Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Zeman zažaluje Stehlíkovou za lži. Lékařka trvá na prezidentově deliriu

  17:25aktualizováno  18:59
Prezidentův mluvčí Jiří Ovčáček ostře reagoval na výroky exministryně a lékařky Džamily Stehlíkové. Ta na svém blogu mimo jiné napsala, že lze předpokládat, že Miloš Zeman byl v druhé polovině září hospitalizován kvůli metabolickému rozvratu v rámci alkoholické jaterní cirhózy. Prezident se chystá Stehlíkovou žalovat a podat stížnost na lékařskou komoru. „Ovčáček mi vyhrožuje slovníkem komunistických monstrprocesů vedených v 50. letech,“ okomentovala Stehlíková na Twitteru.

Prezident Miloš Zeman opouští Ústřední vojenskou nemocnici. (22. září 2021) | foto:  Michal Růžička, MAFRA

Smyslem těchto kroků podle Ovčáčka není ostrakizace neodborné veřejnosti, která dezinformace šíří či vytváří, ale apel na základní dodržování etiky a lidské slušnosti „alespoň té části veřejnosti, u které by takové chování mělo být samozřejmým předpokladem“.

Jak Ovčáček podotkl, Stehlíková má atestaci z psychiatrie a svůj názor formulovala na základě informací z médií a drbů. „ Vystupování paní Stehlíkové je typickou ukázkou zneužívání lékařské autority k politickým cílům,“ napsal.

Dodal také, že autoři a šiřitelé spekulací a dezinformací jsou „vedeni politickým aktivismem, snahou o vlastní zviditelnění a často také nenávistí k prezidentu republiky“.

Zemana dostal do nemocnice zřejmě metabolický rozvrat, tvrdí exministryně

Na jeho vyjádření reagovala Stehlíková na Twitteru:  „Ochota Ovčáčka reagovat na můj blog prohlášením Kanceláře prezidenta republiky je písemným přiznáním, že diagnóza alkoholové demence hlavy státu je bohužel pravda.“

„Ovčáček mi vyhrožuje slovníkem komunistických monstrprocesů vedených v 50. letech za pravdu o Zemanovi. Proč ale ’Hrad’ zmiňuje ‚účelový lékařský posudek zdravotního stavu Andreje Babiše mladšího‘? Už chápu, odkud vítr fouká. Ovčáček větří nového páníčka,“ dodala.

Reagovala tak na část prohlášení, kde Ovčáček připomíná, že bezprostředně před volbami byl v nedávné době zveřejněn její účelový lékařský posudek zdravotního stavu Andreje Babiše mladšího. „Zcela popírá závěry nejvyšší české autority v oboru psychiatrie, Národního ústavu duševního zdraví,“ uvedl.

Stehlíková na svém blogu v noci na středu zveřejnila článek, ve kterém uvádí, že lze předpokládat, že prezident Miloš Zeman byl v druhé polovině září hospitalizovaný kvůli metabolickému rozvratu v rámci alkoholické jaterní cirhózy.  „Infuzní léčba ve vojenské nemocnici zažehnala metabolický rozvrat, ale abstinence od alkoholu v průběhu osmidenní hospitalizace vedla k náběhu na delirium tremens. Dobu pobytu prezidenta v nemocnici mohla prodloužit mj. právě léčba počínajícího deliria,“ napsala Stehlíková.

Redakce iDNES.cz se pokoušela Stehlíkovou kontaktovat s dotazem, odkud informace čerpá. S exministryní se však nepodařilo spojit. Na svém blogu uvádí, že v případě samotné anamnézy čerpá z „osobních kontaktů s panem prezidentem staršího data a nedávných informací od kolegů“.

Spekulace o zdravotním stavu prezidenta sílí

Prezident Zeman byl od 14. do 22. září hospitalizovaný v Ústřední vojenské nemocnici (ÚVN) v Praze. Od propuštění se množí zprávy o údajném zhoršení jeho zdravotního stavu.

Podle informací Deníku N a Radiožurnálu, kteří se odvolávají na sedm zdrojů z prezidentova okolí, byly důvodem jeho hospitalizace problémy s játry. „Miloš Zeman byl hospitalizovaný kvůli stavu, kterému se říká ascites, což je tekutina v dutině břišní. Bylo to kvůli problémům s játry,“ uvedl jeden ze zdrojů z lékařského prostředí. Další zdroj z prezidentovy blízkosti řekl, že Zeman „měl vodu v břiše, což není a nebylo úplně dobré“.

Ovčáček ve středu ráno vyvrátil, že by byl Zeman opětovně hospitalizovaný. „Pan prezident pracuje v Lánech, včera se věnoval přípravám oslav 28. října, podepsal dekrety vyznamenaných. V pátek se pan prezident chystá volit. Podrobnosti oznámíme zítra odpoledne. Pan prezident se též připravuje na povolební vyjednávání, už vzniká plán schůzek,“ uvedl na Twitteru.

„Jsou to nesmysly! Pan prezident je v Lánech a národ ho uvidí v pátek, jak jde k volbám,” napsal zase Frekvenci 1 hradní kancléř Vratislav Mynář v reakci na spekulace o zemanově údajné hospitalizaci, zhoršení zdravotního stavu či dokonce úmrtí.

Autor:

Výsledky voleb

Volby do Evropského parlamentu vyhrálo v Česku hnutí ANO. Koalice SPOLU skončila na druhém místě. Koalice Přísahy a Motoristů a Stačilo! předběhli STAN a Piráty.

  • Nejčtenější

V Turecku zemřela česká zpěvačka Victoria. Zavraždil ji její vlastní manžel

14. června 2024  8:59,  aktualizováno  11:23

Česká zpěvačka Victoria byla zavražděna v Ankaře. Podle tureckého portálu Hürriyet ji zabil její...

„Ukrajinská sebevražda“. Intriky v Kyjevě čím dál víc frustrují Západ

11. června 2024  19:21

Kádrové změny nezmítají jen ruským ministerstvem obrany, rostoucí pozornost vzbuzují i rošády v...

{NADPIS}

{LABEL} {POPISEK}

„Tak dlouho tam ta zrůda byla...“ Zjištění o střelbě na fakultě rozlítila pozůstalé

18. června 2024

Premium Univerzita Karlova i pozůstalí podali stížnosti proti policejním závěrům prosincové střelby na...

Pravda o střelbě na fakultě. Unikátní rekonstrukce, vrah přišel ve 13:23

17. června 2024

Premium Pravda o střelbě na filozofické fakultě se vynořuje postupně a některé detaily jdou proti tvrzením,...

{NADPIS}

{LABEL} {POPISEK}

Brusel zveřejnil 10 kroků pro přijímání migrantů, z nichž se Česko nevyzuje

12. června 2024  18:34

Evropská komise zveřejnila harmonogram, který má zajistit, aby v jednotlivých členských státech EU...

Kim Čong-un přivítal Putina objetím, Washington sleduje setkání s obavami

19. června 2024  7:06,  aktualizováno  7:57

Aktualizujeme Ruský prezident Vladimir Putin a severokorejský vůdce Kim Čong-un se dohodli na prohloubení vztahů...

Česko zažilo první letošní tropickou noc. Teploty se držely až na 23 stupních

19. června 2024  7:56

Noc na středu byla v Česku tropická, letos poprvé. Pod 20 stupňů Celsia teplota neklesla na 12...

Po čelním nárazu v osobním autě uhořel řidič. Nepodařilo se ho identifikovat

19. června 2024  7:18

Jednu oběť si vyžádala úterní večerní dopravní nehoda osobního a nákladního vozidla na silnici I/19...

Soud ve Vladivostoku poslal amerického vojáka do trestanecké kolonie

19. června 2024  6:34

Soud v ruském Vladivostoku ve středu poslal na tři roky a devět měsíců do trestanecké kolonie...

Máte starý fén? Přečtěte si, co vašim vlasům způsobuje.
Máte starý fén? Přečtěte si, co vašim vlasům způsobuje.

Máte ve své koupelně starou žehličku na vlasy nebo fén? V oblasti vlasové péče došlo v poslední době k obrovským inovacím. Je ale opravdu nutné...

Putine, běž do prd*le, zahlásil na koncertě Rod Stewart. Němci zpěváka vypískali

S překvapivou vlnou nevole se na svém nedělním koncertu v Lipsku setkal rockový král Rod Stewart. Během vystoupení se...

Skandál kolem morbidně obézní Miss Alabama. Co se ztratilo mezi řádky

Sociální sítě počátkem června rozvášnila obézní plus size modelka Sara Millikenová oceněná titulem Miss Alabama 2024....

Tvrz koupil za 76 tisíc a daroval ji manželce. Pak ruinu 20 let opravoval

Pavel David zahlédl v dubnu roku 2003 v novinách inzerát: „Prodám tvrz za 76 000 Kč.“ Ještě ten den si jel zříceninu...

Do Itálie se nevrátím, tady vše funguje lépe, říká dcera Petra Hapky

Dcera slavného českého hudebníka Petra Hapky (†70) Petra (41) žila od 3 let s matkou v italském Římě. Ve 29 letech se...

Ostuda bratrů Bendigů v AZ-kvízu. Jan se vymlouval na trému z Mareše

Ve speciálním díle AZ-kvízu s názvem ČT art kvíz se proti sobě utkali bratři Jan a Marsell Bendigovi. V soutěži se jim...