Miminko přebalili u jídelního stolu
Martina Melicharová pracovala dvanáct let jako provozní restaurace a tvrdí, že „co rodiče dětem dovolí, je někdy opravdu neskutečné.“
„Zažila jsem, že dítě přebalovali u jídelního stolu, zatímco u druhého stolu lidé konzumovali jídlo. Dokonce poté tu použitou plenu dali do talíře,“ popisuje svou zkušenost.
Děti podle ní často komplikovaly provoz restaurace a běhaly v takzvaných červených zónách. „To jsou místa v restauraci, kde nesmí nic a nikdo stát, běhají tudy číšníci s pitím a s talíři s jídlem,“ uvedla.
Obsluha se při roznosu jídel a pití soustředí na cestu a nemůže dávat pozor na pobíhající děti. Když se poté jako zástupkyně restaurace ohradila, kvůli bezpečnosti zaměstnanců i dětí, matky se na ní často obořily.
„Dětní lidé neustále chtějí, abychom je respektovali. Ale když chceme, aby někdo respektoval nás, strhne se vlna nevole,“ říká s tím, že řada matek podle ní není sebekritická. „Jak v tom neustále žijí, neuvědomují si, jak moc to okolí může obtěžovat,“ dodává.
„Mají jinde mnoho restaurací, které jsou na děti lépe vybavené, mají dětské koutky,“ vyjmenovává důvody, proč s příspěvkem Marthy’s Kitchen souhlasí. Doporučení je podle ní napsáno velmi slušně. „Myslím, že chtěli vysvětlit, proč to tak chtějí. Řada lidí to vnímá agresivně, protože to je tak detailně popsané,“ usuzuje.