Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Více peněz pro rodiče i dětské skupiny. Co se změní v roce 2024 v sociální oblasti

  15:35
Změny, které chystá ministerstvo práce a sociálních věcí na rok 2024, se dotknou především státní sociální podpory, péče o děti a sociálního systému. Nová pravidla ministerstvo práce a sociálních věcí chystá také v oblasti trhu práce a podpory v nezaměstnanosti. Resort chce také pokračovat v digitalizaci úřadu.

ilustrační snímek | foto: Profimedia.cz

1. Vyšší rodičovský příspěvek

Od prvního ledna dojde k navýšení rodičovského příspěvku z 300 000 Kč na 350 000 Kč. V případě vícerčat se příspěvek zvýší z 450 000 Kč na 525 000 Kč. Součástí novely zákona je také zkrácení maximální doby pobírání rodičovského příspěvku nově do tří let věku dítěte místo dosavadních čtyř let.

„Pomoc státu se dlouhodobě snažíme zacílit na ty nejpotřebnější skupiny. Jako velmi pozitivní krok proto vnímám navýšení rodičovského příspěvku, který od ledna 2024 pomůže všem rodinám s malými dětmi,“ uvedl ke změně ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka.

Poslanci schválili zvýšení rodičovského příspěvku na 350 tisíc korun

Změnu ale kritizuje řada rodičů i odborníků. Navýšení příspěvku se totiž bude týkat jen dětí, které se narodí 1. ledna 2024 a později. Rodiny s dětmi, které se narodily před rokem 2024, nárok na vyšší příspěvky nemají.

2. Valorizace důchodů a online žádosti

Změny se budou týkat také výše základní výměry starobního, invalidního, vdovského, vdoveckého a sirotčího důchodu. Ten se od 1. ledna 2024 zvýší o 360 Kč na 4 400 Kč měsíčně.

Novela přináší také změny pro takzvané předčasné starobní důchody. Maximální doba předčasnosti se nově zkracuje na tři roky. Prodlužuje se naopak potřebná doba pojištění z 35 na 40 let. Změna začne platit od 1. října 2024.

V padesáti se dozvíte, kdy se dožijete důchodu. Jurečka sepsal návrh reformy

Dojde dále ke krácení procentní výměry za předčasnost, a to o 1,5 % výpočtového základu za každých i započatých 90 kalendářních dnů z doby ode dne, od kterého se starobní důchod přiznává, do dosažení důchodového věku.

„Přicházíme se zcela klíčovými úpravami v oblasti důchodů, které jsou krokem k udržitelnosti celého penzijního systému,“ uvedl Jurečka.

Novinkou v oblasti důchodů je také možnost si o penzi zažádat online prostřednictvím ePortálu České správy sociálního zabezpečení.

3. Změny v zákoníku práce a mzdách

Zvyšovat se bude i minimální mzda, a to o 1 600 Kč na 18 900 Kč měsíčně. V přepočtu na hodinové ohodnocení budou lidé pobírající minimální mzdu brát 112,50 Kč na hodinu.

Ministr Válek podepsal dohodu. Co tím lékaři získali a co z toho ještě vytěží

Podle novely si polepší také někteří zdravotníci. „Změna katalogu prací ve veřejných službách a správě provedená na základě požadavku Ministerstva zdravotnictví povede ke zařazovaní některých prací vykonávaných lékaři, zubními lékaři, farmaceuty a farmaceutickými asistenty do vyšších platových tříd,“ uvedlo ministerstvo.

Úprava zákoníku práce se týká také dlouho diskutovaných přesčasů ve zdravotnictví. Zaměstnancům bude umožněno, aby mohli vykonávat práci až 24 hodin v kuse. V takovém případě bude zdravotníkům garantováno 22 hodin odpočinku.

4. Více peněz pro dětské skupiny

Od nového roku mohou také dětské skupiny navýšit částku, kterou platí rodiče za péči dětí mladších 3 let. Maximální výše úhrady rodičem se zvyšuje ze 4 720 Kč na 5 059,84 Kč.

„Dětská skupina je nevýdělečnou službou, poskytovatel je povinen při stanovení výše úhrady za službu vycházet z konkrétních nákladů na danou službu. Stát významně podporuje budování dětských skupin a zvýšení jejich kapacit prostřednictvím dotačních titulů,“ uvedlo ministerstvo.

Vznikne 30 tisíc nových míst v dětských skupinách, slíbila Jurečkova poradkyně

Poskytovatelům se také prodlužuje lhůta pro splnění podmínek zajištění technických požadavků na stavby a požadavků požární ochrany. V souvislosti s Lex Ukrajina se prodlužuje také platnost zvláštních podmínek pro dětské skupiny. Změny začnou platit od 1. ledna 2024.

5. Efektivnější vyřízení pěstounství

Od nového roku dojde také ke zrychlení a zefektivnění procesu zprostředkování osvojení nebo pěstounské péče. Nově budou uznávány posudky o psychologické způsobilosti rodin ze všech krajů. Dojde tak ke sjednocení obsahu a rozsahu výstupů. Dosud museli žadatelé o pěstounství o posudky žádat v kraji svého bydliště.

Žadatelé budou také ponecháni v evidenci i po svěření dítěte, a to maximálně po dobu 10 let. Ke sjednocení dojde i v oblasti náhradních pečovatelů z řad rodinných příbuzných a blízkých.

Moravskoslezský kraj patří v pěstounství k nejlepším, stále to však nestačí

„Tato úprava přináší zlepšení postavení pro cca 4 500 dětí, které jsou nyní ve svěřenectví. V případě dávek a doprovázení platí pro svěřenectví stejné podmínky, jako je tomu v případě nezprostředkovaných pěstounů,“ říká ministerstvo.

6. Nelegální práce

Novela upravuje také od prvního ledna 2024 definici nelegální práce. Cílem ministerstva práce a sociálních věcí je zefektivnit její kontrolu a potírání.

„Orgány inspekce budou moci zakázat danou činnost a reagovat tak na rozsáhlé páchání přestupku. Bude možné využití také sekundárních postihů (neposkytování příspěvků, nemožnost zaměstnávat cizince) k více přestupkům, zejména pak nesoučinnostním přestupkům a zastřenému zprostředkování zaměstnání,“ uvedl resort.

Dojde dále k rozšíření ručení za pokutu za nelegální práci, aby nebylo výhodné obcházet zákaz nelegální práce přes pochybné subdodavatele.

Autor:

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

  • Nejčtenější

Královna fetiše rozdráždila Ameriku. Její fotografce se klaní i feministky

22. května 2024

Seriál „Nejkrásnější fotografka“ či „nejlepší pin-up fotografka na světě“. Taková čestná přízviska si...

„Krok ke třetí světové.“ Ukrajinci zasáhli klíčovou ruskou radarovou stanici

25. května 2024  12:55

Ukrajinská armáda zřejmě tento týden zasáhla významnou ruskou radarovou stanici, která je součástí...

{NADPIS}

{LABEL} {POPISEK}

Turek: Z Nerudové mi bývá špatně, o hlasy komoušů a progresivistů nestojím

24. května 2024

Bývalý automobilový závodník a lídr Přísahy s Motoristy Filip Turek patří mezi černé koně...

Česko explodovalo zlatou hokejovou radostí, fanoušci v Praze kolabovali

26. května 2024  11:40,  aktualizováno  23:29

Česko v neděli zažilo hokejový svátek. Fanoušci vyrazili sledovat finále mistrovství světa na...

{NADPIS}

{LABEL} {POPISEK}

Pavel se zranil na motorce. V nemocnici na pozorování zůstane několik dní

23. května 2024  20:03,  aktualizováno  22:32

Prezident Petr Pavel se zranil při jízdě na motorce. Zranění nejsou vážná, ale vyžádají si...

Migranti přitvrdili, útočí na Poláky přes plot i klacky s noži, ukázalo video

28. května 2024  21:09,  aktualizováno  21:15

Na polsko-běloruské hranici přituhuje. Migranti, kteří se pokoušejí proniknout do Polska, jsou...

Wagnerovci se zapojili do hromadné potyčky v Čeljabinsku, zněla i střelba

28. května 2024  20:53

Na ruských sociálních platformách se během víkendu rozšířilo video, které ukazuje potyčku na ulici...

Parlament v Gruzii přehlasoval veto, zákon o zahraničním vlivu projde

28. května 2024  18:12,  aktualizováno  20:18

Gruzínský parlament v úterý přehlasoval veto kontroverzního zákona o zahraničním vlivu. Prezidentka...

VIDEO: Francouzský poslanec mával palestinskou vlajkou, vykázali ho

28. května 2024

Dolní komora francouzského parlamentu v úterý na patnáct dní vyloučila poslance z krajně levicové...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

Párkům odzvonilo. Podnikatel lije do rohlíků svíčkovou a dobývá benzinky

Na pracovních cestách se podnikatel v gastronomii Lukáš Nádvorník přejedl párků v rohlíku. Napadlo ho, že by do pečiva...

Herec Lukáš Vaculík se oženil, dívčí idol 80. let si vzal ředitelku z Primy

Lukáš Vaculík (61) se tajně oženil. Vzal si výrobní ředitelku a producentku FTV Prima Luciu Kršákovou (46). Herec a...

Milan Hein odhalil neshody mezi Simonou Postlerovou a její matkou

Smrt herečky Simony Postlerové (†59) byla ranou pro celou její rodinu. Na parte ale chybělo jméno hereččiny matky Jany...

Hoši, nádhera, děkují celebrity za hokejové zlato. Pokáč baví vítěze písničkou

Česká hokejová reprezentace získala po čtrnácti letech zlato na mistrovství světa. Obrovský úspěch nadchl nejen...

Zavřela jsem vagínu a už neotevřu. Když ženy žijí bez sexu a nechybí jim

Premium Stále častěji se můžeme dočíst, že lidstvo se nevěnuje své základní, přirozené potřebě – sexu. Nastupující generace...