Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Nejvíc milionů teče přes nákupy IT, odhalily audity na ministerstvech

  8:55
Ministerstvo financí v neděli hodinu před půlnocí zveřejnilo stopětistránkovou zprávu o auditu šesti ministerstev ovládaných zástupci ANO. Mezi rizikovými fakturami za 16 miliard korun, které audit objevil, převažuje plnění ze smluv uzavřených před rokem 2006.
Celkem auditoři našli 1207 faktur, tedy asi pět procent z kontrolovaného počtu, k nimž nelze dohledat veřejné zakázky. Jejich hodnota je zhruba 16 miliard korun. (Ilustrační foto)

Celkem auditoři našli 1207 faktur, tedy asi pět procent z kontrolovaného počtu, k nimž nelze dohledat veřejné zakázky. Jejich hodnota je zhruba 16 miliard korun. (Ilustrační foto) | foto:  Tomáš Krist, MAFRA

"Ačkoliv se v posledních letech utratily miliardy korun za nejrůznější IT systémy pro státní správu, získat kvalitní a srovnatelná data o hospodaření ministerstev byl velký problém. Oblast nákupu IT vyšla jako jedna z nejproblematičtějších oblastí," uvedl náměstek ministra financí Lukáš Wagenknecht.

Příkladem je podle něj 357 milionů korun, které mezi roky 2011 až 2013 vyplatilo ministerstvo spravedlnosti dodavateli firmě CCA Group, dodavateli IT služeb. Z toho se podařilo dohledat dokumenty jen k vyplaceným 69 milionům korun, většinou to byly zakázky bez výběrového řízení. Zbylých 288 milionů byly smlouvy z let 1995 až 1997, kde se nepostupovalo podle zákona o veřejných zakázkách.

"Požadavky na IT se za dvacet let výrazně změnily. Není přeci normální, aby se tak dlouho nakupovalo podle stejné smlouvy," podotkl Wagenknecht.

Mezi rizikovými fakturami za 16 miliard korun, které audit objevil, převažuje plnění ze smluv uzavřených před rokem 2006. "Tedy zakázky podle historických zákonů obecně volnějších než aktuální legislativa," píše se v závěrečné zprávě.

Jejím obsahem je mimo jiné také analýza dodavatelů ministerstev, výdaje na poradenské společnosti nebo nákladová analýza. V přílohách lze rovněž najít vyjádření ministerstev k vybraným fakturám bez dohledaných zakázek.

Porovnávaly se ceny octavií i papíru

"Díky prověrce máme konečně jasný obrázek o tom, co je potřeba napravit. Chceme zavést centrální nákupy a zlepšit fungování státní pokladny. Budeme také navrhovat, aby se interní audit ministerstev zaměřil ve větší míře na IT," dodal Wagenknecht.

Ke srovnání nákupních cen majetku si kontroloři vybrali čtyři položky: automobil Škoda Octavia, automobil Škoda Superb, stolní počítač, notebook. Prověrka ukázala, že neexistuje definovaný standard stolního počítače ani notebooku. Nákupní ceny proto nelze systematicky objektivně porovnávat. "Cenová i kvalitativní úroveň se u jednotlivých organizací značně liší," uvádí zpráva.

Kontroloři rovněž prověřili vozové parky vybraných ministerstev a podřízených organizací, zkontrolovali přes šest tisíc vozů. Pořizovací ceny automobilů vycházejí z údajů evidence majetku. Autoři zprávy však upozorňují, že někdy vozidla organizace převzaly po ukončení konkrétních akcí, například po zasedání Mezinárodního měnového fondu. "Nicméně to nemění nic na faktu, že se ceny pořízení relativně lišily. Dominantní značkou mezi státními organizacemi je Škoda Auto," uvádí zpráva.

Z jednoho z přiložených grafů vyplývá, že Ministerstvo životního prostředí v letech 2012 až 2014 průměrně pořizovalo octavie za téměř 600 tisíc korun, kdežto Ministerstvo obrany zhruba za 400 tisíc.

Ke srovnání výdajů na standardizované nákupy posloužil balík kancelářského papíru. Auditoři podle závěrečné zprávy zjistili, že jednotlivé organizace ho nakupují v poměrně velkém rozpětí. Nejvyšší cenu zaznamenali 147,62 Kč včetně DPH za 500 kusů kancelářského papíru A4, nejnižší byla 52,738 Kč včetně DPH.

"Množství spotřebovaného papíru vychází z konkrétních požadavků jednotlivých organizací a nelze je v mnoha případech objektivně porovnat. Je tedy na samotných organizacích, aby využívaly kancelářský papír maximálně úsporně a účelně," poznamenali ve zprávě kontroloři.

Ti rovněž našli rezervy v evidenci kanceláří. Zjistili, že v Centrálním registru administrativních budov (CRAB) nejsou evidovány všechny administrativní budovy státu. Nyní je registr využíván například k rozmísťování institucí. Optimalizací v této oblasti by se podle autorů zprávy dalo ušetřit až 190 milionů korun ročně.

Hloubkové audity koordinované ministerstvem financí nechal spustit koncem února na šesti úřadech řízených ministry ANO předseda hnutí, vicepremiér Andrej Babiš. Jeho hnutí ANO řídí kromě ministerstva financí ještě ministerstva dopravy, pro místní rozvoj, obrany, životního prostředí a spravedlnosti.

Do prověrky byly zapojeny organizace spadající do působnosti zúčastněných resortů, vyjmuty byly soudy, státní zastupitelství, vědecko-výzkumné organizace, sportovní kluby, vojenské nemocnice a státní fondy.

"Tušili jsme, že má státní správa v datech nepořádek. Já sám už toho dost zažil a měl jsem představu, co na ministerstvech objevíme. Že to ale bude téměř detektivní práce, mě šokovalo," popsal Wagenknecht.

Odborníci analyzovali 650 tisíc faktur za 318 miliard korun, veřejné zakázky za 213 miliard korun a 86 zpráv Nejvyššího kontrolního úřadu. Hodnocena byla data z let 2011 až 2013. Celkem auditoři našli 1 207 faktur, tedy asi pět procent z kontrolovaného počtu, k nimž nelze dohledat veřejné zakázky. Jejich hodnota je zhruba 16 miliard korun (o auditu více čtěte zde).

Autor:

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Kvestor ČZU: Nejlepší disciplínu měli při nácviku na útok zahraniční studenti

  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

USA mění systém pomoci Ukrajině: už ne sklad, ale zbraně přímo ze zbrojovek

26. dubna 2024  21:30

USA chystají dosud největší balík vojenské pomoci Ukrajině v přepočtu za více než 140 miliard...

VIDEO: Kdo nejlíp vříská? Soutěž v imitaci racků vyhrál malý chlapec

26. dubna 2024  20:36

Devítiletý Cooper Wallace z britského Chesterfieldu v neděli vyhrál čtvrté mistrovství Evropy v...

Ukrajinci se snaží před bojem utéct do Rumunska, v řece mnozí najdou smrt

26. dubna 2024  20:26

Tisíce Ukrajinců se od počátku ruské invaze pokusily překonat řeku Tisu na hranici s Rumunskem ve...

Mohly by hlídat tisíce dětí. Většině z dětských skupin ale stát nedá peníze

26. dubna 2024

Premium Míst pro děti ve školkách je zoufalý nedostatek. Státu se pro letošek přihlásilo 180 lidí z...

Bývalý fitness trenér Kavalír zrušil asistovanou sebevraždu, manželka je těhotná

Bývalý fitness trenér Jan Kavalír (33) trpí osmým rokem amyotrofickou laterální sklerózou. 19. dubna tohoto roku měl ve...

Herečka Hunter Schaferová potvrdila románek se španělskou zpěvačkou

Americká herečka Hunter Schaferová potvrdila domněnky mnoha jejích fanoušků. A to sice, že před pěti lety opravdu...

Největší mýty o zubní hygieně, kvůli kterým si můžete zničit chrup

Možná si myslíte, že se v péči o zuby orientujete dost dobře, přesto v této oblasti stále ještě existuje spousta...

Tenistka Markéta Vondroušová se po necelých dvou letech manželství rozvádí

Sedmá hráčka světa a aktuální vítězka nejprestižnějšího turnaje světa Wimbledonu, tenistka Markéta Vondroušová (24), se...

Horňáci versus dolňáci. Víme, čemu muži dávají přednost, a je to překvapení

Ženské tělo je pro muže celkově velmi atraktivní a nabízí jejich očím mnoho zajímavých partií. Největší pozornosti se...