Testování zaměstnanců v Amazonu (3. března 2021)

Testování zaměstnanců v Amazonu (3. března 2021) | foto: Michal Šula, MAFRA

Mizerně odůvodněné, řekl soud a opatření státu k pozitivně testovaným zrušil

  • 191
Nejvyšší správní soud zrušil opatření ministerstva zdravotnictví ohledně povinnosti pozitivně testovaných zaměstnanců a osob samostatně výdělečně činných (OSVČ). Podle soudu vykazovalo hrubé nedostatky. Účinnost verdiktu byla odložena o čtyři dny, aby ministerstvo mohlo případně vydat nové opatření.

„Je politováníhodné, že ministerstvo zdravotnictví přistupovalo tak liknavě k odůvodnění úpravy, která významně zasahuje do základních práv zaměstnanců, zaměstnavatelů i podnikatelů – osob samostatně výdělečně činných,“ uvedl předseda senátu Tomáš Rychlý. Podle něj by si měl resort tento rozsudek, spolu s dalšími, pečlivě prostudovat a přípravu opatření zkvalitnit.

Úspěšný návrh na zrušení podala žena z Letohradu na Orlickoústecku. Opatření například stanovilo, aby pozitivně testovaní zaměstnanci a OSVČ tuto skutečnost oznámili lékaři, opustili pracoviště a podrobili se kontrolnímu vyšetření PCR testem. Zaměstnavatelé a OSVČ podle opatření musí také vést evidenci provedených testů.

„Ministerstvo zdravotnictví se v současné době s rozsudkem NSS seznamuje prostřednictvím úřední desky. Budeme se řídit požadavky Nejvyššího správního soudu,“ uvedla mluvčí ministerstva zdravotnictví Jana Schillerová. Na dotaz, zda se bude muset kvůli termínu, který dal soud úřadu na nápravu, ještě tento týden sejít vláda, neodpověděla

Rozhodnutí padlo bez veřejného jednání a vychází z rozsudku ze 14. dubna kdy soud vyslovil nezákonnost předchozího obdobného opatření. Také tehdy konstatoval, že ministerstvo jej řádně neodůvodnilo. V novém rozsudku soudci ministerstvu vytkli, že odůvodnění nového opatření ještě více zestručnilo, namísto toho, aby jej upřesnilo.

Soud smetl uzavření obchodů a služeb. Vláda jej špatně zavedla

Povinnost zaměstnavatelů vést evidenci provedených testů na koronavirus ale nebyla v opatření odůvodněna vůbec. Takový přístup NSS označil za „hrubé porušení zákonných požadavků na kvalitu odůvodnění“. Soud také kriticky poukázal na to, že ministerstvo neodůvodnilo, proč je opatření oproti předchozí úpravě rozšířeno i na osoby samostatně výdělečně činné.

NSS se měl v úterý při veřejném jednání zabývat také opatřením, které rozšířilo povinné testy na koronavirus i na malé firmy a osoby samostatně výdělečně činné. Jednání odročil kvůli námitce podjatosti. V řízení však jde o jiné opatření, než které soud později během dneška zrušil.

Testování u soudů

V únoru pražský městský soud zrušil nařízení ministerstva zdravotnictví o pravidelném testování pracovníků v domovech pro seniory, postižené či v léčebnách. Vyhověl tak jedné ze zaměstnankyň. V březnu pak zrušil část opatření, která po českých občanech paušálně žádá před návratem ze zahraničí do vlasti negativní test na covid-19. 

V březnu také Ústavní soud (ÚS) oznámil, že odmítl pro neoprávněnost navrhovatelů senátorský návrh na zrušení opatření, které podmínilo návrat Čechů do vlasti z rizikových zemí negativním testem na covid-19. Test musí absolvovat v zahraniční akreditované laboratoři.

Stížnost na povinné testování neprošla, nařízení bude platit dál

Jen v dubnu řešil NSS hned tři opatření nebo návrhy proti opatření ministerstva zdravotnictví, které se týkaly testování zaměstnanců ve firmách.

NSS také zamítl návrh na zrušení povinného testování na školách, které zavedlo ministerstvo zdravotnictví na začátku dubna. Návrh na zrušení opatření podali rodiče žákyně prvního stupně jedné z pražských základních škol.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video