S Gottem se na Žofíně loučilo téměř 50 000 lidí. Dostalo se i na poslední

  20:15aktualizováno  12. října 0:18
Na pražském Žofíně lidé dávali poslední sbohem zesnulému zpěvákovi Karlu Gottovi. Rozloučení skončilo deset minut před půlnocí. Se zpěvákem se přišlo rozloučit přibližně 49 tisíc fanoušků. Do Velkého sálu se nakonec dostali všichni zájemci, kteří vystáli frontu.

Čekací doba se pohybovala večer průměrně okolo dvou hodin. Vzpomínková akce se uskutečnila bez komplikací v poklidné a důstojné atmosféře.

Pražský magistrát poprosil po 20:00 zájemce, aby už nepřicházeli a využili pietní místo v Kinského zahradě. „Pietní místo nabízí mnohem větší prostor pro krátké zastavení a pro tichou vzpomínku. Veřejnost jej může využít až do nedělní půlnoci,“ upozornil mluvčí Vít Hofman.

Ve chvíli ukončení fronta sahala na Janáčkovo nábřeží. 

Frontu policisté oddělili přenosným hrazením. Zůstalo za ním však přibližně 200 až 300 lidí, kteří doufali v to, že se nakonec na Slovanský ostrov dostanou. Odmítali místo opustit. „Není naše chyba, že jsme přišli až nyní. Museli jsem být v práci a jeli jsme z Brna,“ uvedla zklamaná dvojice, která byla mezi prvními, kteří stáli za hrazením. Lidé se spoléhali na informaci, že při velkém zájmu bude žofínský palác otevřený až do půlnoci. Nakonec se dovnitř dostali všichni. 

Více než stovka policistů

První fanoušci se do smutečně vyzdobeného sálu dostali úderem 8. hodiny ranní. Přistupovali k pietnímu místu, pokládali květiny, někteří se ukláněli, další si pietní místo fotili. Někteří měli v očích slzy. Podle reportéra MF DNES se lidé u rakve zdrželi asi deset sekund. K 17. hodině přišlo podle organizátorů na pražský Žofín zhruba 23 000 lidí. 

VIDEO: Hodiny čekání, fronta na mostě i samotné loučení s Gottem

Poslední rozloučení se obešlo bez konfliktů. Návštěvníci podle policie zachovávali pietu. 

Hned po otevření smuteční místnosti policie řešila první incident, když vyvedla ze Slovanského ostrova opilého mladíka z Rožnova pod Radhoštěm. Přímo před vchodem do Paláce Žofín totiž dělal grimasy do kamer.

Na pořádek na místě a v okolí dohlíželo podle šéfa pražské policie Tomáše Lercha asi 100 policistů a 30 městských strážníků.

Fronta postupovala poměrně rychle. Zatímco dopoledne se táhla přes celý most Legií až na Janáčkovo nábřeží a měřila téměř kilometr, kolem poledne se výrazně zkrátila přibližně do poloviny mostu.

Relativní klid si pochvalovali i policisté. „Lidé nás zřejmě uposlechli, protože Praha je v tuto chvíli zcela průjezdná,“ řekla dopoledne mluvčí pražských policistů Eva Kropáčová.

Záchranáři na místě ošetřili dva lidi. „Jednatřicetiletou ženu jsme po úrazu kolene transportovali do nemocnice,“ napsali na Twitteru. Dopoledne ošetřili ještě jednoho pacienta, který však nebyl z řad návštěvníků piety.

Zahraniční turisté si fotí frontu před palácem Žofín (11. října 2019)

Fronta na rozloučení se zpěvákem zaujala i zahraniční turisty, kteří do metropole přijeli na dovolenou. „Vůbec jsme nevěděly, že se tu něco takového bude dít,” řekla turistka Sofia ze Španělska. Do Prahy přijela s dcerou na několik dní. Stejně jako ony dvě si zástup čekajících lidí fotí i další turisté.

Stoly se prohýbají pod květinami

Rakev s pozůstatky Karla Gotta byla umístěna ve Velkém sále žofínského paláce. Zdobilo ji květinové srdce od manželky Ivany s nápisem „Miluji tě navždy“, nad rakví visela velká černobílá Gottova fotografie.

V sále bylo už od rána mnoho věnců a květinových košů od rodiny, firem i veřejných institucí, další květiny nosili od rána Gottovi fanoušci z Česka i zahraničí. Rakev byla obklopena bílými hořícími svícemi a květinovou výzdobou, po stranách pódia stáli členové Hradní stráže.

Na pódiu bylo vedle české vlajky vystaveno Gottovo vyznamenání za zásluhy I. stupně, které zpěvák v roce 2009 obdržel od tehdejšího prezidenta Václava Klause. U stupínků vedoucích k rakvi pomáhalo několik mužů umisťovat květiny a regulovat pohyb návštěvníků. Po vystání fronty před palácem velká část lidí čekala ještě ve frontách na zápis do kondolenční knihy.

Hrozně to ženou, stěžoval si jeden z fanoušků

Spousta fanoušků se se zpěvákem vydala rovnou ze Žofína rozloučit také na Bertramku, kde Gott bydlel.

„Na Žofíně to hrozně ženou, ani nás nenechali se pořádně rozloučit a přečíst nápisy na věncích,“ komentoval to jeden z Gottových příznivců. Na Bertramce se byl zpěvákovi už jednou poklonit, a to hned 2. října. Teď do Prahy přijel podruhé s rodinou.

Na Bertramce v pátek podle reportérky MF DNES nebyly žádné velké davy, lidé neustále přicházeli, dlouho se však nezdrželi. „Jako malá jsem jeho písničky poslouchala, třeba Včelku Máju,“ řekla šestnáctiletá Laura z Radotína.

Nádhera, krása, super

Podle ankety většina návštěvníků piety přístup pracovníků Žofína chválila. Oceňovali slušnost ostatních Gottových příznivců, byli spokojeni i s přijatelnou čekací dobou ve frontě. 

Fanoušci, kteří na Slovanský ostrov v pátek dorazili, se shodli v tom, že velkolepě pojaté rozloučení, výzdoba a celá organizace byly skvělé. Zaznívala od nich slova jako „nádhera“, „krása“, „super“, s dovětkem, že Gott si to zaslouží. Jedna z fanynek atmosféru i velikost akce přirovnala k pohřbu britské princezny Diany. Podle ní to je podobně silný emoční zážitek pro velkou spoustu lidí, uvedla.

Pietní místo v Kinského zahradě

Pražský magistrát zřídil ještě jedno pietní místo, kam se lidé mohou památce Karla Gotta přijít poklonit. 

Pietní místo k uctění památky Karla Gotta v Kinského zahradě v Praze na...

Je v Letohrádku Kinských v Kinského zahradě na Smíchově. „Vzniklo po dohodě se zpěvákovou rodinou a městskou částí Praha 5, jejímž byl zpěvák čestným občanem,“ řekl ve čtvrtek mluvčí magistrátu Vít Hofman. 

Do pozdního odpoledne se u černobílé zpěvákovy fotografie shromáždily desítky svíček a květin. Organizátoři také před vchodem do Musaionu mezi antickými sloupy umístili šest kondolenčních knih, kam Gottovi příznivci mohli napsat své vzkazy. Pietní místo bude lidem k dispozici do nedělní půlnoci.

Právě sem by měly být převezeny květinové dary z rozloučení s Karlem Gottem na Žofíně, vystaveny tu budou následující dva dny.

Lidé čekali před Žofínem už od čtvrtečního odpoledne

Zpěvákovi fanoušci čekali ve frontě na Slovanském ostrově už od čtvrtečních odpoledních hodin. „Těch posledních deset minut bude nejhorších,“ řekla několik hodin před otevřením pětapadesátiletá Jana Nosková z Trutnova. Na přenosném kempinkovém vařiči si ohřívala grog a spolu s dalšími už osm hodin čekala před šestou ranní ve frontě před Žofínským palácem.

„Tím, že jsme si vzali ty stříbrnozlaté termofolie, tak se to nechá vydržet. Ale konečky prstů už necítím,“ popisuje žena.

Do Prahy vyrazila s pěti kamarádkami, dost dopředu. Z Trutnova vyjížděly už v devět večer, zanesly květiny a svíčky na Bertramku a pak s batohy, rybářskými stoličkami a krosnou plnou oblečení zamířily do centra.

Do druhé hodiny noční přišlo k Národnímu divadlu, okolo kterého vede koridor k Žofínskému paláci, zhruba sto lidí. Do ranní páté pak další zhruba padesátka. „Když to teď vidím, stačilo by mi bývalo jet vlakem ve čtyři a na šestou tu být. Stál bych dvě hodiny do otevření a následně tak hodinu, než by se na mě dostala řada. Ale ušetřil bych dalších devět, které tu trávím už teď. Ale člověk chtěl mít jistotu, že se na něj dostane řada,“ vypočítává Jan Stejskal, Gottův fanoušek, který přijel z Pardubic.

Poslední rozloučení s Karlem Gottem

„Ale zase bychom se nepoznali,“ odpoví mu vedle stojící muž, který přijel z Valašských Klobouků a posune mu rum, který celý večer popíjí. Aby se zahřál.

Lidé stáli poklidně ve frontě, nikdo nepředbíhal, občas někdo odsunul zábrany a odešel k nedaleké hospůdce, která zavírala ve tři. Jiné restaurace byly tou dobou už zavřené, nepochopily, jakou cenu má v pěti stupních venku cena kafe, grogu nebo svařáku. „Tady měl být stánek. Ten by vyrejžoval peněz,“ zapřemýšlela postarší paní (čtěte článek, jak hospody a květinářství navyšují zásoby zboží).

Z dáli zněly z davu písně Karla Gotta, které kdosi pouštěl přes internet. „Karel žije!“ vykřikl muž v červené péřové bundě s oroseným pivem v ruce. Nikdo už ho tu však moc nevnímal – co chvíli tu křičel na kamarády, se kterými přijel, co chvíli zpíval Gottovu píseň. Přesněji sloku, dvě nebo refrén dokola.

Se smrtí Karla Gotta odešlo mé mládí, truchlí fanynka. Přijela až z Německa

„Jsou tu samí lidé z dálky, Pražácí ještě spí,“ vysvětlil televiznímu štábu plzeňským přízvukem. 

Fanoušek, který přišel jako vůbec první – Karol Svoreň – se jen ušklíbl. Je z pražských Letňan a na trojnožce před bránou do Žofína seděl už od čtyř odpoledne. Tedy více než patnáct hodin. „Dá se to, docela to utíká a poklonit se Mistrovi je povinnost,“ řekl.

„Ten pocit, že budete první, kdo vstoupí dovnitř, vám nikdo nevezme a fakt vám to závidím,“ řekla mu žena, která ho vůbec neznala, ale poznala podle toho, že byl už ve všech zpravodajských relacích.

Začala být pořádná zima. Hodiny stání na místě byly znát a chlad od vody také. „Stojí nám to za to, jiného takového zpěváka Češi nemají a mít už nebudou,“ dodala jedna z žen a vyráží s kamarádkou do nedalekého fastfoodu na snídani. „Místo nám podržíte, že?“ ujistila se, než odešla.

Zlatý hlas z Prahy

Nejvýznamnější český zpěvák populární hudby Karel Gott zemřel 1. října. Bylo mu 80 let. Za více než šedesát let kariéry vydal na tři stovky desek a nazpíval kolem tisícovky písní. Jeho jméno se stalo pojmem nejen u nás, ale i v Německu, kde si vysloužil přezdívku Zlatý hlas z Prahy.

První fanoušek přišel už 16 hodin před začátkem piety

Zpěvák v polovině září oznámil, že trpí akutní leukémií a ambulantně se léčí ve Všeobecné fakultní nemocnici v Praze. Se zdravotními problémy bojoval i v roce 2016, v listopadu předchozího roku mu bylo diagnostikováno nádorové onemocnění mízních uzlin

Se jménem a hlasem Karla Gotta jsou navždy spojené hity jako Lady Carneval, Mistrál, Kávu si osladím, Cesta rájem, Paganini, Bum bum bum nebo Trezor. Nazpíval také přes stovku duetů, například s Hanou Hegerovou, Waldemarem Matuškou, Darou Rolins nebo Marcelou Holanovou.

Autoři: , , , ,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

  • Nejčtenější

Rvačka na lesbi show. Policista zbil pět dívek i ochranku smíchovského klubu

14. března 2024  13:49,  aktualizováno  14:10

Silně opilý policista v uniformě brutálně napadl a zaklekl 19letou dívku. Ta skončila v nemocnici....

Babiš se ptal na děti Lipavského. Nešlo o kompro, tvrdí. Za vulgarity se omlouvá

11. března 2024  15:14,  aktualizováno  16:57

Předseda hnutí ANO a expremiér Andrej Babiš v neděli u svých spolupracovníků poptal citlivé...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Nedám Ukrajině ani cent a válka skončí, řekl Trump při setkání Orbánovi

11. března 2024  9:42

Bývalý americký prezident Donald Trump, který se podle všeho opět stane kandidátem amerických...

Pokud budeme ohroženi, jsme připraveni na jadernou válku, prohlásil Putin

13. března 2024  6:16,  aktualizováno  10:03

Sledujeme online Rusko rozmístí vojáky a zbraně u hranic s Finskem, prohlásil ruský prezident Vladimir Putin. Vstup...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Přímý konflikt Ruska s NATO je už jen krok od třetí světové války, hrozí Putin

18. března 2024  10:46

Ruský diktátor Vladimir Putin v pondělí varoval Západ, že přímý konflikt mezi Ruskem a NATO by...

VIDEO: Střílej po mně! Kameraman natočil téměř celý útok v centru Prahy

Premium Ve čtvrtek zemřelo rukou střelce Davida K. 14 obětí, 25 lidí je zraněných, z toho deset lidí těžce. Jedním z prvních na...

Máma ji dala do pasťáku, je na pervitinu a šlape. Elišku čekají Vánoce na ulici

Premium Noční Smíchov. Na zádech růžový batoh, v ruce svítící balónek, vánoční LED svíčky na baterky kolem krku. Vypadá na...

Test světlých lahvových ležáků: I dobré pivo zestárne v obchodě mnohem rychleji

Premium Ležáky z hypermarketů zklamaly. Jestli si chcete pochutnat, běžte do hospody. Sudová piva totiž dopadla před časem...

Brazílii sužuje nesnesitelné horko. V Riu byla pocitová teplota 62,3 stupně

19. března 2024

V Brazílii je už několik dní nesnesitelné horko, v Riu de Janeiro v neděli naměřili 42 stupňů...

KOMENTÁŘ: Jen v totalitách média útočí na opozici a obhajují vládu, píše Babiš

19. března 2024  7:40

Po posledních průzkumech preferencí vládní řady zřejmě zachvátila pořádná panika. Místo toho, aby...

Bankomaty v Etiopii kvůli chybě rozdaly lidem miliony. Vraťte je, prosí banka

19. března 2024  7:11

Největší etiopská banka se o víkendu potýkala s technickou závadou systému. Ta způsobila, že si...

Pokud chceme mír, musíme se připravit na válku, říká šéf Evropské rady Michel

19. března 2024  6:52

Evropa musí v reakci na hrozbu ze strany Ruska posílit své obranné schopnosti a přejít do režimu...

Nutný výchovný pohlavek, souhlasí Bouček i Havlová s přerušením projevu na Lvu

Moderátor Libor Bouček ostře zareagoval na kauzu ohledně délky proslovu režisérky Darji Kaščejevové na předávání cen...

Švábi, vši a nevychované děti. Výměna manželek skončila už po pěti dnech

Nová Výměna manželek trvala jen pět dní, přesto přinesla spoustu vyhrocených situací. Martina ze Znojma se pokoušela...

Vyzkoušeli jsme podvod z Aliexpressu. Může vás přijít draho, i po letech

Nakoupili jsme na Aliexpressu a pěkně se spálili. Jednu USB paměť, dvě externí SSD a jeden externí HDD. Ve třech...

Chtěli, abych se vyspala s Baldwinem kvůli jeho výkonu, říká Sharon Stone

Herečka Sharon Stone (66) jmenovala producenta, který jí řekl, aby se vyspala s hercem Williamem Baldwinem (61). Měla...

Byla to láska na první pohled, říká hvězda Gilmorek o manželství s modelkou

Milo Ventimiglia (46), představitel Jesse ze seriálu Gilmorova děvčata nebo Jacka Pearsona ze seriálu Tohle jsme my, je...