Klause chce za prezidenta i většina voličů levice.

Klause chce za prezidenta i většina voličů levice. | foto: David Port, MF DNES

MF DNES: Klause chce znovu na Hrad 67 procent Čechů

  • 1354
Před čtyřmi lety začala ve Sněmovně volba prezidenta, z níž vyšel vítězně Václav Klaus. Dnes, rok před tím, než se pokusí místo na Hradě obhájit, je pro lidi jednoznačným favoritem. Podle průzkumu SC&C pro MF DNES si 67 procent lidí přeje, aby se Klaus i podruhé stal hlavou státu.

Klausovo znovuzvolení si dokonce přeje 54 procent z 513 respondentů, kteří volí ČSSD a KSČM.

A co víc: prezident nemá ani žádného vážného konkurenta, který by jej mohl o funkci připravit. Ti z dotazovaných, kteří už podruhé Klause na Hradě nechtějí, totiž nedokázali jmenovat osobnost, která by měla dohromady alespoň deset procent sympatizantů.

Devět procent z „nespokojenců s Klausem“ by uvítalo, kdyby novým prezidentem byl Miloš Zeman, dalších devět touží po návratu Václava Havla. Ten už však kandidovat nemůže. Pro šéfa ČSSD Jiřího Paroubka by bylo šest procent a pro premiéra Mirka Topolánka čtyři procenta dotázaných, kteří chtějí na Hradě změnu.

Hlouběji se tématu věnuje pondělní MF DNES.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video