Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Ministr spravedlnosti v ohrožení. Benešová potvrdila námluvy s Babišem

Exkluzivně   18:34
Po Martě Novákové a Danu Ťokovi má ve vládě Andreje Babiše namále další ministr. Premiér podle několika zdrojů MF DNES silně uvažuje o výměně ministra spravedlnosti Jana Kněžínka. Jednání s Babišem potvrdila někdejší nejvyšší žalobkyně Marie Benešová, dlouhodobá favoritka Miloše Zemana, která mu radí s justicí.
Ministr spravedlnosti Jan Kněžínek (za ANO)

Ministr spravedlnosti Jan Kněžínek (za ANO) | foto:  Tomáš Krist, MAFRA

Benešová si post ministryně spravedlnosti, jak sama říká jako „brigádu“, krátce „střihla“ v době vlády bez důvěry Jiřího Rusnoka, kterou jmenoval právě prezident Miloš Zeman.

Benešová vyjednávání s Babišem o tom, že by na stejný post zasedla v jeho vládě, potvrdila. „Říkáme si zásadní pohledy na věc, taky mám své za sebou a nenechám si foukat. Ale nic není ve zlém, všechno je v pohodě, akorát je to takové delší. A pokud vím, má víc kandidátů, takže netuším, pro koho se rozhodne,“ uvedla Benešová.

„Je to takové trochu náročné, ale zatím není žádné resumé,“ uvedla Benešová. 

Sám premiér na dotazy MF DNES, o čem s Benešovou přesně jednali a zda je jisté, že Kněžínek skončí, ve středu odpoledne nereagoval.

Hradní mluvčí Jiří Ovčáček už dříve odvětil, že „spekulace tohoto typu ze zásady“ nekomentuje.

Hradní kandidátka

Benešová se stala nejvyšší žalobkyní právě za Zemanovy vlády v roce 1999. Poté, co Miloš Zeman poprvé vyhrál prezidentské volby, se Benešová stala se jeho poradkyní pro oblast justice a spravedlnosti.

Babiš mění vládní tým. Dopravu bude řídit Kremlík, průmysl Havlíček

Hrad si nedávno u Benešové nechal zpracovat analýzu, zda je v Česku možné si objednat trestní stíhání. A Benešová ve své práci skutečně konstatovala, že to možné je. Upozornil na to Deník N.

Na základě jakých zdrojů k tomu došla a kterými daty má takové silné tvrzení podloženo, není jasné. Prezident následně analýzu poslal ministrovi spravedlnosti Kněžínkovi. Ten ji ale k nevůli Hradu nereflektoval.

„S paní doktorkou Benešovou jsem hovořil v naprosto obecné rovině. Náš rozhovor se v žádném případě, a to zdůrazňuji, netýkal žádného konkrétního případu či kauzy,“ reagoval Kněžínek a dodal, že má důvěru v český justiční systém i to, jak je nastaven.

Na straně Babiše

Argumentace Benešové nyní může být sympatická právě Babišovi. Policie dokončila vyšetřování kauzy Čapí hnízdo a státnímu zástupci ho doporučila obžalovat.

„Nechápu, jak je možné, že v rámci živé kauzy mají novináři dřív informace než lidi, kterých se to týká. Je to zpolitizované a od samého začátku to beru jako organizovaný komplot,“ reagoval na nové informace předseda vlády. Benešová tak budí dojem ženy, která bude stát na Babišově straně. 

„Nevylučuji, že řada kauz může být účelových, takže jsem na to opatrná. Proto jsem nehlasovala pro vydání pana Babiše. Kauzu pana Babiše posuzovat nemůžu, nečetla jsem to,“ říká k tomu opatrně Benešová.

Ve Sněmovně se o jejím nástupu spekuluje už několik týdnů. „Slyšel jsem o tom ve sněmovních kuloárech a pravda je, že to vzbudilo rozruch mezi poslanci, kteří se zabývají problematikou justice,“ říká šéf poslanců ČSSD Jan Chvojka.

Pozdvižení v justici

V justici informace o tom, že se možná stane ministryní spravedlnosti, vyvolala silné pozdvižení. Panuje obava, že součástí úkolů bude odvolání Nejvyššího státního zástupce Pavla Zemana, který je vnímán jako garant nezávislosti státního zastupitelství.

Na jeho místo by podle některých spekulací mohl nastoupit někdejší ministerský náměstek Benešové Daniel Volák (ODS).

Benešová by nově získala pod kontrolu ty nejzásadnější kauzy. A to nejen Čapí hnízdo, ale také kauzy, které se nelíbí Hradu. Například vyšetřování údajných manipulací zakázek v Lánech. 

Benešová má přitom dlouhodobě osobně velmi vyhrocený vztah k pražské vrchní státní zástupkyní Lence Bradáčové, která tyto věci dozoruje. 

MF DNES už dříve psala, že policie prověřovala, zda se Volák na přání lobbisty Ivo Rittiga nesnažil překazit jmenování Lenky Bradáčové na post vrchní státní zástupkyně.

Kdy může Kněžínek skončit?

Zatímco o tom, že je Kněžínek ve vážném ohrožení, není podle zdrojů MF DNES pochyb, liší se informace o tom, kdy ho Babiš může vyměnit. 

Policie navrhuje obžalovat Babiše

První příležitost bude mít už 30. dubna, kdy podle plánu má Zeman jmenovat nástupce ministryně průmyslu Marty Novákové a ministra dopravy Dana Ťoka. Pořád je příležitost, aby Babiš přinesl na Hrad jméno i jméno Benešové.

Babiš by se tak ale mohl dostal do podezření, že krokem chce ovlivnit kauzu Čapí hnízdo, u níž nyní státní zástupce Jaroslav Šaroch rozhoduje, zda premiéra pošle k soudu. 

Příliš cenné ministerstvo

Kněžínek na první pohled nemá žádný problém. Předchází ho pověst schopného státního úředníka, nemá za sebou žádný mediální škraloup jako zmínění Nováková s Ťokem, v justici si získal slušný respekt. Zároveň však za sebou nikdy neměl výrazné politické krytí.

Babiš ho loni v létě do vlády přivedl v rychlosti jako náhradu za tvář hnutí ANO Taťánu Malou, která odstoupila po kritice za opisování v diplomové práci. Nestraník Kněžínek, který do té doby působil jako kariérní úředník, dával najevo, že ve vládě nepůjde nikomu na ruku.

2017: Benešová odejde z politiky

V lednu při sněmovních interpelacích během projednávání možného tlaku Hradu na soudce, se tak mimo jiné pustil do úvahy, že se Zeman mohl dopustit trestného činu. 

„Byť se bavíme o osobách, které požívají imunitu, tak ono to může naplňovat znaky trestného činu minimálně ve stadiu přípravy, možná pokusu,“ řekl Kněžínek. Tím si u Zemana Kněžínek rozhodně nepomohl.

Samotný prezident navíc dlouhodobě kritizuje justici, v rozhovoru pro MF DNES se například pustil do šéfa Vrchního státního zastupitelství v Olomouci Iva Ištvana kvůli razii v Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže. Naopak se Zeman zastal šéfa ÚOHS Petra Rafaje, kterého nyní trápí podezření policie, že se snažil ovlivnit miliardový tendr na mýto. Prezident ale řekl, že ho rozhodně nehodlá odvolat.

Když se k tomu přidá, že ministerstvo spravedlnosti bude mít letos formálně mnohem větší vliv než v minulých letech, protože mimo jiné končí sedmiletý mandát mnohým předsedům krajských soudů, vyplývá z toho už dost důvodů k tomu, aby si Hrad řekl, že by v pozici ministra mohl být někdo prezidentovi bližší.

Kněžínek rovněž vytváří nový zákon o státních zastupitelstvích, u něhož bude také klíčové nastavení nových podmínek.

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Kvestor ČZU: Nejlepší disciplínu měli při nácviku na útok zahraniční studenti

  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

USA a Čína musí být partnery, řekl Si. Blinken mu vyčetl podporu Ruska

26. dubna 2024  13:10,  aktualizováno  13:45

Ve vztazích mezi Čínou a Spojenými státy zůstává mnoho problémů. Musí ale být spíše partnery než...

KOMENTÁŘ: Byrokracie s vízy? Přitvrdíme. Jak Česko zařízlo studenty z ciziny

26. dubna 2024

Premium Nenápadná úřední klička zásadně zkomplikovala život zahraničních studentů v Česku. Stát ještě...

Podvodník prodával falešné vstupenky na koncerty i sport, naletělo mu 500 lidí

26. dubna 2024  12:50

Falešné vstupenky na kulturní a sportovní akce nabízel na internetu muž z Uherskohradišťska, který...

V kontejneru vzplála stará elektrobaterie, patrně kvůli technické závadě

26. dubna 2024  12:45

Zřejmě závada na staré elektrobaterii způsobila páteční požár kontejneru na skladování...

Bývalý fitness trenér Kavalír zrušil asistovanou sebevraždu, manželka je těhotná

Bývalý fitness trenér Jan Kavalír (33) trpí osmým rokem amyotrofickou laterální sklerózou. 19. dubna tohoto roku měl ve...

Herečka Hunter Schaferová potvrdila románek se španělskou zpěvačkou

Americká herečka Hunter Schaferová potvrdila domněnky mnoha jejích fanoušků. A to sice, že před pěti lety opravdu...

Největší mýty o zubní hygieně, kvůli kterým si můžete zničit chrup

Možná si myslíte, že se v péči o zuby orientujete dost dobře, přesto v této oblasti stále ještě existuje spousta...

Tenistka Markéta Vondroušová se po necelých dvou letech manželství rozvádí

Sedmá hráčka světa a aktuální vítězka nejprestižnějšího turnaje světa Wimbledonu, tenistka Markéta Vondroušová (24), se...

Za vytlačení z linky do Brna musí Student Agency zaplatit náhradu 21 milionů

Společnost Student Agency provozující autobusy a vlaky pod označením RegioJet musí zaplatit bývalému konkurentovi 21...