Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Méně jídla, digitální detox i jiné triky. Maturanty čeká matematika a angličtina

  7:00
Omezili sociální sítě, snažili se vyčistit hlavu a pozornost věnovali i svému jídelníčku. Čtvrťáky středních škol v úterý čeká úvodní kolo zkoušky z dospělosti. V první den maturit píšou matematiku či angličtinu, přesto někteří z nich přiznávají, že přípravu mírně podcenili a v posledních hodinách před testy jsou nervózní.
ilustrační snímek

ilustrační snímek | foto:  Petr Topič, MAFRA

„Upřímně jsem trochu vystresovaný, přípravu jsem podcenil,“ přiznává Šimon Inneman ze Smíchovské střední průmyslové školy a gymnázia. Student informačních technologií vsadil na doporučení spolužáků, že je matematika jednodušší, a tak si bez bližšího prostudování vybral daný předmět místo angličtiny. Navíc, jak dodává, mu matematika vždy šla.

Maturant Šimon Inneman přípravu na maturitu z matematiky podcenil.

Popisuje, že pravý opak, tedy, že je zkouška z počtu těžší, zjistil až před dvěma týdny, kdy si udělal první didaktický test. „První didakťák nanečisto jsem zkoušel dva týdny zpátky a měl jsem jenom dvacet bodů. Posledních čtrnáct dní se připravuju jenom na matematiku a poslední test jsem měl už na 35 bodů z padesáti, ale bojím se, že se něco pokazí a neprojdu,“ vyslovil obavy s tím, že alespoň na čtyřku potřebuje minimálně sedmnáct bodů.

Na dotaz, jak se dařilo v přípravě jeho kamarádům, má překvapivou odpověď. „Mám srovnání dvou spolužáků. Jeden je naprosto v pohodě a ve cvičných testech měl čtyřicet bodů, druhý by zkouškou neprošel, měl jich jenom patnáct.“

Maturanti opouštějí matematiku. Je podle nich těžká, experti jim dávají za pravdu

Neděle už ale podle něj neměla sloužit k tomu, aby dohnal látku, kterou nezvládl doposud. Za čtrnáct dní stihl kromě učení celkem pět cvičných didaktických testů, ve který si jenom zlehka prošel postup u složitějších úloh. Učení jako takové rovnou zamítl.

„Po obědě jsem posekal zahradu a odpočíval. Nechtěl jsem mít přeplněnou hlavu, takže jsem nekoukal ani na seriály nebo sociální sítě, držel jsem sociální a digitální detox,“ řekl Inneman, místo toho prý raději sáhl po knížce a šel brzy spát.

Rozpis písemných maturitních zkoušek

JARNÍ ZKUŠEBNÍ OBDOBÍ 2023

Společná část (didaktické testy) se bude konat 2. - 4. května 2023

2. května 2023: matematika (v 8:00) a anglický jazyk (ve 13:30)

3. května 2023: český jazyk a literatura

4. května: matematika rozšiřující; francouzský, německý, ruský a španělský jazyk

Zkoušky profilové části se mohou konat v období od 16. května do 10. června 2023. Praktické zkoušky lze pořádat od 1. dubna 2023.

PODZIMNÍ ZKUŠEBNÍ OBDOBÍ 2023

Didaktické testy se v podzimním zkušebním termínu konají od 1. do 10. září, profilová část se bude moci uskutečnit od 1. do 20. září.

Kromě toho vynechal večeři, aby se mu lépe spalo. A cestou na zkoušku si koupil colu. „Kvůli cukru. Normálně ji nepiju, ale pomáhá mi,“ vysvětlil.

Ořechy na lepší myšlení a budíček v pět ráno

Přestože nechodí do stejné třídy, jsou Šimon Inneman a Daniel Hanzel spolužáci ze stejné školy. Oba studují IT obor, jenže na rozdíl od Šimona měl Daniel nevýhodu v podobě brzkého budíčku.

Pole a holínky se vyplatily, při testu jsem měla čistou hlavu, říká maturantka

„Vstával jsem v pět ráno. Bydlím za Prahou a vzhledem k tomu, že se rozhodli opravovat celou metropoli najednou, dostává se do ní těžce,“ zmínil s tím, že běžně na cestě tráví okolo padesáti minut, nyní při opravách klidně až devadesát. A protože v osm začíná matematikou a ve škole potřeboval být dřív, musel tomu přizpůsobit i vstávání.

Oproti kamarádovi má tu výhodu, že si matematiku zvolil jako nepovinnou, takže pokud by v ní teoreticky neuspěl, nemusí ho to mrzet. Důležitější pro něj je výsledek z anglického jazyka. „Jsem v menším stresu, než jsem si původně myslel. Vím, že angličtinu umím a matematiku mám nepovinnou. Pokud bych ji nedal, tak se nic neděje,“ řekl Daniel.

Poslední hodiny před zkouškou trávil s přítelkyní, poté šel na chvíli ven a zahrál si na konzoli. Večer a ráno si pak pro lepší funkci mozku dal oříšky.

Loni odmaturoval, pak hned začal učit. Původně jsem ani nechtěl, říká

I přes rozdílné třídy pojí Innemana s Hanzelem podobný osud. Pokud maturitu zvládnou, měli by od září na zdejší škole učit. Ředitel průmyslovky a gymnázia Radko Sáblík totiž pravidelně dává nadaným studentům možnost zapojit se do chodu školy a na odborné předměty, na které by jen velmi těžko sháněl vystudovaného učitele, najímá své bývalé studenty.

Maturanti častěji sázejí na angličtinu

K maturitní zkoušce se letos přihlásilo celkem 80 632 středoškoláků, přičemž prvomaturantů v úterý do lavic zasedne přibližně 73 306. Drtivá většina studentů, přesně 61 564, se rozhodla maturovat z angličtiny. Argumentují, že na čtyřku vždy něco řeknou, pokud by ale dostali těžké příklady z matematiky nebo kvůli nepozornosti udělali chybu při výpočtu, přišli by o body, což by je mohlo v nejhorším případě stát i zkoušku.

Důvodem, proč je matematika u maturity tak nepopulární, je podle místopředsedy Společnosti učitelů matematiky Eduarda Fuchse nerovné hodnocení. Zkoušku z jazyků totiž vnímá jako tu s mírnějším známkováním. Pokud by se ale měla hodnotit stejně jako matematika, neúspěšnost maturantů by podle něj byla vyšší.

Šťastná 13. Maturant Fiala si vybral Kerouacův román Na cestě, u zkoušek zářil

„Úroveň tohoto testu je ve srovnání se státy, s nimiž se má smysl poměřovat, ostudně nízká a opakovaně se ukazuje, že na minimální potřebné úrovni jsou schopni tento test zvládnout i dobří žáci základní školy,“ tvrdí Fuchs.

Za pravdu mu částečně dává i předseda Unie školských asociací Jiří Zajíček, podle kterého mají studenti dojem, že je pro ně angličtina lehčí. „Když se podíváte na nastavení náročnosti zkoušky z matematiky a cizího jazyka, tak cizí jazyk je z mého pohledu nastaven na nižší úroveň než matematika,“ přemítá.

Už ve středu pak maturanty čeká didaktický test z českého jazyka, zkoušku z profilové části maturity (takzvaně ústní zkoušku, pozn. red.) mohou podle harmonogramu školy začít skládat od 16. května do 10. června.

27. prosince 2022

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Při požáru v bytovém domě v Praze zemřel člověk, na místo vyrazil i speciál Fénix

28. dubna 2024  9:28

Při ranním požáru v bytovém domě v Praze zemřel člověk. Sedm dalších lidí muselo být evakuováno,...

Irák schválil nový zákon proti homosexualitě, hrozí za ni až 15 let vězení

28. dubna 2024  8:40

Irácký parlament v sobotu schválil nový zákon zaměřený proti vztahům lidí stejného pohlaví. Nově...

Počasí v Česku opět ovlivní saharský prach. Vytvoří oblačnost, sníží teploty

28. dubna 2024  7:47

Počasí v Česku v neděli opět ovlivní saharský prach. Vytvoří oblačnost, se kterou nepočítaly...

Co v EU prosadili čeští europoslanci? Nabíječky i Erasmus, připomínají se

28. dubna 2024

Premium V Bruselu a Štrasburku proběhlo v týdnu velké loučení. Ve stávajícím složení se totiž europoslanci...

Nespí vaše dítě? Přečtěte si, jak nespavost vyřešit
Nespí vaše dítě? Přečtěte si, jak nespavost vyřešit

Nespavost a problémy se spánkem se v různé míře objevují až u 30 % dětí. Mohou se projevovat častým buzením, problémy s usínáním, brzkým vstáváním...

Bývalý fitness trenér Kavalír zrušil asistovanou sebevraždu, manželka je těhotná

Bývalý fitness trenér Jan Kavalír (33) trpí osmým rokem amyotrofickou laterální sklerózou. 19. dubna tohoto roku měl ve...

Tenistka Markéta Vondroušová se po necelých dvou letech manželství rozvádí

Sedmá hráčka světa a aktuální vítězka nejprestižnějšího turnaje světa Wimbledonu, tenistka Markéta Vondroušová (24), se...

Horňáci versus dolňáci. Víme, čemu muži dávají přednost, a je to překvapení

Ženské tělo je pro muže celkově velmi atraktivní a nabízí jejich očím mnoho zajímavých partií. Největší pozornosti se...

Hello Kitty slaví padesátiny. Celý svět si myslí, že je to kočička, jenže není

Kulatý obličej se dvěma trojúhelníkovýma ušima, drobný čumáček, vousky a červená mašle na uchu. Taková je Hello Kitty,...

Za vytlačení z linky do Brna musí Student Agency zaplatit náhradu 21 milionů

Společnost Student Agency provozující autobusy a vlaky pod označením RegioJet musí zaplatit bývalému konkurentovi 21...