Europoslanec Alexandr Vondra v diskusním pořadu iDNES.cz Rozstřel. (17. ledna...

Europoslanec Alexandr Vondra v diskusním pořadu iDNES.cz Rozstřel. (17. ledna 2020) | foto: Petr Topič, MAFRA

Vondra prosadil do volebního programu, aby Česko zvolilo národního ptáka

  • 225
Jen málokdy se některému politikovi povede, aby byl tak jasně spojen s „ptákovinou“ ve volebním programu. Místopředseda ODS Alexandr Vondra to dokázal. Do programu koalice Spolu občanských demokratů, lidovců a TOP 09 se dostal Vondrův nápad, aby si lidé sami vybrali českého národního ptáka.

„Spolu s odborníky i školáky spustíme anketu, která vybere českého národního ptáka,“ slibuje koalice Spolu zcela vážně ve volebním programu pro nadcházející volby do Sněmovny, který představila v pátek.

Koalice ODS, lidovců a TOP 09 do něj napsala, že nový symbol Česka vybere v anketě ve spolupráci s Českou společností ornitologickou a základními školami.

Ptáka Vondra použil už loni na volebním kongresu občanských demokratů než ho kolegové zvolili do vedení ODS. „Máme-li lidi zaujmout, potřebujeme několik srozumitelných vlajkových záměrů. Lid si žádá zábavu,“ prohlásil tehdy europoslanec.

Koalice slibuje nízké daně, prozápadní orientaci i zaručený minimální důchod

„Česko společně se Slovenskem je jedinou evropskou zemí, které nemá coby národní státní symbol svého ptáka. Navrhněme proto národní internetovou anketu, jakési referendum, ve kterém si lidé našeho ptáka vyberou,“ rozesmál tehdy Vondra delegáty kongresu ODS.

Například symbolem Francie je galský kohout či Litvy čáp bílý. Ptačí symbolika ale funguje i mimo Evropu, kdy známým symbolem Spojených států amerických je orel bělohlavý či Nového Zélandu pták kivi jižní.

Vondrův otisk je i u slibu obnovení havlovské diplomacie

Vondra sliboval loni na kongresu ODS také národní fotbalový stadion v Brně a spojit síly s Rakouskem, Maďarskem a Polskem a kandidovat na pořádání Mistrovství světa ve fotbale. To už se do volebního programu koalice Spolu nedostalo.

„Je tam ale ještě jedna věc jasně spojená s Alexandrem Vondrou,“ řekl iDNES.cz mluvčí ODS Václav Smolka.

„Obnovíme tradici havlovské diplomacie. Budeme podporovat demokracii, lidská práva, občanskou společnost a předávání transformačního know-how (Ukrajina, Bělorusko, Kuba, Balkán, Gruzie…)“ napsala si totiž do volebního programu koalice Spolu.

„Nečekal jsem, kolik z vás bude žádat návrat stárnoucího havloida zpět do práce,“ zahájil Vondra loni návrat do vedení ODS. Bývalý mluvčí Charty 77 byl po pádu komunistického režimu po Sametové revoluci v listopadu 1989 i zahraničně-politickým poradcem exprezidenta Václava Havla.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video