 2024 dozvědí od poslanců páry stejného pohlaví. Dosavadní projednávání návrhu změny občanského zákoníku ve Sněmovně totiž potvrzuje, že v parlamentu není dost hlasů pro „manželství pro všechny“ a šanci má maximálně narovnání některých práv pro LGBT+ komunitu. Ale bez nároku k dětem a na to, aby LGBT+ lidé mohli uzavírat „manželství“.

Trojice voleb ukáže, jak se změnila obliba vlády a opozice po polovině volebního období

V červnu se voliči znovu vydají k volebním urnám. Tentokrát ale „jen“ kvůli zastoupení v Evropském parlamentu.

Bude to první reálný test obliby vládních stran a opozice po polovině volebního období. Průzkumům veřejného mínění dominuje opoziční ANO se zhruba třetinovou podporou voličů. Při posledních eurovolbách byla ale volební účast jen 28,72 procenta. Pokud se radikálně nezvýší, dá se již předem čekat to, že ti, kteří neuspějí podle svých představ, se vymluví na to, že „jejich voliči“ zůstali tentokrát doma a dorazí určitě příště.

Je zřejmě, že jedním z klíčových témat v kampani bude téma řešení nelegální migrace. Státy Evropské unie po mnoha letech neúspěšných snah shodly na nových migračních a azylových pravidlech Unie v takové podobě, jaká bude přijatelná i pro Evropský parlament.

Kontroly a větší zapojení. Europoslanci se dohodli na pravidlech migrace

„Evropa je nepoučitelná. Opět zve na kontinent miliony nelegálních migrantů a zodpovědnost za to nese zejména vláda Petra Fialy,“ tvrdí šéf ANO Andrej Babiš. „Ani tento návrh neobsahuje povinné kvóty. Ty jsou pro nás nepřijatelné. Právě migrační pakt řeší migraci před a na vnější hranici EU,“ opáčil premiér Fiala.

„Nezachráníme celý svět, nemáme kapacitu pomoci každému, kdo si o to řekne,“ říká Jan Farský, který s Danuší Nerudovou povede kandidátku Starostů a nezávislých. „Chceme v boji proti nelegální migraci přitvrdit,“ prohlásil i lídr kandidátky SPOLU Alexandr Vondra. I podle jejich soupeřů bude téma migrace ve volební kampani zásadní.

Několik parlamentních stran si v průběhu roku zvolí nové vedení – hned v lednu Piráti, u nichž má Ivan Bartoš dva vyzyvatele: europoslankyni Markétu Gregorovou a bývalého místopředsedu Sněmovny Vojtěcha Pikala.

V dubnu čeká volební sněm ODS, kde nemá nyní Fiala soupeře a asi nikdo nepochybuje o tom, že k zásadní změně nedojde ani v ANO, dokud si to nebude přát sám lídr hnutí Babiš. A pozice Tomia Okamury v SPD je zrovna tak neotřesitelná.

Nejrizikovější tak může být stranický sjezd pro lidovce Jurečku, jehož KDU-ČSL by podle všech průzkumů v příštích volbách vypadla ze Sněmovny, pokud by je tam nedržela účast v koalici SPOLU.

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Kvestor ČZU: Nejlepší disciplínu měli při nácviku na útok zahraniční studenti

  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Rusové v noci ničili ukrajinskou infrastrukturu, znovu útočili i na Charkov

27. dubna 2024  8:05

Sledujeme online Rusko v noci na sobotu zaútočilo na energetickou strukturu Ukrajiny. Ve třech oblastech poškodili...

V Česku přibývá nakažených malárií, nemoc si lidé vozí z dovolené

27. dubna 2024  7:29

Po útlumu v době covidu-19 opět roste počet Čechů, kteří se v zahraničí nakazili malárií. Loni jich...

Izrael zaslal Hamásu reakci na postoj k ukončení války, hnutí žádalo příměří

27. dubna 2024  7:07

Palestinské hnutí Hamás uvedlo, že v sobotu dostalo od Izraele oficiální odpověď, která se týká...

Má přejít česká ekonomika na válečný režim? Doba míru je pryč, říká Pojar

27. dubna 2024

Rozstřel Britský premiér Rishi Sunak nedávno oznámil, že jeho vláda uvede zbrojní průmysl do válečného...

Bývalý fitness trenér Kavalír zrušil asistovanou sebevraždu, manželka je těhotná

Bývalý fitness trenér Jan Kavalír (33) trpí osmým rokem amyotrofickou laterální sklerózou. 19. dubna tohoto roku měl ve...

Herečka Hunter Schaferová potvrdila románek se španělskou zpěvačkou

Americká herečka Hunter Schaferová potvrdila domněnky mnoha jejích fanoušků. A to sice, že před pěti lety opravdu...

Tenistka Markéta Vondroušová se po necelých dvou letech manželství rozvádí

Sedmá hráčka světa a aktuální vítězka nejprestižnějšího turnaje světa Wimbledonu, tenistka Markéta Vondroušová (24), se...

Horňáci versus dolňáci. Víme, čemu muži dávají přednost, a je to překvapení

Ženské tělo je pro muže celkově velmi atraktivní a nabízí jejich očím mnoho zajímavých partií. Největší pozornosti se...

Za vytlačení z linky do Brna musí Student Agency zaplatit náhradu 21 milionů

Společnost Student Agency provozující autobusy a vlaky pod označením RegioJet musí zaplatit bývalému konkurentovi 21...