Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Očkování bez registrace spustily Ústí nad Labem a Olomouc. Zájem je velký

  10:49aktualizováno  13:05
V Olomouci a Ústí nad Labem se v úterý otevřela další očkovací centra, která nevyžadují registraci. V obou městech jsou umístěna v nákupních centrech a už od rána se tam tvoří fronty.

Očkovací centrum proti covidu-19 bez předchozí registrace začalo v úterý od 9:00 fungovat v Ústí nad Labem v obchodním domě Forum v centru města. Na první den má pro zájemce připraveno 500 dávek vakcíny, při vyšším zájmu ji doplní. Fronta zájemců se začala tvořit v 8:30, o čtvrt hodiny později začala sestra rozdávat dotazníky. Těsně před otevřením bylo ve frontě 20 lidí.

„Je to v centru města, je to asi přiblíženo občanům, ale myslím si, že dosavadní očkovací centrum také není úplně mimo,“ uvedla hlavní sestra ústecké Masarykovy nemocnice Markéta Svobodová. Nynější velkokapacitní očkovací centrum v krajském městě je v ulici Hoření v bývalém areálu Univerzity Jana Evangelisty Purkyně. Podle Svobodové jsou tam sestry schopné podat vakcínu až 1 200 lidem denně.

„Apeluji na veřejnost, aby se nechala naočkovat. Je to skutečně ten správný směr, jak s pandemií nemoci covid-19 skoncovat. Očkováním chráníte nejen sebe, ale i své blízké,“ vyzývá veřejnost k vakcinaci Petr Malý, lékař a generální ředitel společnosti Krajská zdravotní, která je zřizovatelem místa.

Očkovat se dnes chtěl nechat také senior ze Rtyně nad Bílinou na Teplicku. Rozhodoval se delší dobu, nakonec usoudil, že vakcinace bude výhodná kvůli cestování. „Šel jsem kolem a viděl jsem, že to tady je, tak se nechám očkovat,“ uvedl muž a ocenil, že nemusí čekat na žádný očkovací termín.

Nové očkovací místo disponuje dvoudávkovou vakcínou Pfizer/BioNtech a jednodávkovou Johnson & Johnson. „Není to o volbě klienta, nicméně se snažíme vyjít vstříc,“ doplnila Svobodová.

Očkovací centrum včera navštívil premiéra Andrej Babiš. „Z neděle na pondělí jsme překonali 10 milionů dávek a máme nové registrace k očkování, včera jich bylo 11 500. Nesmíme to podcenit a musíme to zvládnout podstatně lépe, než minulý rok,“ sdělil premiér.

Kraj připravuje i další místa pro obyvatele, kteří se nechtějí zdržovat registrací. „Plánujeme, že v očkovacích centrech ve velkých městech bude jedna z front bez registrace. Podzim je před námi a zdaleka ještě vyhráno nemáme,“ přiblížil hejtman Jan Schiller (ANO).

Do očkovacího centra dorazil i premiér Andrej Babiš. Podle premiéra je předpoklad, že epidemie koronaviru může opět dorazit. (27. července 2021)

Podle premiéra je předpoklad, že epidemie koronaviru může opět dorazit. „Bohužel i v červenci ještě umírali lidé na koronavir, zemřelo jich 12. Z toho 8 nebylo naočkováno a další byli očkováni jen jednou dávku. Statistiky potvrzují, že očkování ochraňuje zdraví a život a zabrání těžkému průběhu covidu,“ dodal premiér.

Na očkování před 9 hodinou v ústeckém Foru čekala již fronta lidí a krátce po otevření zde ochranka musela usměrňovat frontu více než 30 lidí, aby zákazníci centra mohli procházet. Zdaleka ne všichni zde byli zcela dobrovolně.

„Nebojím se očkování, ale jsem tu spíš z donucení. Situace v Řecku se zpřísňuje a my máme zaplacenou dovolenou a chceme odletět. Pak mám také plánovanou práci v Německu. Proto se jdeme s rodinou očkovat, v podstatě je to vydírání Evropy,“ řekl pan Jiří.

S tímto názorem souhlasila řada lidí ve frontě, nejen ti, kteří chtěli odjet na dovolenou, ale i lidé zůstávající doma. „Jsem tu, protože mne k tomu nutí. Bez toho nemůžu do kina, na koupaliště nebo do hospody. Jsem zdravá jako řípa a teď abych to do sebe nechala píchat,“ zlobila se paní Jiřina.

Další lidé přišli, protože šli okolo, další kvůli tomu, že od září si všichni budou muset testy platit. A pokud nebudu očkovaní, test bude nutný všude. Další lidé přišli plánovaně. „Už 2. srpna nám končí ochrana po prodělaném koronaviru, manželka byla v nemocnici, a očkování potřebujeme. Chceme být ochráněni a vidět děti a vnoučata. Aby se nás nebáli. Všichni jsou očkovaní,“ řekli manželé Staňkovi.

Fronty v Olomouci

Zájem o očkování bez registrace byl i v Olomouci. Několik desítek lidí v úterý ráno čekalo v nákupním centru Galerie Šantovka. Očkovací místo s denní kapacitou 400 dávek vakcín zřídila Fakultní nemocnice Olomouc, která si od něj slibuje zlepšení dostupnosti očkování a tím i zájmu veřejnosti o vakcinaci.

„Očkovat jsem se nechtěl, ale ze zaměstnání mi napsali, že bez očkování nebudu moci pracovat, tak jsem tu,“ řekl jeden z čekajících, který pracuje v Německu.

V nákupním centru v Olomouci se otevřelo první očkovací centrum bez nutnosti registrace v Olomouckém kraji. Proti onemocnění Covid-19 se zde budou moci očkovat lidé starší 16 let. (27. července 2021)

Očkovací centrum bude otevřeno denně od 9 do 19 hodin pro všechny v kategorii nad 16 let kromě samoplátců. Od zítřka do něj zájemce nasměřuje i navigační systém začínající u tramvajové zastávky. Centrum bude v provozu nejméně dva měsíce, pak se uvidí podle zájmu. Zájemci mají na místě na výběr z vakcín Pfizer a Johnson & Johnson.

„Slibuji si od toho, že to zvedne zájem lidí, kteří dosud nebyli rozhodnutí. Možná je Šantovka přiláká, je to civilnější prostředí než to nemocniční. Svou roli by mohl hrát i fakt, že se nemusejí nikde předem přihlašovat a registrovat,“ míní hejtman Josef Suchánek.

Lidé, kteří se nechají očkovat v centrech bez registrace, mohou například v Brně a Praze získat ceny jako tenisky, poukázky či iPhone. V Olomouci se zatím soutěžit nebude.

„Z ministerstva žádné instrukce ohledně soutěže nemáme a fakultní nemocnice, která se stará o provoz, nic takového nechystá,“ uvedla krajská koordinátorka očkování Jarmila Kohoutová.

Ve Zlínském kraji spustí očkování bez registrace, zatím jsou tři místa

„Očkovacích látek máme dostatek, a pokud se zájemci chtějí vyhnout frontám, tak doporučuji, aby nechodili všichni hned v první dny. I na dalších místech jinde fronty postupně opadávaly, proto si myslím, že je lepší přijít třeba až pátý nebo šestý den. Na koho se kapacitně nedostane například dnes, tak v další dny už určitě ano,“ dodala.

Bez registrace očkují v Olomouckém kraji ještě na jesenické poliklinice. „Začínáme od půl osmé, a když zájemce přijde do jedenácti, tak není problém jej naočkovat i bez registrace,“ nastínila administrativní pracovnice očkovacího centra Dagmar Černá.

I zde stačí, když si zájemce přinese jen kartičku pojišťovny. Jediný rozdíl je v tom, že v Jeseníku si nelze vybrat vakcínu, všichni dostanou tu od společnosti Pfizer.

Hradec Králové otevře očkovací centrum ve středu

Ve středu se k očkovacím místům bez registrace přidá i Obchodní centrum Atrium v Hradci Králové. Bude v provozu v prvním patře centra v pracovních dnech od 13:00 do 18:00. Kapacita a provozní doba může být upravena podle zájmu o očkování. Centrum bude používat k očkování vakcínu společnosti Pfizer/Biontech.

„Věříme, že do centra dorazí ti zájemci, kteří dosud možnost očkování z různých důvodů nevyužili a centrum přispěje k vakcinaci dalších obyvatel regionu,“ uvedl ředitel hradecké FN Vladimír Palička.

Očkování bez registrace začne v Královéhradeckém kraji v Jaroměři

Očkovací místo v OC Atrium umožní očkování zájemcům starším 16 let, mladší a samoplátci, například cizinci, musí i nadále využívat možnosti registrace v některém ze stávajících očkovacích center v regionu. Centrum provozuje FN Hradec Králové, na provozu centra spolupracuje také Krajský úřad Královéhradeckého kraje.

„Nové centrum v centru města jsme zřídili, abychom zjednodušili přístup k očkování dalším skupinám obyvatel,“ dodal Palička.

Bez předchozí registrace se už lidé mohou nechat očkovat v Praze, Brně, Ostravě i dalších městech.

Očkovací centra bez registrace zažívaly po svém otevření nebývalý nápor: 

14. července 2021

Autoři: , ,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Má přejít česká ekonomika na válečný režim? Doba míru je pryč, říká Pojar

27. dubna 2024

Vysíláme Britský premiér Rishi Sunak nedávno oznámil, že jeho vláda uvede zbrojní průmysl do válečného...

Každý druhý učitel v Německu zažívá ve třídách násilí. Brutalita na školách roste

27. dubna 2024

Premium Německý učitel se stává docela riskantní profesí. Násilí se stává stále běžnější částí vyučování a...

Biden nečekaně kývl na předvolební debatu. Kdykoli kdekoli, říká Trump

26. dubna 2024  22:27

Americký prezident Joe Biden se v pátek nechal slyšet, že by chtěl do debaty se svým předchůdcem...

USA mění systém pomoci Ukrajině: už ne sklad, ale zbraně přímo ze zbrojovek

26. dubna 2024  21:30

USA chystají dosud největší balík vojenské pomoci Ukrajině v přepočtu za více než 140 miliard...

Bývalý fitness trenér Kavalír zrušil asistovanou sebevraždu, manželka je těhotná

Bývalý fitness trenér Jan Kavalír (33) trpí osmým rokem amyotrofickou laterální sklerózou. 19. dubna tohoto roku měl ve...

Herečka Hunter Schaferová potvrdila románek se španělskou zpěvačkou

Americká herečka Hunter Schaferová potvrdila domněnky mnoha jejích fanoušků. A to sice, že před pěti lety opravdu...

Tenistka Markéta Vondroušová se po necelých dvou letech manželství rozvádí

Sedmá hráčka světa a aktuální vítězka nejprestižnějšího turnaje světa Wimbledonu, tenistka Markéta Vondroušová (24), se...

Horňáci versus dolňáci. Víme, čemu muži dávají přednost, a je to překvapení

Ženské tělo je pro muže celkově velmi atraktivní a nabízí jejich očím mnoho zajímavých partií. Největší pozornosti se...

Za vytlačení z linky do Brna musí Student Agency zaplatit náhradu 21 milionů

Společnost Student Agency provozující autobusy a vlaky pod označením RegioJet musí zaplatit bývalému konkurentovi 21...