Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Budu volit Babiše, jediný má zkušenosti, řekl Zeman. Neznalost mu vyčítá

  11:05aktualizováno  18:19
„Ze tří kandidátů, kteří mají šanci na vítězství, je Andrej Babiš jediný, kdo má politické zkušenosti,“ řekl současný prezident Miloš Zeman v pořadu Partie Terezie Tománkové na CNN Prima News. Dodal, že s předsedou hnutí ANO nesouhlasí ve všem. Komentoval také volební zákon nebo možné jmenování nového předsedy Ústavního soudu. Přiblížil také svůj zdravotní stav.

V dalších fázích voleb podle něj rozhodnou televizní diskuze. „Když tam jste jeden na jednoho, je to férová diskuze, kde můžete uplatit své argumenty. V diskuzi jeden proti osmi se z toho stává masové shromáždění,“ míní.

První kolo volby prezidenta by vyhrál Babiš, druhá by byla ekonomka Danuše Nerudová a třetí armádní generál ve výslužbě Petr Pavel. Ve druhém kole by však nad Babišem vyhráli, uvedl model STEM pro TV Prima. Zeman podotkl, že sám byl ve stejné situaci, jako indikuje tento průzkum.

V prvním kole voleb by vyhrál Babiš, uvádí průzkum. Jiný favorizuje Nerudovou

„Všichni moji protikandidáti, kteří se nedostali do druhého kola, řekli, že budou podporovat pana (Karla) Schwarzenberga nebo pana (Jiřího) Drahoše. Jenže to nefungovalo. Jak jsem řekl, rozhodují televizní diskuze, a já z tohoto důvodů druhému kolu příliš nevěřím,“ popsal.

Zeman také uvedl, že jak Nerudová, tak Pavel mají slabé body, na které se bude v diskuzích upozorňovat. „Jsou to kandidáti bez politické zkušenosti, a to je pro mě ten nejsilnější argument,“ podotkl.

Slabý bod Nerudové je podle něj to, že její nejbližší spolupracovník a bývalý prorektor byl obviněn z plagiátorství. Kritizoval také její působení v komisi pro spravedlivé důchody.

V pořadu Press klub rádia Frekvence 1 kritizoval dále Nerudovou také za její výrok, ve kterém porovnávala prezidentská kandidátka sama sebe se slovenskou prezidentkou Zuzanou Čaputovou. Nerudová řekla, že zatímco ona byla rektorkou univerzity se 2 000 zaměstnanci, Čaputová jenom zabránila skládce. „Takhle se dáma nechová“, prohlásil Zeman.

Pavel podle něj zase rozumí pouze armádě a ničemu jinému.

K Babišově přešlapu před studenty, kde se ukázalo, že neumí vyjmenovat planety sluneční soustavy či nezná dílo Osudy dobrého vojáka Švejka za světové války, uvedl, že by se to měl doučit. „Neznat klasiky je chyba. Čím dříve si tuto chybu uvědomíme, tím lépe,“ konstatoval.

Zeman zhodnotil také soud s Babišem, který bude znovu pokračovat příští týden. „I státní zástupce navrhoval podmínku. Je ke zvážení, zda byl přečin s Čapím hnízdem tak závažný. Počkejme na výsledky vyšetřování, a podle toho teprve suďme,“ uvedl.

Babišův trapas mezi dětmi. Neznal planety, Švejka ani žaludky krávy

„Současný volební zákon není spravedlivý“

„Pokládám za nespravedlivé požadovat padesát tisíc a více podpisů voličů a na druhé straně jen dvacet poslanců nebo deset senátorů. Jeden senátor tak vydá za pět tisíc občanů a jeden poslanec za dva a půl tisíce, což je trochu paradoxní. Pokládám za naprosto nesmyslné, aby poslanci nebo senátoři mohli podepsat kandidaturu více než jednomu kandidátovi. Tím devalvují svůj vlastní podpis,“ kritizoval současný volební zákon.

Komentoval také možné rozhodnutí jmenovat nového předsedu Ústavního soudu (ÚS). Naznačil, že ve hře jsou čtyři jména, ale nyní čeká na výsledky právní analýzy, než se rozhodne „Kdybych je řekl dnes, vystavím je mediálnímu lynči a nátlaku, aby svůj názor změnili,“ uvedl.

„Proč to dělám? Jako odcházející prezident nemohu být podezírán, že chci z předsedy Ústavního soudu udělat nějakého svého agenta. Budu řadový občan a penzista, a nebude mě to ani příliš zajímat. Zastávám ale názor, že ÚS nemá být třetí komorou parlamentu. Nemá zasahovat do jednotlivých zákonů, například volebních, a měnit je. A druhý důvod je, že předseda ÚS by neměl být aktivista a vydávat politické proklamace,“ řekl v narážce na Pavla Rychetského.

Rychetskému skončí mandát až v srpnu, zatímco Zemanovo funkční období skončí v březnu. Nového předsedu by tedy Zeman musel jmenovat s odloženou platností. Ústavní experti takový postup označují za protiústavní. Zeman minulou neděli řekl Českému rozhlasu, že jediným omezením v Ústavě je pro prezidenta to, že při jmenování předsedy Ústavního soudu musí vybírat z ústavních soudců.

Zeman vyloučil „rozlučkovou“ amnestii, zvažuje nového šéfa Ústavního soudu

„Vláda zvládla jen předsednictví“

Pochvala vládě podle Zemana patří za zvládnutí předsednictví v Radě Evropské unie. „Pokud jde o kritiku, nebudu ani tak mluvit o pomalosti, například zastropování cen elektřiny, ke kterému jsem vyzýval už v dubnu, ale vláda to udělala až v září,“ kritizoval.

Liší se také jeho názor na rozpočtovou politiku. „Příjemné je, když u zaměstnanců snížíte daně, to je to zrušení superhrubé mzdy. Ale to vyvolá rozpočtový deficit řádově o sto miliard korun. Je nesporné, že deficit zvyšuje inflaci. A ta sebere zaměstnancům daleko více, než dostali na snížení daně z příjmu,“ uvedl s tím, že to byl populistický návrh ODS, hnutí ANO a SPD. „Těšili se, jak je voliči pochválí, ale vzhledem k inflačním důsledkům by je spíš měli nakopat.“

Poslední summit EU za českého předsednictví. Dohoda o zastropování se nečeká

Vyjádřil se také k růstu cen potravin. Jinde ve světě mají podle něj velmi mírný rostoucí trend, zdaleka to není pětadvacet procent jako v případě Česka. Přehlíží se podle něj také enormní zisková marže řetězců, které jsou zpravidla v zahraničních rukou. „Navrhoval jsem, aby zde vznikl národní řetězec na bázi Coopu, dříve Jednoty,“ připomněl. „Soustřeďme se kromě DPH i na tuto ziskovou marži (zahraničních řetězců).“

Zeman také dodal, že mu před dvěma dny (ve čtvrtek, pozn. red.) vyndali žaludeční sondu. „A proto jsem usměvavý, v radostné náladě a spokojený se životem. Víte, co to bylo, mít rok v břiše žaludeční sondu? Možná mi zachránila život, ale její nošení bylo poněkud obtížné. Jak říká profesor (Miroslav) Zavoral, je to pro mě nejkrásnější vánoční dar,“ uzavřel s tím, že chce v lednu či únoru navštívit Srbsko a s premiérem Fialou chce letět do Izraele a otevřít ambasádu v Jeruzalémě.

Havel tady chybí. Byl autorita s prestiží

Stejná témata probral prezident v podvečer také v pořadu Press Klub pro rádio Frekvence 1, kde mimo jiné zavzpomínal na bývalého prezidenta Václava Havla, který v tento den před 11 lety zemřel.

Podle Zemana schází Havel nejvíce v zahraniční oblasti. Každý politiky podle něj vzpomínal při zahraničních návštěvách na Václava Havla. „Šlo o autoritu s velkou prestiží,“ zavzpomínal Zeman. „Na rozdíl od Klause a mě byl Havel člověk s jistou skromností,“ dodal Zeman.

Zeman v rozhovoru také potvrdil, že si ukončení funkce prezidenta plánuje vznik své kanceláře. „Kancelář samozřejmě chystám, protože se dá předpokládat, že jako u každého bývalého prezidenta se na mě lidé i organizace budou občas obracet, a někdo mi musí organizovat program,“ řekl Zeman.

Autoři: ,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

  • Nejčtenější

Nahá umělkyně za zvuků techna házela před dětmi hlínou. Už to řeší policie

3. května 2024  10:10,  aktualizováno  13:43

Policie prošetřuje vystoupení, ke kterému došlo na Akademii výtvarných umění (AVU). Umělkyně a...

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Přes Česko přešly bouřky s krupobitím. Dálnici D1 pokrylo bahno a větve

6. května 2024  15:47,  aktualizováno  7.5

Do Česka přišly přívalové deště, na některých místech padaly i kroupy. Hasiči hlásili desítky...

Německo je otřeseno. Přišel brutální útok na politika, pak následoval další

4. května 2024  17:40,  aktualizováno  21:09

Na lídra kandidátky německé sociální demokracie (SPD) v Sasku do evropských voleb Matthiase Eckeho...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Vyváděla strašné věci. Zahradil označil Jourovou za nejhorší z eurokomisařů

4. května 2024

Premium Když Česko vstoupilo 1. května do Evropské unie, byl tam matador ODS Jan Zahradil kooptován...

Za hákový kříž v konvoji hrozí dvojici pět let, policie shání videozáznamy

9. května 2024  15:32,  aktualizováno  10.5 10:51

Policisté shánějí videozáznamy z oslav osvobození, které pořídili lidé při nedělní jízdě Konvoje...

Premiér se sešel s kandidátem na ministra Ženíškem, navrhne ho na jmenování

10. května 2024  10:36

Premiér Petr Fiala v pátek odešle návrh na jmenování Marka Ženíška ministrem pro vědu, výzkum a...

Okamura předčítal Trumpův projev, brzdí jednání o korespondenční volbě

10. května 2024  5:43,  aktualizováno  10:32

Přímý přenos Parlamentní bitva o korespondenční volbu pokračuje i v pátek. Jako první si vzal slovo předseda SPD...

Novou partnerkou Řehky je poslankyně STAN Opltová. Střet zájmů odmítají

10. května 2024  10:20

Náčelník generálního štábu armády Karel Řehka potvrdil partnerský vztah s poslankyní za STAN...

Večerní parťák na koupací rituál: Vyhrajte balíček od sebamed Baby
Večerní parťák na koupací rituál: Vyhrajte balíček od sebamed Baby

Přebalit, vykoupat, umýt hlavu, pořádně promazat celé tělíčko... Skvělým parťákem pro takový večerní rituál je sebamed Baby. Sháníte-li jednoho...

V 59 letech zemřela herečka Simona Postlerová, ještě v sobotu zkoušela

Zemřela divadelní a filmová herečka Simona Postlerová, bylo jí 59 let. Zprávu o úmrtí potvrdil nadační fond Dvojka...

Titěrné sukně i míčky na podpatcích. Zendaya vzkřísila trend tenniscore

S nadsázkou bychom mohli říct, že největší tenisovou událostí tohoto roku je premiéra snímku Rivalové. Aspoň co se módy...

Zpěvačka Tereza Kerndlová měla autonehodu. Poslala vzkaz ze záchranky

Tereza Kerndlová (37) a její manžel René Mayer (53) měli v úterý ráno autonehodu. Na mokré vozovce do nich zezadu...

První světová válka zničila část Francie natolik, že tu stále řádí smrt

Řídkým rozvolněným lesem pokrytá pahorkatina u francouzského Soissons, Compiégne, Lens či Cambrai přirozeně svádí k...

Kamion před nehodou vůbec nebrzdil, moderní tahač by tragédii zabránil

Policie obvinila řidiče za smrtelnou nehodu na D1. Litevský kamioňák narazil do osobního auta a natlačil ho na tahač s...