ilustrační snímek

ilustrační snímek | foto: Depositphotos

Polovina umírajících by potřebovala přístup k paliativní péči, říkají experti

  • 6
Pro více než polovinu umírajících by byla vhodná nějaká forma paliativní péče, tedy přístupu zaměřeného na zvyšování kvality života pacientů a jejich rodin v posledních chvílích života. Poskytnout by ji měl umět každý, kdo o lidi v posledním stádiu onemocnění pečuje, říká předseda České společnosti paliativní medicíny Ondřej Kopecký. Specializovaná lůžka v hospicech nebo nemocnicích potřebuje asi pětina umírajících.

Loni podle Českého statistického úřadu zemřelo 112 800 lidí, více než polovina úmrtí je očekávatelných. „Ročně jde přibližně o 65 000 lidí, u nichž by bylo vhodné zajistit nějakou formu paliativní péče. U zhruba 20 000 je nutná paliativní péče specializovaná,“ řekl ministr zdravotnictví Vlastimil Válek (TOP 09).

Podle průzkumů si 85 procent Čechů přeje umírat doma, ve skutečnosti jich ale 80 procent umírá v nemocnicích nebo jiných institucích. „Potřebujeme schopnost všech pečujících profesí poskytnout pacientovi péči na míru,“ vysvětlil Kopecký. Cílem proto je zapojit paliativní postupy i do vzdělávání zdravotníků a poskytovat jim v tom potřebnou podporu.

Potřeba je podle ministra proto změna myšlení zdravotníků ve chvíli, kdy už není možné nemocného vyléčit. „Systém zdravotní péče v řadě případů nepočítá s tím, že pacient umře,“ řekl.

Přáli byste si umřít doma?

celkem hlasů: 313
Hlasování skončiloČtenáři hlasovali do 0:00 úterý 21. května 2024. Anketa je uzavřena.

Dodal, že umírající jsou často „uvyšetřovaní“ místo toho, aby se braly ohledy na to, co pacient na konci života sám chce.

Změnit to má evropský projekt zaměřený na standardizaci paliativní péče v ČR za 24 milionů korun. Vzniknout mají metodické dokumenty včetně doporučeného postupu pro praktické lékaře, jak mají vytipovat pacienty, pro které by byla paliativní péče prospěšná. „Chceme, aby se zlepšila dostupnost péče, protože ne ve všech regionech je taková, jako bychom si představovali,“ uvedla ředitelka odboru zdravotní péče ministerstva zdravotnictví Venuše Škampová.

Když život končí. Paliatrička popisuje, na čem před smrtí opravdu záleží

Projekt podle ní navazuje na podobné metodické nastavení mobilní hospicové a nemocniční paliativní péče. V nemocnicích podle Kopeckého zatím chybí akutní lůžka paliativní péče, podle ministra by ale mohlo být jednou z možností přeměnit v ně nadbytečná akutní lůžka, která se mají transformovat podle plánu zdravotních pojišťoven po roce 2025. Málo je podle Kopeckého zatím také ambulancí, které by paliativní péči poskytovaly.

Třicet dnů nestačí. Hospice řeší s pojišťovnami důstojné dožití

Podle odborné společnosti jsou velké rozdíly mezi regiony, dostupnost specializované péče se podle Kopeckého často odvíjí od toho, zda hospice měly podporu kraje. Dlouhodobě nedostatečné jsou podle dřívějších informací kapacity například v Praze, kde jsou specializovaných lůžek stovky, potřeba by ale byly tisíce.

Paliativní péče podle Kopeckého kombinuje nejen péči o tělesné potřeby umírajícího, ale i psychologické, sociální nebo spirituální. Může trvat dny, ale i několik let. Kromě nemocného odborníci podporují jeho rodinu včetně období truchlení.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video