Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Je to vláda amatérů, řekl Zeman ČSSD, která si do čela zvolila Paroubka

  7:05aktualizováno  13:30
Vláda není ani pravicová, ani levicová, ani konzervativní, ani liberální, prohlásil bývalý prezident Miloš Zeman na sjezdu strany Česká suverenita sociální demokracie, která si do svého čela aklamací zvolila bývalého premiéra Jiřího Paroubka. „Tato vláda je vláda amatérů, a to je nejhorší,“ řekl Zeman.

Miloš Zeman a Jiří Paroubek, oba bývalí premiéři a dlouholetí střídavě soupeři a spojenci, se znovu setkali na sjezdu strany, která se hlásí ke zkratce ČSSD. Tentokrát ale nejde o původní sociální demokracii, ale stranu, která se rozhodla si vzít její logo.

Šance bude mít podle Zemana Česká suverenita sociální demokracie teprve tehdy, až bude mít tým složený z odborníků, což podle exprezidenta znamená, že kandidátem na ministra zemědělství nebude teolog a kandidátem na ministra zahraničí nebude bakalář. Zeman si tím rýpl do ministra zemědělství z KDU-ČSL Marka Výborného a ministra zahraničí za Piráty Jana Lipavského.

„Sociální demokracie by neměla být stranou lidí, kteří přemýšlejí, kolik je pohlaví, nebo lidí, kteří se přilepují k dálnici. Měla by být stranou lidí, kteří jsou dnes opomíjeni. Nikdo z nás není obyčejný. Měli bychom být stranou normálních lidí. Jste dědici kdysi velké strany,“ nabádal ČSSD Miloš Zeman.

Ačkoli exprezident řekl – „měli bychom být“ – členem strany Česká suverenita sociální demokracie není.

Paroubek mluvil o vládě mimoňů a válce Ruska s kolektivním Západem

Paroubek poděkoval dosavadní šéfce České suverenity, bývalé poslankyni za sociální demokracii Janě Volfové, že zvedla z prachu značku ČSSD.

„Teď jde o to obnovit rychle hnutí, které Sobotkové, Hamáčkové a Šmardové postupně demontovali a změnili jej z pozice nejsilnější strany v zemi na pobočku udělali pobočku realitní kanceláře Lidový dům,“ řekl Paroubek.

Vládu Petra Fialy označil Paroubek za vládu politických „mimoňů“, což je mimochodem stejný termín, který použil jako první expremiér a předseda ANO Andrej Babiš.

„Vláda přilévá olej do ohně a někdy přímo do ohně lije benzin, pokud jde o konflikt na východě Evropy, který v zástupné podobě vypadá jako konflikt mezi Ruskem a Ukrajinou. Reálně se však jedná o konflikt mezi Ruskem a Spojenými státy, respektive mezi Ruskem a s tím, čemu někdo říká kolektivní západ,“ tvrdil Paroubek.

„My chceme být stranou míru a pracovat pro lidi,“ prohlásil Paroubek těsně před tím, než byl jednomyslně a bez tajné volby zvolen do čela strany.

Volfová říká, že měla sen. Že se vrátí tradiční sociální demokracie

„Měla jsem sen, že se jednou vrátí tradiční sociální demokracie a že bude opět stranou, když ne vládní, tak stranou parlamentní,“ řekla Volfová na sjezdu v hotelu Ambassador Zlatá Husa v centru Prahy.

A takovou stranu musí podle ní vést někdo, kdo už jednou vedl sociální demokracii, když vstupovala do Strakovy akademie, kde sídlí Úřad vlády, hlavním vchodem.

„Sama jsem požádala expremiéra, aby přijal nominaci na předsedu strany, protože naše země potřebuje opravdové odborníky,“ uvedla k Paroubkově nominaci. Paroubka do funkce navrhly všechny krajské organizace.

Volfová byla aklamací zvolena první místopředsedkyní strany a místopředsedy stejným způsobem Paroubkova dlouholetého souputníka Petra Bendu, bývalého senátora Petra Gawlase a dosavadního statutárního místopředsedu strany Pavla Havránka.

Na sjezdu ČSSD se potkali dva expremiéři, kteří byli střídavě soupeři a spojenci

Paroubek se utkal se Zemanem o post předsedy sociálních demokratů v roce 1993. Vyhrál Zeman a vsadil na radikální rétoriku vůči tehdejší vládě Václava Klause, s nímž ale později v roce 1998 uzavřel opoziční smlouvu, která mu umožnila vládnout a ze soupeřů byli náhle spojenci. Zeman vedl sociální demokraty do roku 2001.

Paroubek se dočkal křesla šéfa sociální demokracie až v roce 2006 po demisi Stanislava Grosse a snažil se spory strany se Zemanem urovnat, což se mu ale nakonec nepovedlo a Zeman se navzdory sporů se sociální demokracií stal v roce 2013 prezidentem republiky v první přímé volbě hlavy státu.

Pět partnerů vládnout nemůže, hodnotí koalici Paroubek. S Rajchlem najde řeč

Tradiční značku ČSSD začala Česká suverenita používat poté, co bývalá nejsilnější levicová strana v zemi zjednodušila svůj název na Sociální demokracie a začala používat zkratku SOCDEM. Šéf SOCDEM Michal Šmarda to označil za jednoznačné porušení ochranné známky, jeho strana podala žalobu.

Paroubek byl premiérem zhruba rok a půl v letech 2005 a 2006, před tím zastával asi osm měsíců funkci ministra pro místní rozvoj. ČSSD vedl Paroubek přibližně čtyři roky do června 2010. Pod Paroubkovým vedením ČSSD vyhrála krajské a senátní volby v roce 2008 a volby do Poslanecké sněmovny v roce 2010, do vlády ale tehdy stranu nedovedl a na stranickou předsednickou pozici rezignoval. Na podzim 2011 z ČSSD vystoupil a založil novou politickou stranu Národní socialisté – levice 21. Ta ale neuspěla.

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Železniční koridor mezi Ostravou a Slovenskem stál, vlak tam srazil člověka

28. dubna 2024  10:46,  aktualizováno  12:22

Nehoda v neděli dopoledne téměř dvě hodiny komplikovala provoz na hlavním železničním koridoru mezi...

Benda, Rouček, Dryml a další. Do europarlamentu kandidují známá jména

28. dubna 2024

Premium Nejen politickými proklamacemi a sliby lákají strany voliče. Součástí kampaní jsou i známé tváře....

Ukrajinská armáda na frontě postupně míří k bankrotu, varuje analytik

28. dubna 2024

Podcast Ukrajinská armáda na frontě čelí čím dál většímu tlaku. Především v Donbasu je situace kritická....

VIDEO: Paraglider se zřítil ze třiceti metrů na poušť. Sám si zavolal záchranku

28. dubna 2024  11:45

Třiatřicetiletý Anthony Vella testoval nad texaskou pouští severozápadně od Austinu motor BGD Luna...

Svatý grál na suchou kůží na nohou. Přečtěte si, co vám pomůže!
Svatý grál na suchou kůží na nohou. Přečtěte si, co vám pomůže!

30 uživatelů eMimina mělo možnost otestovat krém na nohy od Manufaktury z kolekce Louka. Pomohl vám na suchou a hrubou pokožku chodidel? Přečtěte...

Bývalý fitness trenér Kavalír zrušil asistovanou sebevraždu, manželka je těhotná

Bývalý fitness trenér Jan Kavalír (33) trpí osmým rokem amyotrofickou laterální sklerózou. 19. dubna tohoto roku měl ve...

Tenistka Markéta Vondroušová se po necelých dvou letech manželství rozvádí

Sedmá hráčka světa a aktuální vítězka nejprestižnějšího turnaje světa Wimbledonu, tenistka Markéta Vondroušová (24), se...

Horňáci versus dolňáci. Víme, čemu muži dávají přednost, a je to překvapení

Ženské tělo je pro muže celkově velmi atraktivní a nabízí jejich očím mnoho zajímavých partií. Největší pozornosti se...

Hello Kitty slaví padesátiny. Celý svět si myslí, že je to kočička, jenže není

Kulatý obličej se dvěma trojúhelníkovýma ušima, drobný čumáček, vousky a červená mašle na uchu. Taková je Hello Kitty,...

Za vytlačení z linky do Brna musí Student Agency zaplatit náhradu 21 milionů

Společnost Student Agency provozující autobusy a vlaky pod označením RegioJet musí zaplatit bývalému konkurentovi 21...